• BIST 9693.46
  • Altın 2509.35
  • Dolar 32.5753
  • Euro 34.7611
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

ABD Hükümeti Demiryolunun Kapatılması İçin Acil Durum Planları Yapıyor

ABD Hükümeti Demiryolunun Kapatılması İçin Acil Durum Planları Yapıyor
Başkan Joe Biden'ın yönetimi Salı günü, ABD demiryolu sisteminin kapatılması durumunda kritik malların teslimatını sağlamayı amaçlayan acil durum planları yaparken, demiryollarına ve sendikalara bir anlaşmaya varmaları için baskı yaptı.

Cuma günü kadar erken gelebilecek potansiyel kapatma, ABD kargo gönderilerinin neredeyse %30'unu dondurabilir, enflasyonu artırabilir, gıda ve yakıt tedarikini engelleyebilir, ABD ekonomisine günde yaklaşık 2 milyar dolara mal olabilir ve ulaşım sorunlarına neden olabilir.

Union Pacific, Berkshire Hathaway'in BNSF, CSX ve Norfolk Southern'in de aralarında bulunduğu demiryollarının, yaklaşık 60.000 işçiyi temsil eden üç ayrı sendikayla geçici anlaşmalara varmak için Cuma gece yarısından sonra bir dakikaya kadar süreleri var. 

SENDİKA GREVLERİ VEYA İŞVEREN LOKAVTLARI OLABİLİR

Ancak demiryolları ve sendikalar da pazarlık masasında kalmayı kabul edebilir veya Demokratların liderliğindeki ABD Kongresi, görüşmeleri uzatarak veya anlaşma koşulları belirleyerek müdahale edebilir. 

Biden yönetiminin baskısı, gıda, enerji, otomotiv ve perakende gruplarının Kongre'ye müdahale etmesi için yalvarması ve demiryolunun kapatılmasının küresel tahıl arzından Noel tatili alışverişiyle ilgili malların sevkiyatına kadar her şeyi tehdit edebileceğini söylemesiyle geldi. 

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, yönetimin demiryolu hizmetinin durdurulması durumunda kamyonculardan ve hava nakliyecilerinden yardım istediğini ve ayrıca acil durum yetkililerine başvurmayı düşündüğünü söyledi.

Jean-Pierre, yönetimin hangi tedarik zincirlerinin ve emtiaların en yüksek risk altında olduğunu değerlendirmek için günlük kurumlar arası toplantılara ev sahipliği yaptığını da sözlerine ekledi. 

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi Reuters'e verdiği demeçte, Beyaz Saray demiryollarına ve sendikalara “kapanmanın kabul edilemez olduğunu ve Amerikalı işçilere, ailelere ve işletmelere zarar vereceğini ve bunu önlemek için harekete geçmeleri gerektiğini” söyledi.

Bu yetkili, kilit konulardan birinin “su arıtma tesisleri için klor gibi demiryolu taşımacılığına bağlı hayati tehlikeli maddelerin sürekli dağıtımının” sağlanması olduğunu ekledi.

Pazartesi günü demiryolları, klor ve gübrede kullanılan kimyasallar gibi tehlikeli maddeler için sevkiyatları kabul etmeyi bıraktı. Böylece demiryolu trafiği durursa güvenli olmayan yerlerde mahsur kalmazlar.

ABD enerji sektörü, kömür, ham petrol, etanol ve diğer ürünleri taşımak için demiryollarına güveniyor. 

Bazı demiryolları, gemileri, trenleri ve kamyonları birbirine bağlayan intermodal hizmetleri kullanan gıda tedarikçilerini ve çevrimiçi perakendecileri etkileyebilecek ek kısıtlamalar getirmeyi planlıyor.

Batı Amerika Birleşik Devletleri'ne hizmet veren BNSF, frigorifik intermodal kargo kabul etmeyi bırakacağını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusuna hizmet veren Norfolk Southern, tüm intermodal gönderileri kabul etmeyi bırakacağını söyledi. 

YÜKSEK BAHİSLER

Demokratların Kongre'nin kontrolünü elinde tutup tutmayacağını belirleyecek olan Kasım seçimleri öncesinde artan tüketici maliyetlerini dizginleme sözü veren Biden için riskler yüksek. Biden, uzlaşma koşulları için bir çerçeve oluşturmak üzere Temmuz ayında bir acil durum kurulu atadı. 

Bu, Kongre'nin tarafları nihai ve bağlayıcı tahkime gönderdiği 1990'ların başından beri olmadı. 

Mevcut görüşmelerde sendikalara önemli ücret artışları teklif edildi. Müzakerelerden etkilenen 115.000 işçinin yaklaşık yarısını temsil eden 12 sendikadan üçü henüz anlaşma imzalamadı. Endüstri son altı yılda işgücünü neredeyse %30 oranında azalttıktan sonra kötüleştiğini söyledikleri çalışma koşulları nedeniyle demiryollarıyla boğuşuyorlar.

Demiryolu müşterileri, bir kapatmanın kendilerini amonyak ve yakıttan arabalara ve tavuk yemine kadar her şey için alternatif nakliye ve depolama için çabalamaya sevk edeceğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri, tahmini 467.000 kamyona veya böyle bir değişimi desteklemek için gerekli işgücüne sahip değil. Bunun ötesinde, bazı kargolar yolda seyahat edemeyecek kadar ağır veya büyüktür. 

Ulusal Tahıl ve Yem Birliği'ne göre, ABD'li çiftçiler dünya çapında ihracat için mısır, buğday ve soya fasulyesi hasat ettikleri için demiryolu işi durdurulabilir. Grup, “Gıda ve tarımsal tedarik zincirindeki ekonomik zararlar hızlı ve şiddetli olacaktır” dedi.

Amonyak kaynaklarına güvenen şirketleri temsil eden Gübre Enstitüsü'nün devlet işleri kıdemli direktörü Justin Louchheim şunları ekledi: "Küresel gıda güvenliğini düşündüğünüzde, bunun şu anda bir kriz olduğunu söyleyebilirim." 

Otomobil üreticileri, bir kesintinin otomobilleri yanlış yerlerde mahsur bırakarak bayi galerilerini boşaltabileceğinden endişe ediyor. Toyota, araçları depolamak zorunda kalacağını ve "birçok yerde üretimin iki ila dört gün içinde depolarının tükeneceğini" söyledi. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim