• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 9 °C

ABD, İranlı 16 şirket, 10 kişi ve 11 gemiye yaptırım kararı aldı

ABD, İranlı 16 şirket, 10 kişi ve 11 gemiye yaptırım kararı aldı
ABD, İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımları gevşetmeyi reddederek İran'dan petrol kaçakçılığını önlemek için yeni yaptırımlar uygulamaya başladı. Bu kapsamda petrol taşıyan 16 şirket, 10 kişi ve 11 gemiye yaptırım kararı aldı.

İran nükleer anlaşmadan geri bir adım daha atarak nükleer teknoloji alanında araştırma ve geliştirme konusundaki kısıtlamaları askıya aldı. ABD ise, İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımları gevşetmeyi reddetti. İran, 2015'ye imzalanan nükleer anlaşmadan geri bir adım daha atarak uranyum zenginleştirme faaliyetlerini hızlandırmak için santrifüj geliştireceğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, düzenlenen basın toplantısında yarın (Cuma günü) başlatacakları üçüncü aşamada ulusal nükleer teknolojisi alanındaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kısıtlamaları kaldıracaklarını ifade etti.

Ruhani, nükleer anlaşmanın kurtarılması için imzacı Avrupa ülkelerinin iki ay daha sürelerinin olduğunu da sözlerine ekledi. Avrupa'ya İran'ın tanıdığı süre Cuma günü sona eriyordu. Ruhani, talepleri karşılandığı takdirde İran'ın verdiği taahhütlere uyacağını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmenin yanı sıra Tahran'a ekonomik yaptırım kararı da almıştı. Almanya, Fransa ve İngiltere ise İran'a petrol ve bankacılık branşlarını ABD yaptırımlarından koruma sözü vermişlerdi. Bu sözün nasıl hayata geçirileceği ise belirsizliğini koruyor.

Tahran yönetimi geçen aylarda nükleer anlaşmayı imzalayan Avrupa ülkelerin İran'ın taleplerini yerine getirmediği gerekçesiyle anlaşmadan doğan yükümlülüklerini kademeli olarak devre dışı bırakıyor.

ABD'DEN YENİ YAPTIRIM KARARI

Öte yandan ABD de İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımları gevşetmeyi reddederek İran'dan petrol kaçakçılığını önlemek için yeni yaptırımlar uygulamaya başladı. ABD yeni yaptırımlar kapsamında İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı petrol ticareti yapanlar hakkında bilgi verenlere 15 milyon dolar ödül vereceğini açıkladı. Yeni yaptırımların İran Devrim Muhafızları tarafından kontrol edilen ve ABD yaptırımlarını delerek milyonlarca dolar petrol taşıyan 16 şirket, 10 kişi ve 11 gemiyi kapsadığı bildirildi.

ABD'nin yeni adımının İran'ın 2015 anlaşmasını tekrar müzakere etmesi elini zorlamayı hedefleyen "maksimum baskı" kampanyasının bir parçası olduğu bildirildi. Ancak ABD Fransızların önerdiği İran'a 15 milyar dolarlık kredi verme planını da reddetmedi.

Karşılıklı bu gelişmelerin İran, ABD ve diğer Avrupalı devletler arasında İran'ın nükleer programı ile ilgili bu anlaşmazlığı çözmek için diplomasi kapısını aralayabileceği değerlendirildi.

ANLAŞMAZLIK NASIL BAŞLADI?

Anlaşmazlık geçen yıl ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekildiklerini açıklamasından bu yana tırmandı.

2015 yılında imzalanan ve Tahran'ın nükleer silah üretiminini engellemeyi hedefleyen anlaşma, aynı zamanda ülkenin ekonomik olarak nefes almasını sağlıyordu. ABD'nin geçen Mayıs ayında tek taraflı olarak anlaşmadan çekilme ve Tahran'a yönelik yeni yaptırım kararı alması üzerine İran da uranyum zenginleştirme çalışmalarına yeniden başlamıştı.

Anlaşmanın diğer imzacıları olan Avrupa Birliği, Almanya, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin, İran'ı anlaşmada tutmak için diplomatik çaba gösteriyor. Ancak İran'ı da anlaşmadaki taahhütlere uyması konusunda uyarıyorlar.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim