• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 16 °C

ABD Donanması Davanın Mahkeme Kayıtlarını Engelledi

ABD Donanması Davanın Mahkeme Kayıtlarını Engelledi
Askeri mahkemelerde daha fazla şeffaflık gerektiren 2016 yasasına rağmen, ABD Donanması, bir denizcinin müebbet hapisle karşı karşıya olduğu yüksek profilli bir davada neredeyse tüm mahkeme belgelerini serbest bırakmayı reddediyor.

Denizci 21 yaşındaki Ryan Mays, USS Bonhomme Richard'ı yok eden 2020 yangınında ağırlaştırılmış kundakçılık ve bir gemiyi tehlikeye atmakla suçlandı.

12 Temmuz 2020'de, San Diego Deniz Üssü'nde demirleyen amfibi hücum gemisinde yangın çıktı ve dört günden fazla sürdü. Donanma, gemi o kadar ağır hasar görene kadar yangını söndüremedi, servis onu hurdaya çıkarmak zorunda kaldı, 1 milyar dolardan fazla bir zarar var.

Donanma Mays'i yangını başlatmakla suçlasa da, servisin sekiz aylık soruşturması, etrafta dolaşmak için çok fazla suç buldu. 400 sayfadan fazla bir rapor, Bonhomme Richard'dakilerden üç yıldızlı bir amiralliğe kadar tüm liderlerin, geminin güvenliğini sağlamada başarısız oldukları ve bir yangın tehlikesi haline gelmesine izin verdikleri sonucuna vardı.

Donanma soruşturması, yangına müdahalenin nasıl çalışması gerektiğine dair çok az bilgiye sahip liderler tarafından da fena halde yanlış yönetildiğini tespit etti. Üst düzey donanma liderleri günlerce süren yangını önlenebilir ve kabul edilemez olarak nitelendirdi.

Geçen hafta, Mays'in davasındaki askeri yargıç, savunma ve ProPublica'nın kayıtları kamuya açıklamak için ayrı ayrı yaptığı talepleri reddetti. Komutan Derek Butler, savunmanın iddialarını - hükümetin Mays'in Altıncı Değişikliği'ni kamuya açık yargılama hakkını ihlal ettiği - ve ProPublica'nın Birinci Değişikliğe ilişkin iddialarından kaçındı.

Butler, mevcut anayasal konulara değinmedi ve bunun yerine kayıtları yayınlama yetkisine sahip olmadığını söyledi.

Temmuz ayında ProPublica, Mays davasında açık mahkemede dosyalanmış ve kapsamlı bir şekilde tartışılmış olan tüm mahkeme kayıtlarını Donanma Başsavcılığından talep etmişti. Bu ofis, daha önce kamuya açıklanmış iki kayıt dışında tümüne erişimi reddetti ve askeri mahkeme sonuçlanana kadar daha fazlasını yayınlamayı reddetti.

Ağustos ayında ProPublica, emekli bir donanma yargıcı ve avukatı olan Paul LeBlanc ile birlikte, hükümetin kayıtları kamuya açmasını gerektirdiğini savunarak Butler'dan belgeleri serbest bırakmasını isteyen bir dava açtı. ProPublica ayrıca, hükümetin Mays'i nasıl ve neden kovuşturduğunu anlamak ve adil yargılanmasını sağlamak konusunda halkın güçlü bir ilgisi olduğunu savundu.

LeBlanc, "Birini çok uzun süre hapse atmaya çalışıyorlar ve dosyaladıkları şey insanlardan saklanıyor" dedi. "Bu belgeler Birleşik Devletler halkı adına dosyalanır ve Birleşik Devletler halkı, federal mahkemede olduğu gibi, onları görme ve hükümetin onlar adına ne yaptığını bilme hakkına sahip olmalıdır. Savcıların kendi adlarına söylediklerini okumalarına izin vermeyen bir sisteme kim nasıl güvenebilir ve güvenebilir?” diye de ekledi.

2016'da Kongre, ordunun askeri mahkeme evraklarını, kayıtlarını ve dosyalamalarını kamuya açık hale getirmesini gerektiren bir yasa çıkardı.

Kanun, ordunun “mahkeme öncesi, duruşma, mahkeme sonrası ve temyiz süreçleri” sırasında erişimi kolaylaştırması gerektiğini özellikle belirtiyor. Ancak Savunma Bakanlığı, yasanın yalnızca askeri mahkeme sona erdiğinde geçerli olduğuna karar verdi. Mays davasının savcısı Yüzbaşı Jason Jones, yargıçtan 'Dava sürerken askeri mahkeme kayıtlarını halka açmak çok zor.' diye yazdı.

Butler ayrıca, kayıtları yayınlama yetkisine sahip olmadığı için şeffaflığı artırmayı amaçlayan 2016 yasasını da gösterdi. Yasanın açıkça mahkemelere kayıtları yayınlama yetkisi vermediğini, bunun yerine savunma sekreterinin verdiğini yazdı. ProPublica'nın, Kongre'nin kaldıramayacağı kayıtları yayınlama yetkisine ve yükümlülüğüne sahip olduğu argümanına değinmedi.

ProPublica Baş Hukuk Müşaviri Yardımcısı Sarah Matthews, haber kuruluşunun Butler'ın yasayı yorumlamasıyla aynı fikirde olmadığını ve daha sonra Savunma Bakanlığı'nın en iyi avukatı Caroline Krass'tan yasanın servislerin ne yapmasını gerektirdiğini açıklamasını isteyeceğini söyledi.

Federal hükümet, Donanmanın Mays aleyhindeki davasını detaylandıran suçlama belgesini ve arama emrini yayınladı. Matthews, Butler'a yazdığı önergede, savunma lehine olanlar da dahil olmak üzere diğer tüm kayıtları saklayarak,

“Bunun gibi kayıtlar Amerika'daki diğer tüm mahkeme salonlarında açık. Bu kayıtlar mühürlü veya kısıtlı değildir." Matthews ayrıca, "bir adamı hapse gönderebilecek bir davada açık mahkemede tartışıldı” dedi. "Donanma keyfi olarak bu kayıtlara erişimi tamamen geciktirebileceğine ve hatta engelleyebileceğine inanıyor, bu daha da rahatsız edici bir şey." dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim