• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

3 yeni bakanın görevden alınması için YSK'ya başvuru yapıldı

3 yeni bakanın görevden alınması için YSK'ya başvuru yapıldı
Yargıçlar Sendikası, Seçim Kanunu gereği istifa eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Adalet, İçişleri ve Bakanlarının yerine atanan üç ismin ‘bağımsız olmadıkları’ gerekçesiyle ‘değiştirilmeleri’ için YSK’ya başvurdu.

Yargıçlar Sendikası, üç bakanın yerine atanan isimler için YSK'ya başvurdu...Yargıçlar Sendikası, Seçim Kanunu gereği istifa eden Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarının yerine atanan üç ismin ‘bağımsız olmadıkları’ gerekçesiyle ‘değiştirilmeleri’ için YSK’ya başvurdu.

SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN: Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ tarafından YSK’ya yapılan başvuruda, Seçim Kanunu ve Anayasa’nın 114. Maddesi uyarınca Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarının istifa ettikleri, bu isimlerin yerine Adalet Bakanlığına, Müsteşar Kenan İpek’in, İçişleri Bakanlığına Müsteşar Sebahattin Öztürk’ün, Ulaştırma Bakanlığına ise Müsteşar Feridun Bilgin’in getirildiği anımsatıldı. Dilekçede, seçim takvimi süresince bu makamlara atanan kişilerin, seçimlerin güvenliği ve şaibeden arındırılması açısından “bağımsız kişilerden” olması gerektiği belirtilerek, 3 bakanın da görevinden alınması istendi.

İPEK, SİYASİ İKTİDARIN UNSURU GİBİ ÇALIŞTI;

Dilekçede, özetle şöyle denildi: “Ancak ne var ki, Adalet Bakanlığına atanan eski Müsteşar Kenan İpek, HSYK seçimleri sırasında açıkça siyasi iktidarın bir unsuru gibi çalışmış, seçimlerde taraf olduğunu açıkça ifade etmekten çekinmemiştir. Diğer yandan, İzmir’de kabine üyelerinden birinin yakınlarına da sirayet edecek şekilde yapılan bir soruşturma nedeniyle Başsavcıyı arayarak soruşturmanın durdurulmasını istediği ve bu hususun Başsavcı tarafından tutanağa bağlandığı sabittir. Görüldüğü üzere Adalet Bakanlığına atanan Kenan İpek soruşturma yapanları etkilemekten, bağımsız ve tarafsız olması gereken HSYK seçimlerini manipüle etmekten çekinmeyen bir Müsteşardır.

ALA’NIN İZİNDEN GİDECEK: İçişleri Bakanlığına atanan eski Müsteşar Sebahattin Öztürk ise devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, önceki Bakan Efkan Ala’nın izinden gideceğini, ayrıca Anayasa’nın 114. maddesinin de artık ‘gereksiz ve altı boşalmış’ bir ilke olduğunu, yapılacak değişiklik ile seçim süresince bakanlığın siyasi iktidarın Bakanı tarafından sürdürülmesi gerektiğini ifade etmiştir. Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ise Anayasayı tanımadığını söylemekten çekinmeyen, Vali’den bir yolsuzluk soruşturmasını yürüten polislerin derhal görevden alınmasını istemekte, ‘mahkeme kararına gerek yok, kırın kapısını alın, gerekirse savcıyı da alın, gerekirse yasa yapar yaptığınızı suç olmaktan çıkarırız’ demekte abes görmeyen yine eski bir Müsteşar olduğu basında yer alan haberlerden anlaşılmaktadır. İçişleri Bakanlığına atanan Sebahattin Öztürk de hukuksuzluğu her daim olağan uygulama sayan eski Bakanının izinden gideceğini, zaten Anayasa’nın 114. maddesinin de anlamı kalmadığını, bağımsız bakana da gerek olmadığını söyleyebilen bir Müsteşardır.

GÖREVDEN ALINMALARI GEREKİYOR: Siyasi iktidarın amaçlarından uzaklaşmayan, bu amaçları gerçekleştirmek için hukuka uymaktan, hukuku uygulamaktan imtina eden bir bürokratın bağımsız olduğu iddia edilebilir değildir. Seçme ve seçilme hakkı demokrasilerin tanıdığı en önemli haklardan biridir ve demokrasiler bu hakların kullanılması için gerekli önlemleri alırlar. YSK, seçimlerin objektif, dürüst, adil, eşit ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamakla yükümlüdür ve gücünü Anayasa’dan alır. Dolayısıyla seçimlerin güvenliğini tehlikeye sokabilecek, eşitliği bozma ihtimali olan her türlü unsurun seçim alanından uzak tutulması YSK’nın görevidir. Açıklanan nedenlerle seçimlerin eşit, düzgün, dürüst ve objektif koşullar altında yapılmasını temin bakımından bağımlılıkların şüphe duyulan, bağımsızlar arasında seçildiği iddia edilen Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin hakkında gerekli tedbirlerin alınarak görevlerinden uzaklaştırılmaları ve gerçekten bağımsız kişiler arasından bakanların görevlendirilmesi sonucunu temin edecek bir işlem yapılması gerekmektedir.”

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim