• BIST 8872.85
  • Altın 2998.073
  • Dolar 34.2662
  • Euro 37.045
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nda denizcilik sektöründeki yeni uygulamalar konuşuldu

12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nda denizcilik sektöründeki yeni uygulamalar konuşuldu
12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası kapsamında düzenlenen “Sürdürülebilir Lojistikte İnovasyon, Yeni Trendler ve Yeşil Lojistik Uygulamaları” konulu panele katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, denizcilik sektöründeki yeni uygulamaları değerlendirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca Lojistik-Mobilite-Dijitalleşme ana temasıyla düzenlenen 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nda “Sürdürülebilir Lojistikte İnovasyon, Yeni Trendler ve Yeşil Lojistik Uygulamaları” konulu panel düzenlendi.

İstanbul Atatürk Havalimanı C Terminali Etkinlik Merkezi'ndeki panelde konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, denizcilik sektöründeki yeni uygulamaları değerlendirdi.

Sürekli olarak daha da sıkılaştırılan, yapılması zor hale gelen kurallar silsilesinin her hafta, her ay denizcilik sektörünü karşısına çıktığını belirten Kıran, “Örneğin; Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)  2018 yılında bir hedef koymuştu. Demişti ki; ‘2050 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 50 azaltmalıyız’. Aradan 3 sene geçti, bu karar revize oldu, şimdi 2050 yılında sıfır emisyonu konuşuyoruz. Bir taraftan AB, bir taraftan IMO birbirlerinden farklı kurallar koyarak uygulama içerisinde bulunuyorlar” diye konuştu.

Sıfır emisyon dendiğinde bugünkü teknoloji ve fosil yakıtlarla bunun mümkün olmadığını vurgulayan Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Makinaların çoğu petrol türevlerinden yakıtlar kullanılarak çalışıyor. Cüzi miktarda LNG ile çalışan makinalar var ama LNG de netice olarak sadece dörtte bir kadar emisyonları azaltıyor. Dolayısıyla sıfır emisyonu sağlayacak teknolojinin öncelikle bulunması gerekiyor. Metanol, amonyak, hidrojen, elektrik gibi alternatif yakıtlar var ama hepsinin birbirine göre farklı dezavantajları bulunuyor. Elektrikte batarya kapasitesi uzun seyirlerde yeterli olmuyor. Amonyakta ise o kadar büyük kapasite amonyağı depoladığınız zaman onun yarattığı çevre tehlikesi büyük... Keza hidrojende suyun gücünden yararlanılıyor ama miktar olarak çok büyük tank kapasitesi ihtiyacı var.”

Diğer yandan operasyonel verimlilik için yapılan teknolojik çalışmalara değinen Tamer Kıran, Türkiye gemi inşa sektörünün tüm bu yenilikleri yakından takip ettiğini ve ülkemizde yapılan projelerde uygulamaya çalışıldığını belirterek örnekler verdi.

Kıran, “Dünya yepyeni bir düzene gidiyor. Bugün var olan gemilerin bir anda tamamen devre dışında kalabileceği bir yere gidiyoruz. Şu anda dünyada 2.5 trilyon dolarlık gemi yüzüyor. 2,5 trilyon dolarlık bir ekonomi önümüzdeki 5-10 sene içerisinde yenilenmek zorunda... Yeni teknolojilerin uygulanması ile belki bu miktar 7-10 trilyon dolar olacak. Ülke olarak bunun bilincinde olup buna göre tedbirlerimizi almayı ve ‘ondan ne kadar pay alabiliriz’e bakmamız gerekiyor” dedi.

Avrupa Denizcilik Emniyeti Ajansı (EMSA) İcra Direktörü Maja Markovcic Kostelac’ın da konuşmacı olarak yer aldığı panelde, deniz çalışanlarının sıkıntılarını da dile getiren Tamer Kıran, pandemi döneminde emek sarf edip büyük fedakarlıklar yapan bu insanların maalesef kontrat süreleri bittiğinde evlerine gidemediklerini kaydederek “Derhal hükümetler nezdinde bu işe artık çare bulunmalı, yoksa sürdürülebilirlik açısından hakikaten artık son raddeye gelmiş durumdayız. Gemi insanlarımız neredeyse 10-11 aydır gemilerdeler. Bunları bir an önce kontrat bitiminde değiştirmemiz gerekiyor. Bu hepimizin sorunu” dedi.

dto-1-003.jpgdto-4-001.jpgdto-5-001.jpgdto-6.jpgdto-2-003.jpgdto-3-003.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim