• BIST 9880.13
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Yeni limanların adresi Marmara olmalı

Yeni limanların adresi Marmara olmalı
500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için de yeni limanlar yapılması ve mevcutların modernize edilmesi gerektiği belirtildi. Marmara’dan başka liman yapılacak yerin de olmadığı ileri sürüldü.

Dilovası Organize Sanayi Bölgesİ (DOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, Türkiye'nin 2023 yılı için konulan 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için de yeni limanlar yapılması ve mevcutların modernize edilmesi gerektiğini söyledi. Türker, Marmara’dan başka liman yapılacak yerin de olmadığını belirtti

Kocaeli'nde Dilovası Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nün Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan DOSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, önlemler ve emisyon takipleriyle ilçedeki kirletici etkenlerin en aza indirildiğini, sanayicilerin bugüne kadar Dilovası'nda 681 milyon TL'lik çevre yatırımı yaptığını belirtti. Türker, Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen yılın 365 günü gemi yanaştırılabildiğinden limanlar için en uygun denizin Marmara ve İzmit Körfezi olduğunu, 2023 hedefine ulaşmak için de Marmara'da yeni liman sahaları tahsis edilmesi gerektiğini söyledi.

Bünyesinde, demir-çelik, kimya, petrol başta olmak üzere çeşitli işkollarında faaliyet gösteren 242 fabrika barındıran Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nin (DOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, 2012 yılında yapılan çevre, imar, elektrik ve sosyal projelerle ilgili bilgiler verdi. 2013 yılında uygulamaya konulması planlanan projelerin de açıklandığı toplantıda hava kirliliği ile adı sık gündeme gelen Dilovası'nda artık tüm fabrika bacalarının elektronik ortamda anlık olarak ölçüldüğü, sanayinin atıklarının da kurulan arıtma tesisleri ile kontrol altında tutulduğunu söyledi. Türker, Dilovası'ndaki hava kalitesinin de, diğer ilçelerden daha iyi durumda olduğunu belirtti. Türker, buradaki sanayicilerin çevre için bugüne kadar 681 milyon TL yatırım yaptıklarını da anlattı.

Mustafa Türker, Türkiye'nin 2023 yılı için konulan 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için de yeni limanlar yapılması ve mevcutların modernize edilmesi gerektiğini hatırlattığı konuşmada şunları söyledi:
"Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke. Marmara'dan başka liman yapılacak başka yer yok mu diyorsunuz. Evet yok. Bakın Karadeniz'de yaklaşık 800 metre 1 kilometre gidin ulaşacağınız derinlik 7-8 metredir. Çok uzun mesafeler gittiğinizde bu derinlik 25-30 metreyi bulur. Dünya denizciliği artık ufak gemilerin yerine panamax dedikleri 180-200 bin tonluk gemilere dönüyor. Akdeniz ve Ege bölgesi Türkiye'nin truzim açısından önemli yerleri. Oralarda liman yapmak son derece yanlış olur. Ege, İzmir ve Aliağa bölgesinde limanlar var. Yeni planlanan Çandarlı bölgesi var. Marmara Denizi 365 gün gemi yanaştırabileceğin hem fiziki, hem sanayiye, hem de metropollere yakın bir deniz. O nedenle İzmit Körfezi'nde mevcut limanlar gerektiği şekilde ve rantabıl işletilecek şekilde mevcut limanların rehabilitesi ve büyütülmesi eğer bunlarda yetmiyorsa halkın istifade edeceği yerler hariç olmak üzere Marmara'da yen iliman sahaları tahsis edilmesi bu ülkenin olmazsa olmaz şartı. Bununla ilgili olarak da Ulaştırma Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yapılıyor. Bunlardan bir tanesi de bu bölge. Biz limanların rantabıl kullanılacak şekilde Türkiye'nin dış ticaretine cevap verecek şekilde yapılmasını istiyoruz ve destekliyoruz."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
ümit Düzalan
10 Şubat 2013 Pazar 01:11
Liman inşaatları
Sayın Mustafa Türker,ın isteği ne derece makul tartışılabilir ama Türkiyenin üç tarafı Denizlerle çevrili deyil ,,dört tarafı çevrili Akdeniz ege denizi Marmara Debizi Ve kara deniz önce denizlerimizi ve Türkiye coğrafyasına baksınlar saygılarımla
78.191.121.82
kaptan
25 Ocak 2013 Cuma 17:42
kiyilarda kondulasmaya sonlandirin.
Hickimse cikip ta ihracaat ithalat demesin.limanlasmanin cesitli kurallari var.heronune gelen kafasina gore iskele yapti.mustesarlik ve de DLH bunun adina Kiyi Tesisleri dedi.sonuc ortada,yasaya gore eczane acmanin bile birbirine gore konumlanmalarini duzenleyen kurallar var.herkes dipdibe,tehlike ve de tehlikesiz yuklerin elleclendigi yapilasmalara hala liman diyebiliyorsak vay halimize.bizde once iskle yapiliyor.cunku denize cikmak yapilasmak cok kolay,sonra hinterlandi,altyapisi,yoluyordami yapiliyor.Bir de imalata yakin olsun diye fabrikalarin ozel iskelerini yapiyoruz.sonuc ortada,toplu olumlerin yasanabilecegi bir ortami yarattik.hala meskun mahallerden medet umuyorsak vay halimize,yapilan kanser arastirmalarina biraz kulak kabartalim.saygilarimla
78.101.18.217
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim