• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

600 parçayla Gülcemal Gemisi'nin maketini yaptı

600 parçayla Gülcemal Gemisi'nin maketini yaptı
Tarihte oldukça önemli olaylara şahitlik eden hastane, postane, yolcu gemisi gibi birçok hizmette kullanılan Gülcemal Gemisi'nin maketi, usta öğretici Metin Kurtoğlu tarafından, 6 ayda 600 parça kullanılarak tamamlandı.

Tarihte oldukça önemli olaylara şahitlik eden hastane, postane, yolcu gemisi gibi birçok hizmette kullanılan Gülcemal Gemisi'nin maketi, usta öğretici Metin Kurtoğlu tarafından, 6 ayda 600 parça kullanılarak tamamlandı.

Trabzon Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıl içerisinde çok sayıda kurs düzenlediklerini ve bu kurslardan binlerce vatandaşın yararlandığını söyledi.

Genç, düzenledikleri 2 bin 500 kursun içerisinde yer alan Model Gemi Yapımı kursunda, tarihi "Gülcemal Gemisi'ni çalıştıklarını bildirerek, şunları kaydetti: "Bu yıl kurslarımızın en önemli ürünü Gülcemal'dir. Bizim bölgemizde Gülcemal'in hatıraları derindir. Trabzon Büyükşehir Belediyemiz de şehrin en önemli bandını 'Gülcemal' adı altında yeniden düzenliyor. İngiliz yapımı olan geminin yapıldığı mekanı görme imkanı da buldum. Titanic Gemisi de aynı mekanda yapılmış. Ay sonunda açacağımız sergiyle vatandaşlarımızla Gülcemal'i buluşturacağız."

Gülcemal Gemisi'nin maketini yapan Kurtoğlu ise bir kamu kurumunda çalıştığı yıllarda model gemicilikle yakından ilgilendiğini, emekli olduktan sonra da halk eğitim merkezinde usta öğretici olarak çalışmaya başladığını söyledi.

Kurtoğlu, ölçek ve plan kullanıp 6 ayda 600 parça malzemeyi bir araya getirip maketi tamamladığını bildirerek, yapıldığı dönemde teknoloji harikası olarak lanse edilen geminin maketini 1/150 ölçekli, 94 santimetre uzunluğunda ve 9,3 santimetre eninde yaptığını kaydetti.

Gülcemal Gemisi'nin Türkiye-Yunanistan arasında yolcu taşıma, 1. Dünya Savaşı'nda asker taşıma, hastane ve posta gemisi olarak kullanıldığını anlatan Kurtoğlu, sonraki yıllarda gemiyle İstanbul, Trabzon ve Rize arasında yolcu taşımacılığı yapıldığını dile getirdi.

Geminin, Karadeniz insanı tarafından çok sevildiğini ifade eden Kurtoğlu, Karadeniz ile ilgili birçok anıya sahip olan bir geminin maketini yapmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadığını vurguladı.

Kurtoğlu, 2009'da İstanbul'da Gülcemal'in maketini yapan 6 kişilik ekibin içerisinde de yer aldığına değinerek, yaptıkları o maketin ise şu anda Arkas Deniz Müzesi'nde sergilendiğini sözlerine ekledi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim