• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Yunanistan'a göçmen tepkisi!

Yunanistan'a göçmen tepkisi!
Türkiye ile Yunanistan arasında yasa dışı göçmenlerin karşılıklı geri kabulüne ilişkin işbirliği protokolünü Yunanustan'ın hiçe saydığı ileri sürüldü.
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvurarak, kaçakları Ege Denizi'ne bırakan Yunanistan'ın kınanmasını istedi. Filistin, Tunus, Cezayir, Irak ve Lübnan'dan gelerek, Türkiye üzerinden yasadışı yollarla ve denizden Yunanistan'a gitmek isteyen 40 kaçağın, Yunan sahil güvenlik botuyla İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarına getirilip, denize atıldıklarını hatırlatan Ersin, kaçaklardan 6 kişinin boğularak yaşamını yitirdiğini kaydetti. Ersin, insan kaçakçılığı ve yasa dışı göçmenliğin uluslararası suç olmasına karşın, Yunanistan'ın bu tavrının hiçbir şekilde tasvip edilemeyeceğini ifade ederek, ''Kaçakları yakalayıp, ülkelerine iade etmek yerine, bile bile ölüme göndermek, insanlık suçudur. Dolayısıyla insan haklarına aykırıdır'' dedi. Konunun, Komisyon tarafından araştırılarak, kaçakları bile bile ölüme gönderen ve bunu daha önce de birkaç kez tekrarlayan Yunanistan'ın, işlediği bu ağır insanlık suçunun kınanmasını isteyen CHP'li Ersin, Avrupa'daki insan hakları kurumları ve dernekleri ile AB nezdinde de söz konusu insanlık suçunun kınanmasını sağlamak için Komisyonun girişimde bulunmasını talep etti. Bu arada Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Namık Tan, Türkiye ile Yunanistan arasında yasa dışı göçmenlerin karşılıklı geri kabulüne ilişkin bir işbirliği protokolü bulunduğunu, Yunanistan'ın göçmen gruplarını bu protokole aykırı olarak Türk karasularına bıraktıklarını söyledi.

Tan, bir soruya verdiği yanıtta, bu protokolle uzmanlardan oluşan bir eşgüdüm komitesinin de kurulmuş olduğunu belirterek, ''Yunanistan makamları, son zamanlarda artış kaydeden şekilde, Yunanistan'a intikal eden yasa dışı bazı göçmen gruplarını anılan protokole aykırı olarak Türk karasularına bırakmaktadır'' dedi.
Öte yandan  Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Türkiye ile Yunanistan arasında özellikle son dönemde gündemde yer alan yasadışı göç olaylarını önlemek amacıyla iki ülke sahil güvenlik makamlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor.BMMYK Dış İlişkiler Sorumlusu Metin Çorabatır, yaptığı açıklamada, Karaburun açıklarında önceki gün meydana gelen ve 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı medyadan takip ettiklerini ve iki ülkeden ayrıntılı bilgi talep ettiklerini söyledi. Çorabatır, bu tür olayların meydana gelmemesi için bütün ülkelerin sorumlulukları bulunduğunu vurgulayarak, dünkü olayla ilgili yorum yapmak için henüz erken olduğunu söyledi.BMMYK olarak Türk ve Yunan sahil güvenlik makamlarını ilgili mekanizmaların kurulabilmesi için bu olaylardan önce de bir araya getirmeye çalıştıklarını belirten Çorabatır, görüşmelerde bu tür olaylarda neler yapılabileceği, nasıl koordine olunabileceği konularının ele alınmasını amaçladıklarını bildirdi. Çorabatır, ülkeler arasında işbirliğinin şart olduğunu yineleyerek, Türk ve Yunan sahil güvenlik yetkililerini bir araya getirme çabaları hakkında "Umarız ki sıcak bakarlar, çünkü bütün ülkelerin sorumlulukları var" diye konuştu.Çorabatır, Türkiye ile Yunanistan'ın uluslararası deniz hukuku ve mülteci hukukuyla ilgili çoğu sözleşmeye taraf olduğunu söyleyerek, önemli olan noktanın bu sözleşmeleri hayata geçirecek mekanizmaların kurulması olduğunu ifade etti. Karaburun'da denizden kurtarılan 31 kaçak, ifadelerinde, Yunanistan Sahil Güvenlik ekiplerince bottan denize atıldıklarını, yüzebilenlerin karaya çıktığını, yüzemeyen 6 kişinin boğulduğunu öne sürmüştü.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim