• BIST 9749.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

46 bin balon balığı kuyruğuna 230 bin TL ödeme yapıldı

46 bin balon balığı kuyruğuna 230 bin TL ödeme yapıldı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 530 baraj ve gölette su ürünleri yetiştiriciliği yapıldığını belirterek ülkemizde 2 bin 139 adet su ürünleri yetiştiriciliği tesisi bulunduğunu açıkladı.

Denizlerde su ürünleri avcılığı yapmak üzere 97 bin 502 kişiye ruhsat verildiğini beliren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 5 metre ve üzeri boya sahip 15 bin 302 adet balıkçı gemisinde toplam 35 bin 540 kişinin aktif olarak balık avcılığı yaptığını belirtti.

En çok avcılık ruhsatına sahip illerin İstanbul, Antalya ve İzmir olduğunu açıklayan Bakan Pakdemirli, ülkemizde istilacı balon balığı avcılığını destekleme kapsamına 46 bin balon balığı kuyruğu alımı yapıldığını ve 230 bin TL ödeme yapıldığını da ifade etti. 

GÖL VE GÖLET BALIKÇILIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Ülkemizde kaç göl ve gölette balık avcılığına izin verilmektedir? Kaç göl, gölet ve denizde balık çiftliği mevcuttur? Denizlerde bulunan balık çiftliklerinde verilen yemlerden kaynaklanan bir kirlilik oluşturması olası mıdır? Balık avcılığı yapan kaç kişi ve deniz aracı vardır? En yüksek avlanma yapılan il hangisidir? Denize açılan tekne ve kişi sayısı bakımından ilk üç il hangisidir? Denizlerimizde tüketilebilir balık türü sayısı kaçtır? Bir azalma söz konusu mudur? Balıkçı esnafına destek vermek amacıyla Bakanlığınız tarafından yapılan veya yapılması planlanan bir çalışma var mıdır? Kaç ilde balık satış hali vardır? Doğrudan tüketiciye satışa engel bir durum var mıdır?”

AVLAK SAHASI SAYISI 233

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemirli, ülkemiz iç sularında ticari su ürünleri avcılığı yapmak üzere, su ürünleri kooperatiflerine öncelikli olarak istihsal hakkı kirada olan avlak sahası sayısının 233 adet ve avlanabilir stok miktarının ise 18.912 ton/yıl olduğunu belirtti.

530 BARAJ VE GÖLETTE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILIYOR

Göletlerde ticari su ürünleri avcılığına izin verilmediğini açıklayan Bakan Pakdemirli, Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizinde ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği, Marmara Denizinde midye yetiştiriciliği ve iç sularda toplam 530 adet baraj gölü ve gölette su ürünleri yetiştiriciliği yapıldığını,  2020 yılı itibariyle 2.139 adet su ürünleri yetiştiriciliği tesisi bulunduğunu bildirdi.

35 BİN KİŞİ AKTİF BALIKÇI

2020 yılı itibariyle denizlerde su ürünleri avcılığı yapmak üzere 97.502 kişinin ruhsat aldığını belirten Bakan Pakdemirli, 22020 yılında denizlerimizde faaliyet gösteren 5 metre ve üzeri boya sahip 15.302 balıkçı gemisinde toplam 35.540 kişi aktif olarak balık avcılığı yapmaktadır” dedi.

EN FAZLA RUHSAT İSTANBUL’DA

Bakan Pakdemirli, en fazla avcılık ruhsata sahip illerin sırasıyla 10.335 kişi ile İstanbul, 9.185 kişi ile Antalya ve 9.092 kişi ile İzmir olduğunu, kayıtlı gemi sayısı bakımından ise; en çok gemi bulunan üç ilin sırasıyla 1.980 ile İstanbul, 1.783 gemi ile İzmir ve 1.170 gemi ile Muğla olduğunu açıkladı.

102 BALIK TÜRÜ…

2020 yılında denizlerimizde ekonomik olarak avcılığı yapılan ve üretim istatistiklerine yansıyan 102 adet balık, kabuklu ve yumuşakça türü bulunduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Söz konusu türlerin av miktarları dünya genelinde olduğu gibi Ülkemizde de yaşanan ekolojik iklimsel faktörlere ve balığın biyolojisine bağlı olarak avcılık miktarları yıldan yıla farklılık gösterebilmektedir.Deniz ve iç sularımızda avcılık faaliyetinde bulunan balıkçılık av filosunun yaklaşık %90’ını küçük ölçekli balıkçı gemileri oluşturmaktadır ve bu gemilerin toplam üretimdeki payı %10’lar civarında kalmakta, buna karşın çok sayıda balıkçı ve aileleri geçimlerini bu gemilerden sağlamaktadır” dedi.

DESTEKLEME ÖDEMELERİ

Destekleme ödemelerine ilişkin bilgileri de paylaşan Bakan Pakdemirli,” sucul biyolojik çeşitliliğe ve balıkçıların av araçlarına zarar veren balon balıklarıyla mücadele kapsamında, Ülkemiz sularında bulunanlar arasında en fazla istilacı özellik gösteren Lagocephalus scelaratus türü balon balığının avcılığı 2020 yılında desteklenme kapsamına alınmış ve 46.192 adet balon balığı kuyruğu alımı yapılarak 230.960 TL ödeme yapılmıştır. 2021 -2023 yılları arasında Ülkemiz karasularında bulunan bütün balon balığı türleri için destekler devam edecektir” diye konuştu.

8 İLDE 10 SU ÜRÜNLERİ MEZATI VAR

8 İlimizde toplam 10 adet su ürünleri hali (mezat salonu) ve toptan satış yeri olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanı  Pakdemirli, “Su ürünleri hali ve toptan satış yerleri dışında su ürünlerinin toptan satışı yapılamaz. Su ürünleri halinde perakende satış yapılabilmesi için, su ürünlerinin toptan satışının yapıldığı mezat alanından bağımsız teknik ve hijyenik şartları taşıyan bağımsız bir ünite oluşturulması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim