• BIST 10193.83
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 21 °C

ABD Sahil Güvenlik Kurtarma Yüzücüsü, IMO Olağanüstü Cesaret Ödülünü Kazandı

ABD Sahil Güvenlik Kurtarma Yüzücüsü, IMO Olağanüstü Cesaret Ödülünü Kazandı
ABD Sahil Güvenlik kurtarma yüzücüsü, bu yılın başlarında kaza yapan bir römorkörün mürettebatını kurtarmak için gösterdiği çabasından dolayı bu yılki IMO Denizde Olağanüstü Cesaret Ödülü'nü almaya hazırlanıyor.

Bir ABD Sahil Güvenlik kurtarma yüzücüsü, bu yılın başlarında kaza yapan bir römorkörün mürettebatını kurtarmak için gösterdiği çabasından dolayı bu yılki IMO Denizde Olağanüstü Cesaret Ödülü'nü almaya hazırlanıyor. 

Kitts bandıralı Legacy adlı römorkörün mürettebatı 14 Ocak 2023 günü saat 03:30'da Sahil Güvenlik Maryland Sektörü'ne bir imdat çağrısı gönderdi. Kısa bir süre önce satın alınan gemi, 290 metrelik bir güverte mavnası ile Guyana'ya doğru yol almaktayken takıldı. Mürettebat yedeklemeyi yeniden sağlamaya çalıştı ancak halat iskele pervanesine de zarar vererek römorkörü sürüklenmeye bıraktı. Rotayı kontrol edemeden şiddetli bir şekilde dalgalanan denizlerle karşı karşıya kalan mürettebat, gemiyi terk etmeye hazırlandıklarını bildirdi. 

USCGC Lawrence Lawson römorkörü, Legacy mürettebatına yardım etmek için olay yerine intikal etti. Ancak Lawson , sert yüzey koşulları ve halatın pervanelerini de kirletme olasılığı nedeniyle römorköre yaklaşamadı. Bunun yerine, CG-6566 Helikopteri bir kurtarma planı denerken Lawson ulaşılabilecek bir mesafede beklemeye devam etmiştir. 

Helikopter mürettebatı olay yerine geldi ve Legacy mürettebatını römorkörün arkasından kaldırmaya çalıştı . Kurtarma yüzücüsü AST2 Caleb Halle, o konumda devam etmenin çok tehlikeli olduğuna karar vermeden önce bir mürettebatı kurtarma sepetine almayı başardı. Operasyonu ana güverteye taşıdı ve helikopterin yeniden konumlanmasını sağladı. Yeni lokasyonda, iki kazazedeyi daha kurtarmayı başardı. 

Operasyonun bu noktasında, helikopterin yakıtı azalıyordu ve üssüne doğru yola çıkması gerekiyordu. Halle, ikinci bir helikopter olan CG-6024'ü beklerken römorkörde kalmaya ve son dört mürettebat üyesine güvence vermeye gönüllü oldu.

CG-6024 helikopteri kaza mahalline alacakaranlıkta ulaştı ve düşük ışık seviyesi, Sahil Güvenlik hava mürettebatı ile güvertedeki adamlar arasında koordinasyonu zorlaştırdı. Helikopter kendi kurtarma yüzücüsünü indirmeye çalıştı ve onu römorkörün sallanan ana güvertesine ulaştırmayı başarmak için birkaç deneme yaptı. Birlikte, son dört kişiyi de kazazede gemiden çıkardılar. 

Hayatta kalanlar ayrıldıktan sonra, Halle gemide başka mürettebat olmadığından emin olmak için römorkörün içinde son bir tarama yaptı. Aramayı yürütürken römorköre büyük bir dalga çarptı ve hayatta kalma giysisi hasar gördü. Hâlâ gemide olduğu için bu acil bir sorun değildi ama bu değişmek üzereydi. Halle ve kurtarma yüzücü arkadaşı, römorkörün arka tarafından çekilmeye hazırlanırken, römorkör dalgaların etkisiyle sert bir şekilde savruldu ve her ikisi de römorkörün pervanelerinin hemen yanında suya düştü. Halle'nin kıyafeti su almaya başladı. Neyse ki helikopter, Halle ve meslektaşını vinçle zamanında  sudan çıkararak ikisini de kurtarmayı başardı. 

IMO'nun jüri heyeti,  AST2 Halle'nin operasyon boyunca "aşırı koşullara ve çok birimli bir kurtarmanın karmaşıklığına ve iletişim arızalarına rağmen olağanüstü bir cesaret ve kararlılık sergilediği" konusunda hemfikir oldu. 

15 ticari gemi de denizdeki göçmenlerin hayatlarını kurtardıkları için özel bir takdirname ile ödüllendirildi. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim