• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 12 °C

5. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu gerçekleştirildi

5. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu gerçekleştirildi
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü ve Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi’nin birlikte düzenlediği 5. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu, “Dijital Dönüşüm” temasıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda 28-29 Şubat tarihlerinde gerçekleştirildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, D-Marine, Çeşme Marina, Ege Port Kuşadası, MSC Mediterranean Shipping Company ve Setur Marinas-Çeşme sponsorluğunda gerçekleştirilen sempozyum, açılış konuşmalarının ardından birincisi Deniz Ticaret Odası Şubelerinin Yönetim Kurulu Başkanları, ikincisi de sektör temsilcilerinin konuşmacı olduğu iki panel oturumu ile akademik bildirilerin sunulduğu beş bilimsel oturumdan oluştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Bilim Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. Metin Kozak, sempozyumun açılış konuşmasını yaptı. Prof. Dr. Kozak, turizm faaliyetleri açısından ülkemizde deniz turizminin hayati bir öneme sahip olduğunun ve deniz turizmi ile kültür turizmi entegrasyonuna dikkat çekti.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Eşbaşkanı ve DEÜ Denizcilik Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Cansu Yıldırım, sempozyumun amacı ile ilgili bilgi vererek, son yıllarda önemi gittikçe artan büyük veri, otomasyon sistemleri, nesnelerin interneti, siber güvenlik, arttırılmış gerçeklik gibi sistemlerin deniz turizmi alanında irdelenmesi ve bunların Türkiye üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi gerekliliğinin altını çizdi.

Açılış konuşmacıları arasında yer alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, konuşmasına İdlib’de şehit olan kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar dileyerek başladı. Kıran, deniz-kum-güneş dışında kruvaziyer, mavi yolculuk faaliyetleri, turizm amaçlı günübirlik tekne turları faaliyetlerini kapsayan yat turizmi, marina işletmeciliği, dalış turizmi gibi çeşitli alanları kapsayan deniz turizminin önemli bir turizm faaliyeti olarak göze çarptığını aktardı. Kıran, koronavirüs salgını sonrasında kruvaziyer gemilerin rotalarını değiştirerek Uzakdoğu’dan tekrar Doğu Akdeniz ve Türkiye’ye yöneldiğini ve Galataport Projesinin kruvaziyer turizminde ivmeyi arttıracak önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Deniz Turizmi Daire Başkan Vekili Elçin Şimşek Öncü konuşmasına, deniz turizminin Türkiye için öneminden bahsederek bu hususta bakanlığın belirlediği 2023 hedeflerini dinleyicilerle paylaştı.

Açılış konuşmacılarının son konuşmacısı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Cem Erdem, Bakanlık olarak görevlerinin deniz turizminin her alanında yapılan yatırımların ve iyileştirmelerin hızlı ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmesi olduğunu belirterek dijitalleşmenin bu doğrultuda çok etkili bir araç olduğunu belirtti. Denizci ülke olmanın yolunun denizci millet olmaktan, denizci millet olmanın yolunun ise denizi sevmekten geçtiğini dile getiren Erdem, ülkemize deniz sevgisini aşılamak için yürürlüğe konulan “2023’e Kadar Hedef Bir Milyon Amatör Denizci” projesinin şimdiden topluma 800.000 amatör denizci kazandırması ile başarılı bir şekilde ilerlediğinin altını çizerek sözlerini sonlandırdı.

Akdeniz Üniversitesi Kemer Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık başkanlığında gerçekleştirilen panelde ilk konuşmacı olan İMEAK Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Bağlı, Marmaris bölgesindeki deniz turizmi faaliyetlerine ilişkin bilgiler yanında, deniz turizmi alanında dijitalleşmenin etkilerine değindi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dinç konuşmasında, dijitalleşme ile beraber pazarlama faaliyetlerinin internet üzerinden yapıldığını belirterek, küresel alanda dünyanın gerisinde kalmamak için Oda olarak dijitalleşme konusunda eğitim ve araştırmaları sürdürdüklerini belirtti.

Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek ise kendi bölgelerindeki deniz turizmi faaliyetlerine ilişkin sayısal verileri aktararak ülkemizin kıyı ve denizlerinin kültürel varlıklar ve biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye’nin kruvaziyer piyasasındaki durumunu özetleyen bir sunum gerçekleştirerek kruvaziyer turizminde Akdeniz rotalarının yeniden yükselişe geçeceğini vurguladı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan ise ülkemizde deniz turizminin gelişimi için güzel koyların muhafaza edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Panelin son konuşmacısı Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Bilim Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. Ali Deveci, Fakültenin Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında yer alan Deniz Turizmi Yüksek Lisans Programı’nın 2005, Deniz Turizmi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın ise 2014 yılında eğitime başladığını ve bu iki programdan şu ana kadar toplam 48 mezun verdiklerini belirterek, bu mezunların kamu ve özel sektörde deniz turizminin çeşitli bileşenlerinde üst düzey ve orta düzey yönetici ve girişimci olarak başarılı bir şekilde kariyerlerini sürdürdüklerini dile getirdi. Prof.Dr. Deveci, Fakülte olarak 1995 yılından bu yana denizciliğin çeşitli alanlarında sektöre ve topluma yönelik kurslar düzenlediklerini, 2006 yılından bu yana da  düzenlemiş oldukları 23 adet Ticari Yat Kaptanlığı Kursu  ile de 480 kursiyere belge verdiklerini belirtti.

Sempozyumda verilen ilk aranın ardından akademik bildirilerin sunulduğu oturuma geçildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Bilim Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. Ebru Günlü Küçükaltan başkanlığındaki oturumda Volkan Bahçeci tarafından “Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumlarında Sunulan Bildirilerin Bibliyometrik Analizi”, Can Atacan tarafından “Deniz Turizminde Dijitalleşmenin Önemi ve Etkileri: Türkiye’nin Deniz Turizminde Dijitalleşmesine Yönelik Yaklaşımlar”, Duygu Mukan tarafından “Yatların Sanal Gerçeklik Teknolojisi ile Pazarlanması ve Tüketici Davranışları” ve Serim Paker tarafından “Bir Dijital Pazarlama Aracı Olarak Çevrimiçi Marina Haberlerinin Analizi” başlıklı bilimsel bildiriler sunuldu.

Başkanlığını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli’nin yaptığı Sektör Paneli’ne geçildi.

D-Marin Türkiye Operasyon Müdürü ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Onur Ugan, dijitalleşme konusunda ölçüm ve kayıt tutma konusunda kaçınılmaz bir gereklilik olduğuna değindi.

MSC-MEDLOG Denizcilik Genel Müdürü Kpt. Savaş Ercan, MSC’nin filosuna katılacak olan her yeni geminin giderek artan şekilde doğaya saygılı, çevreci ve karbon salınımı konusunda duyarlı olduğunu aktardı.

Türkiye Yelken Federasyonu İzmir İl Temsilcisi Volkan Timurşah, milli takımlar düzeyinde İzmir kulüplerinin oldukça başarılı olduğunu ve deniz turizminin spor ayağının antrenör, sporcu, sporcu aileleri gibi çok sayıda tarafı bir araya getirmesi yönüyle büyük bir pay oluşturduğunu belirtti.

Global Ports Holding Doğu Akdeniz Limanları Bölge Direktörü ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Güngör, konuşmasında kruvaziyer sektörünün büyüklüğü ve son yıllardaki trendi hakkında detaylı bilgiler içeren “Dünya’da, Akdeniz’de ve Ülkemizde Kruvaziyer Turizmi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Panelin son konuşmacısı olan Green Destinations Foundation Türkiye Fahri Büyükelçisi ve İMEAK DTO Su Üstü Aktiviteleri Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Arif Yılmaz, Türkiye’nin deniz turizmi konusundaki en önemli markasının “Mavi Yolculuk” olduğunu ve deniz turizmi alanında yapılacak yatırımların her birinin iyi planlanması ve birbirleriyle uyum içerisinde gerçekleştirilmesi ve ülkemizdeki su sporları ve Mavi Yolculuk gibi markalaşmış deniz turizmi faaliyetlerini olumsuz etkilememesi gerektiğini vurguladı.

5. Deniz Turizmi Sempozyumu, ikinci günde iki paralel oturumda gerçekleştirilen toplam 18 akademik bildiriden oluşan sunumun ardından toplu fotoğraf çekimi ile sonlandırıldı.

1-178.jpg2-192.jpg3-172.jpg4-140.jpg5-086.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim