• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

24 ülke temsilcilerine caretta caretta sergisi

24 ülke temsilcilerine caretta caretta sergisi
2013 Akdeniz oyunları logosu olan Cerratta ceratta deniz kaplumbağası fotoğrafları Mersin Hilton oteli fuayesinde sergilenecek

Gazeteci Mehmet Miras'ın objektifinden 2013 Akdeniz oyunları logosu olan Cerratta ceratta deniz kaplumbağası fotoğrafları Mersin Hilton oteli fuayesinde sergilenecek. 24 Ülke temsilcilerin katılacağı Koordinasyon toplantısında National Geographıc Muhabiri Mehmet Miras'ın deniz kaplumbağaları fotoğraf sergisi yer alacak.

Mersin Hilton Oteli fuayesinde sergilenecek olan deniz kaplumbağaları fotoğraf sergisi 16- 19 Ekim tarihlerine kadar açık kalacak.

Gazeteci Mehmet Miras, Amerika, Kostarika, Hindistan, Meksika ve Kuzey Kıbrıs kumsallarında yaşamlarını sürdüren deniz kaplumbağaların yaşamları göç yolları üreme alanları ve besin zincirlerini anlatan fotoğraflarını sergileyecek. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin'de yaşamlarını sürdüren deniz kaplumbağası Caretta Caretta olduğunu söyledi.

Mersin kumsallarında üreme yapan bir çok ülkeden uluslararası bilim adamlarının Mersin'e gelerek bu canlıların yaşamlarını araştırıyor. 2013 Akdeniz oyunlarının logosu olan Caretta caretta deniz kaplumbağasının logosu simge haline geldiğini söyledi.

Dünya'da 8 türü bulunan deniz kaplumbağasının iki türünün Türkiye sahillerinde yaşadığını da anlatan  Deniz kaplumbağaları fotoğrafçısı  Mehmet Miras, bunlardan iri baş adıyla bilinen carretta carettalar etçil bir yaşam sürdürdüklerini, diğeri yeşil deniz kaplumbağası Celeonia maydas, birinci derecede tehlikede altında olan tür olduğunu belirtti. Ülkemiz kumsallarında 3 bin deniz kaplumbağası yaşadığı tesbit edildiğini  bunların 2500'ü dişi olduğunu söyledi. Miras, Mersin ekonomisinde tarımın,lojistiğin,narenciyenin yerinin büyük olduğunu ancak turizmin de çok önemli bir değer taşıdığını belirterek kumsallarımızda yaşayan kaplumbağaların doğal yaşamını etkileyen olumsuz çevre koşullarıyla yaşam alanlarının daraltılması betonlaşmalarla hem turizm hem de deniz kaplumbağaları yaşamı büyük tehlike altına sokuyor. Bu konuda Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin için bir şans diyorum. Çalışmalarını yakından takip ediyorum. Yaptığı hizmetlerini yazmaya başlasam ömrüm yetmez. Çok iyi  bürokrat, Mersin halkı valimizin kıymetini bilsinler diyorum Mehmet Miras kaplumbağaların yaşamıyla iigili açıklamalarını sürdürerek, Yumurtadan çıkan  bir kaplumbağa 21 yılda denizde erginleşerek, doğduğu kumsala dönebiliyor' dedi.

Belgesel yapımcısı Mehmet Miras, 2010 yılında Hindistan Çevre Bakanlığı'nca ödüle layık görülmüştü.2011 yılında ABD'nin California Eyaleti San Diego şehrinde  "31. Uluslararası Deniz Kaplumbağaları. Sempozyumunda deniz kaplumbağalarının yaşamlarını, besin zincirlerini,  göç yollarını fotoğraflayan Mehmet Miras çevre ödülüne Türkiye'ye getirmişti ABD'nin California Sandiego kentinde Research Conservation  salonunda 100 ülkeden 1200 bilim adamının bir araya geldiği sempozyumda Mehmet Miras, Türkiye'yi temsil etti.Mehmet Miras'ın deniz kaplumbağalarının yaşamlarını anlatan fotoğraf sergisi de Amerikalı bilim adamlarının dikkatini çekti.Miras'ın 150'yi aşkın fotoğrafı sergilenmişti Ödüllü  Deniz kaplumbağaları fotoğrafçısı Mehmet Miras, 2012 yılında Meksika çevre bakanlığınca ödüle layık görüldü.. National Geographıc Muhabiri Mehmet 2013 yılının şubat ayında çalışmalarını Amerika Pasifik okyanusunda sürdürecek.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim