• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

9,5 milyar dolarlık TANAP'ın temeli Kars'ta atıldı

9,5 milyar dolarlık TANAP'ın temeli Kars'ta atıldı
Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak TANAP'ın Türkiye'deki ilk borusu Kars'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'nin katılımıyla toprağa indirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'nin katıldığı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, (TANAP) töreninde konuştu...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları;
Dünyayı daha adil bir yere getirme konusunda sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bu projeyle doğal kaynaklar açısından gerçekleşecek hassasiyetimizi göstermeyi umuyoruz. Doğalgazla birlikte barışın da akabinde geleceğini umuyoruz. Bu projede Azerbaycan birinci sırada geliyor. Bizse transit geçiş olarak yer alacağız bu projede. Avrupa ise tüketici profilinde yer alacak. Biz projeyle aynı zamanda kend i vatandaşlarımıza sunma iradesini de sunuyoruz. 
Bu yolda birlikte ilerlediğimiz için hepinize teşekkür ediyorum. Türkiye hem demokrasi hem ekonomi alanında büyük çalışmalar gerçekleştirildi. Turizm gelirlerimizi 24 buçuk milyar dolar seviyelerine ulaştırdık. TANAP'a alternatif bir proje yoktur. Türkiye'yi bölgenin enerji dağıtım merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Bu bakımdan özgün bir proje olan güney gazı koridoru ile Avrupa-Hazar Bölgesi'nde güçlü bir bağ oluşturacağız. Temelini attığımız TANAP 10 milyon dolar maliyetiyle karşılığını alacağımız bir projedir. TANAP Projesinin bu hattın geçtiği Ardahan, Kars, Erzurum'a da hayırlı olmasını diliyoum.

TANAP projesi Nedir?

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır.

TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır. TANAP Doğal Gaz Boru Hattı sistemi; 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere sayı ve nitelikleri aşağıda belirtilen yer üstü tesislerinden oluşmaktadır:

7 adet kompresör istasyonu,
4 adet ölçüm istasyonu,
11 adet pig istasyonu,
49 adet blok vana istasyonu ve

Türkiye’deki ulusal doğal gaz şebekesini beslemek üzere 2 adet gaz çıkış istasyonu
Projede yer üstü tesislerine ilaveten geçici olarak kullanılmak üzere işçilerin konaklayacağı kamp sahaları, boru depolama alanları ve erişim yolları da tesis edilecektir.

KURDELE KESTİLER

Konuşmalarından ardından boru hattının döşenmeye başlanmasını simgeleyen kurdeleyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev birlikte kestiler.

DEV PLATFORMLARIN ÖZELLİKLERİ

İnşa edilecek iki platformun toplam ağırlığı 2.7 adet Eyfel Kulesi'nin ağırlığına eşit olacak. İki platformu denizde birbirine bağlayacak olan 51.2m'lik köprü, tarihi Urluca Köprüsü uzunluğunda olacak. Platformların birinde 100 kişinin konaklayabileceği yaklaşık 3 katlı modüler bina olacak Platformda ulaşımı havadan sağlamaya imkân verecek helikopter pisti inşa edilecek. Platformların inşaatında işveren temsilcileri ile birlikte yaklaşık 4 bin 500 kişi çalışacak.

1 TRİLYON METREKÜP GAZ

Hazar denizinin altında bulunan Şahdeniz doğalgaz yataklarında 1999 yılında keşfedilmişti. Yaklaşık 1 trilyon metreküp gazın tek bir alanda bulunduğu Şahdeniz doğalgaz rezervi, dünyadaki en geniş kaynaklar arasında yer alıyor. Şahdeniz 2 kapsamında, yılda 16 milyar metreküp (bcm) doğalgaz üretilmesi öngörülüyor. Bunun 6 bcm'inin 2018 yılsonu itibariyle Türkiye'ye, 10 bcm'inin ise bir yıl sonra Avrupa'ya ihracatı öngörülüyor. Şahdeniz 2'nin Türkiye ayağını oluşturan TANAP Projesi için öngörülen dört aşamanın ilki 2018'de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020'de yıllık 16 bcm olacak kapasitenin, 2023'te 23 bcm'e ulaşması hedefleniyor. TANAP'ı ileride diğer yataklardan ve başka ülkelerden doğalgaz da besleyecek.

harita-006.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim