• BIST 9909.39
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

18 denizci karaya ayak basmadan yarışacak

18 denizci karaya ayak basmadan yarışacak
Ertan Beşkardeş, ‘Tembel Su Samuru’ adlı yelkenlisiyle 300 gün hiç karaya çıkmadan ve seyir aleti kullanmadan şampiyon olmak için yarışacak.

Elli yıl önce tek başına yelken açarak 300 günde dört okyanusu dolaşan İngiliz Robin Johnston’ın yolculuğunu hatırlatacak 18 denizci arasında Ertan Beşkardeş de olacak. 

Hiçbir seyir aleti kullanmadan tek başına ıssız maviliklerde 30 bin mil (50 bin kilometre) kalmayı amaçlayanlardan 53 yaşındaki Ertan Beşkardeş, ‘Tembel Su Samuru’ adlı tekne ile yarışacak. Dünyanın etrafını tek başına, karaya ayak basmadan ve teknolojik alet kullanmadan dolaşma fikri üzerine, İngiltere’nin ‘Sunday Times’ gazetesi 1968 yılında yarış düzenlemişti. Birinciye 5 bin pound ödül vereceğini açıklayan gazetenin çağrısıyla, Avrupalı dokuz yelkenci denize açılmıştı. Çok ağır şartlar barındıran yarışa ‘Sunday Times Golden Globe’ (Altın Küre Yelken Yarışı) adı verilirken, dokuz kişiden sadece İngiliz Robin Knock Johnston başarılı olmuştu. Yedi denizci yarıştan çekilirken, biri de intihar etmişti.

‘Doğaya meydan okuma’ adı verilen dünyanın en zorlu yelken yarışı 50 yıl sonra tekrarlanacak ve 18 denizcinin kapışmasına sahne olacak. Fransa’nın Atlas Okyanusu kıyısındaki Les Sables d’Olonne şehrinden 1 Temmuz’da başlayacak yarışta yelken açacak 18 kişiden biri de Ertan Beşkardeş. 39 yıldır İngiltere’de yaşayan Ertan Beşkardeş, 1993 model ‘Tembel Su Samuru’ adlı teknesiyle tek başına ve hiç karaya çıkmadan yelken basacak. Teknesine bir yıl yetecek erzak koyan Beşkardeş, balinalarla yol alacak. Beşkardeş şunları söyledi: “17 rakibim de profesyonel denizci. İçlerinde tek amatör benim. Ama kendimi çok iyi hazırladım. Günler teknede kimseyle konuşmadan geçecek ama her rahatsızlığa alışkınım. Yönümü sekstant ile bularak teknemin dümeninde olacağım. Rüzgar dümeni beni belirlediğim rotada tutacak. Rüzgarın yön değiştirmesini sesinden anlamaya çalışacağım. Atlas, Hint, Büyük (Pasifik) ve Güney (Antarktika) okyanuslarını tek başıma dolaşarak döneceğim. Tüm sorunları kendim halledeceğim.”

Büyük riskler içeren yelken yarışında yer alması için ailesinin destek verdiğini söyleyen Beşkardeş, “Avustralya açıklarında yelkenleri indirip 90 dakika bekleyeceğim. Yarış yetkilileri gelip kontrol edecek. Bir Türk olarak bu zorlu yarışa katılmaktan büyük gurur duyuyorum” dedi.

Hiçbir teknolojik alet olmayacak

‘Altın Küre Yelken Yarışması’ içerdiği ağır şartlar ve uzun rotası ile dünyanın en zor deniz yarışı. 50 yıl sonra düzenlenen yarışta, denizciler yelken açtıktan sonra kimseyle telefon ya da telsiz bağlantısı kurmayacak. Dışarıdan yiyecek ve su takviyesi yapılmayacak. Sağlık sorunları kadar teknenin sorunlarıyla da tek başlarına mücadele etmeleri gereken yelkenciler, tek başlarına 30 bin deniz mili yapacaklar. Plastik şişe yasak olduğu için teknede 250 litrelik içme suyu bulunacak. Su ihtiyacı denizden ve yağmurdan sağlanacak. Sadece teknenin batması halinde kullanılacak uydu telefonu mühürlü duracak. 50 yıl önce olduğu gibi hiçbir teknolojik alet kullanılmayacak.

Okyanuslarda yelken açacaklar

Yarışmacılar, Atlas Okyanusu’nun sıcak sularından Hint Okyanusu’nun akıntılı sularına, ardından Güney Okyanusu’nda buzul kıta Antarktika’nın kuzeyinden Pasifik Okyanusu’na girecek. 10 ay sürecek yolculuk sonunda yelken açtıkları Fransa’nın Les Sables d’Olonne şehrine geri dönecekler. Yarışmacılar etrafı 40 bin kilometre olan dünyayı 50 bin kilometre denizden dolaşacak. Yarışa üç Fransız, iki İrlandalı, iki Avustralyalı, iki İngiliz ve birer Rus, ABD’li, Hollandalı, Filistinli, Finlandiyalı, Estonyalı, Hint, Norveçli ile İtalyan katılacak.

18-denizci-karaya-ayak-basmadan-yarisacak.jpg

Kaynak: Gökhan KARAKAŞ / MİLLİYET

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim