• BIST 8970.82
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Yıldırım: "Ulaşımda Entegrasyon Şart"

Yıldırım: "Ulaşımda Entegrasyon Şart"
Bakan Yıldırım; "Türkiye'de ulaşım türleri arasında bir dengesizlik var. Bugüne kadar Türkiye'de ulaşım politikası yoktu. Ulaşım Ana Planı yapıldı" dedi.
Yıldırım: Kara, Hava ve Deniz taşımacılığında entegrasyon şart...Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye'nin ulaşım sistemini eleştirdi. Yıldırım, kara, hava ve Deniz taşımacılığında entegrasyonun şart olduğunu söyledi...Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım. Türkiye'nin ulaşım sistemini eleştirdi. Yıldırım, kara, hava ve Deniz taşımacılığında entegrasyonun şart olduğunu söyledi.Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali A.Ş'ye (İZOTAŞ) ISO 9001 Kalite Yönelim Sistem Belgesi verilmesi törenine katıldı.Türkiye'deki karayolu yolcu taşımacılığı sisteminin dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını belirten Yıldırım, ülke şartları nedeniyle "taşımacılık politikası" ortaya konulamadığını kaydetti.Türkiye'de yük taşımacılığının yüzde 94'ünün, yolcu taşımacılığının yüzde 92'sinin karayoluyla yapıldığını belirten Yıldırım, buna rağmen otobüs firmalarının zor duruma düştüğünü kaydetti. Şehirlerarası otobüslerin yüzde 35 dolulukla çalıştığını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:"Türkiye'de ulaşım türleri arasında bir dengesizlik var. Temel sorun bu. Bugüne kadar Türkiye'de ulaşım politikası yoktu. Ulaşım Ana Planı yapıldı. Türkiye'nin gelecekteki 10 yılını masaya yatırdık. Siz ucuz mazot istiyorsunuz, size ucuz da, bedava da mazot versek sorunu çözemeyiz. Öncelikle yapılacakları belirlemeliyiz. 10 saatten  fazla karayolu ile yolculuk olmaz. Uçaklardan sonra aktarmalar otobüslerle yapılmalı. Temel sorun arz talep dengesidir. 3-4 yıl içinde otobüs taşımacılığında sektörün kendi içinde dengeler kuracağına inanıyorum. Ulaşımda entegrasyon olsa sorun çözülür. Akaryakıtta fiyat serbestliği var. Biz, iktidara geldikten sonra petrolün varilinde yüzde 250 artış oldu. bunu yansıtsaydık, mazot 3 YTL olurdu. Biz. KDV'yj indirdik. Sektörün düzene girmesinin tek yolu arz-talep dengesinin sağlanmasıdır." Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın da Kara Taşımacılığı Kanunu ile  sektörün 30 yıldır süren sorunlarının çözümü için altyapı hazırladıklarını, 10 Temmuz 2003 tarihinde çıkan bu Kanun ile kara taşımacılığının AB'ye hazır hale getirildiğini ifade etti.İZOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Niyazoğlu ise sektörün sorunlarının aşılması için otobüs firmalarına indirimli mazot verilmesi gerektiğini söyledi.
İZOTAŞ Genel Müdürü Nihat Sağbaşoğlu da ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem belgesi alan ilk otogar olduklarını belirtti.
ALSANCAK LİMANINDA İNCELEMEUlaştırma Bakanı Yıldırım, İzmir Alsancak Limanı'nda da incelemelerde bulundu.TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın. Limanlar Daireler Başkanı Emin Tokbaş ve Liman İşletme Müdürü İsmet Canbaz, Yıldırım'a limanın sorunları hakkında bilgi verdi.Yıldırım, alınan tedbirler ile limandaki sıkışıklığın aşıldığını artık gemilerin körfezde uzun süre bekletilmediğini söyledi.Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) 6 Ocak 2005 talihinde aralarında ancak Limanı'nın da bulunduğu 6 limanın özelleştirilmesi için karar aldığını hatırlatan Yıldırım, bu yıl ihalenin yapılacağını belirtti.İzmir Limanı'nın en önemli ihracat limanlarından bîri olduğunu dile getiren Yıldırım, ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 30 arttığını, buna rağmen önemli bir sorunun yaşanmadığını bildirdi. Yıldırım, özelleştirilecek limanlarda çalışmaların planlandığı şekilde devanı etliğini ifade ederek, yerli ve yabancı firmaların İzmir Limanında ihaleye girecekleri duyumunu aldıklarını, ihalenin herkese açık olduğunu kaydetti.Özelleştirilen limanlarda yardımcı hizmetlerin özelleştirilmeyeceğini, daha önceki özelleştirmelerde yardımcı hizmetler nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını belirten Yıldırım, ihaleyi kazanan firmanın her firmaya eşil mesafede durması gerektiğini vurguladı.Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, özelleştirme tabirinin de yanlış olduğunu belirterek, "Anayasaya göre limanlan satamıyoruz. Liman hizmetlerini üçüncü kişilere kiralama işine, ağız alışkanlığı ile özelleştirme diyoruz. Limanların daha etkin çalışması için yapılan düzenlemedir. Uzun vadeli hizmet kiralama işidir. İnanıyorum ki çalışan sayısı 2-3 kat artacaktır" diye konuştu.Kaynak: Gazete 34DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim