• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

12 Türk balıkçı, Kırım’da gözaltına alındı

12 Türk balıkçı, Kırım’da gözaltına alındı
Rusya’nın Ukrayna topraklarında sürdürdüğü askeri operasyon devam ederken 2 Türk balıkçı teknesindeki 12 balıkçının Kırım’da gözaltına alındığı öğrenildi.

Ekonomik değeri çok yüksek olan ve kıyılarımızda eskisi gibi yeteri kadar bulunmayan kalkan balığını avlamak için Kırım Yarımadası’na giden balıkçıların 1 hafta avlandıktan sonra İstanbul’a dönüş yolunda devriye gezen Rus savaş gemisi tarafından alıkonularak Sivastopol Limanı’na getirildiği öğrenildi.

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre, 18 Mayıs’tan beri Sivastopol’da teknelerinde tutulan balıkçıların ailelerinin Dışişleri Bakanlığı’ndan yardım istediği öğrenilirken diplomatik girişimlerin devam ettiği kaydedildi.

Rus savaş gemisinin Rumelifeneri Balıkçı Barınağı’na yaklaşan balıkçı teknelerini Türk karasularına girmeden uluslararası sularda gözaltına aldığı iddia edildi.

2 TEKNEDE İZİNSİZ AVLANAN 1500 KALKAN BALIĞI

24 Şubat’ta Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon dünyayı tedirgin etmeye devam ederken, 6 ülkenin kıyısı olduğu Karadeniz bir süre deniz ticaretine kapanmıştı. Ukrayna limanlarını koruyan mayınların serbest kalması Karadeniz’de en çok ticari gemileri tehdit ederken balıkçılık ve turizm gibi sektörlerde etkilenmişti.

Karadeniz havzasının en gelişmiş güçlü balıkçı filosuna sahip Türkiye’deki tekneler Romanya, Bulgaristan, Gürcistan ve Ukrayna kıyılarında da avlanmaya devam ediyor. Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı olan İstanbul’daki Rumelifeneri’nden Rusya’nın Kırım Yarımadası açıklarına kalkan avına giden 12 balıkçının gözaltına alındığı öğrenildi.

Savaş nedeniyle balıkçılık faaliyetlerine ara verilirken Türk balıkçıların ekonomik ve ticari değeri yüksek kalkan balığı avlamak için Kırım Yarımadası’na gittiği öğrenildi. Rumelifeneri’nden Kırım’a giden iki teknenin yaklaşık 1 hafta boyunca 1500 kalkan balığı avladığı, İstanbul’a dönmek üzere yola çıktıktan sonra gözaltına alındığı belirtildi.

DİPLOMATİK GİRİŞİMLER SÜRÜYOR

2 teknenin de Türk karasularına girmeden uluslararası hukuk kurallarının geçerli olduğu 40-50 deniz mili açıkta devriye gezen Rus savaş gemisi tarafından durdurulduğu ortaya çıktı. İstanbul’a yakın olmalarına rağmen teknelerdeki kalkan balıklarının izinsiz avlandığını gerekçe gösteren Rus donanmasının 12 balıkçıyla birlikte tekneleri Sivastopol yakınlarındaki bir limana götürdüğü belirtildi.

18 Mayıs günü gerçekleşen gözaltının ardından 1500 kalkan balığına el koyan Rus yetkililerin Türk balıkçıların teknelerinde kalmalarına izin verdiği ama uydu telefon dahil tüm iletişim olanaklarını kestiği de vurgulandı. Balıkçıların ailelerinin haberi öğrendikten sonra Türk Dışişleri Bakanlığı’na başvurduğu ve diplomatik girişimlerin devam ettiği de bilgiler arasında.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim