• BIST 9457.24
  • Altın 2496.514
  • Dolar 32.5944
  • Euro 34.7827
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

ABD stratejik askeri varlıklarını Güney Kore'ye daha fazla konuşlandıracak

ABD stratejik askeri varlıklarını Güney Kore'ye daha fazla konuşlandıracak
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Güney Kore ziyaretinde ortak savunma taahhüdünü yinelerken, yeni nesil hayalet savaş uçakları ve uçak gemileri gibi stratejik askeri varlıklarını bu ülkeye daha fazla konuşlandıracaklarını açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, mevkidaşı Lee Jong-sup ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Güney Kore'nin savunmasına desteğimiz demir gibi sağlamdır. ABD, genişletilmiş caydırıcılık taahhüdüne sonuna kadar bağlı kalacaktır." dedi.

ABD'nin Güney Kore'nin savunmasına katkı için gelişmiş savaş uçakları ve uçak gemileri gibi stratejik askeri varlıklarını daha sık konuşlandıracağını ifade eden Austin, "Buna ABD'nin tüm konvansiyonel, nükleer ve füze savunma kapasitesi dahildir. Şu anda Güney Kore'de 28 bin 500 ABD askeri personeli bulunuyor. Bu, sarsılmaz taahhüdümüzün kanıtıdır." diye konuştu.

Austin, Kuzey Kore'nin son dönemde füze denemeleri ve dronlarla yapılan hava sahası ihlalleri gibi provokasyonlarını kınarken, ABD ve Güney Kore'nin "Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırma hedefine bağlı olduğunu" vurguladı.

Ortak güvenlik taahhüdünün yalnızca slogandan ibaret olmadığını, buna sonuna kadar bağlı olduklarını yineleyen Austin, bunun canlı bir örneği olarak ABD'nin geçen yıl radarlardan kaçabilen beşinci nesil F-22 ve F-35 savaş uçaklarını ile bir uçak gemisi filosunu Güney Kore yakınına konuşlandırdığını hatırlattı.

Austin, "Gelecekte bu türden faaliyetleri daha sık görebilirsiniz." ifadesini kullandı.

Kuzey'in nükleer silah kullanma senaryosuna hazırlık

ABD Savunma Bakanı ayrıca gelecek ay Washington'da müttefik ülkelerin, Kuzey Kore'nin nükleer silah kullanması senaryosu üzerine masa başında tartışmaya dayalı harp oyunu planladığına işaret ederek "Hiçbir olasılığı göz ardı etmediğimizden emin olmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Güney Koreli Bakan Lee de Austin'in iki ülkenin, "barış için kuvvet" anlayışı doğrultusunda ortak askeri tatbikatlarının kapsamını ve yoğunluğunu artırma önerisini desteklediklerini vurguladı.

Japonya'nın katılımıyla üçlü işbirliği

Austin, Japonya'nın da dahil olacağı üçlü güvenlik işbirliğinin önemine işaret ederek "Üçlü işbirliğinin tüm tarafların güvenliğini artıracağına inanıyoruz." dedi.

Görüşmede Austin ve Lee, geçen yıl yapılan Üçlü Güvenlik Zirvesi'nde ABD, Güney Kore ve Japonya arasında füze uyarı verilerinin paylaşılmasına yönelik kararı anımsatarak, bu amaçla üst düzey Üçlü Savunma Görüşmelerinin en kısa süre sürede başlatılması konusunda mutabakata vardıklarını belirtti.

Austin'in ziyareti, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Güney Kore'ye yaptığı iki günlük ziyaretin ardından geldi. Stoltenberg, Seul'de Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Dışişleri Bakanı Park Jin ve Savunma Bakanı Lee Jong-sup ile yaptığı görüşmelerde küresel boyutta bağlantılı güvenliğe vurgu yapmış, Kuzey Kore'nin artan nükleer tehdidi ve Rusya ile Çin'in bu türden silahlara sahip olması karşısında, ABD'nin nükleer caydırıcılığını müttefik ülkelere genişletmesinin gerekli olduğunun altını çizmişti. (TRT Haber)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim