• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Yemen'de yine Türk silahları yakalandı

Yemen'de yine Türk silahları yakalandı
Yemen’de bisküvi kutularında yakalanan 5 bin 412 silahtan sonra, Aden Limanı’nda ‘plastik ev eşyası’ olarak beyan edilen konteynerin içinde 3 bin 780 adet silah daha ele geçirildi.

Yemen’de bisküvi kutularında yakalanan 120 milyon dolar değerindeki 5 bin 412 silahtan sonra, Aden Limanı’nda ‘plastik ev eşyası’ olarak beyan edilen konteynerin içinde 3 bin 780 adet silah daha ele geçirildi.

Arap yarımadasında bulunan yoksul ülke Yemen’de kasım ayında ele geçen silahlardan sonra ikinci kez Türk silahı yakalandı. Yemen gümrük Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Aden Limanı’na 16 Kasım’da yanaşan gemiden indirilen bir konteynerin içinde 3 bin 780 adet silah bulundu. Yemenli yetkililer, Türkiye’den yüklenen kargonun evraklarında ‘plastik ev malzemesi’ beyanının bulunduğunu, ancak x-ray taramasına sokulan konteynerde gizli bölmeler tespit edildiğini açıklandı. Olay yerine gelen askeri savcının yaptırdığı arama sonucu, konteynerin gizli bölmelerinde ve kolilerde 115 Türk yapımı olmak üzere toplam 3 bin 780 adet tüfek ele geçirildi.

T14 tipi av tüfekleri

Yemen resmi haber ajansı Saba’ya konuşan Aden Limanı Gümrük Müdürü Muhammed Zumam, 63 kolide 60’ar otomatik tüfek bulunduğunu söyledi. Sevkiyatın kim tarafından yapıldığı veya alıcının kim olduğu konusunda bilgi vermeyen Zumam, ele geçirilen silahlardan 115’inin T14 tipi av tüfeği olduğunu ve aynı şekilde Mersin’den yüklendiğini ifade etti. Yemenli internet haber sitesi Barakesh.net, ele geçirilen silahların muhtemelen el altından piyasaya sürülmesinin hedeflendiğini öne sürdü. Yemen hükümetinin olayla ilgili olarak soruşturma başlattığı, el konulan Türk silahlarıyla ilgili olarak askeri istihbarat servisinin de bu soruşturmaya katıldığı belirtildi.

Bulan komutan öldü

Geçen kasım ayında Yemen’e bisküvi kutularında sokulmak istenen 120 milyon dolar değerindeki 5 bin 412 silaha el konulmuştu. Silahları bulan ve kargoyu teslim almaya gelenlerin verdiği rüşveti reddeden 37 yaşındaki Tuğgeneral Galip El-Hassani, Yemen Devlet Başkanı Mansur El Hadi tarafından madalyala ödüllendirilmişti. Ancak bu olayın üzerinden bir ay geçmeden 37 yaşında yemenli general gizemli bir şekilde kalp krizinden ölmüştü.

YAKALANDI

2011 yılında da Birleşik Arap Emirlikleri’nde Yemen’e kaçırılması planlanan 16 bin travmatik tabancanın Türkiye’den gönderildiği ortaya çıkmış ve tüm dünyanın gözü Türkiye’ye çevrilmişti. Türkiye’de satışı yasak olan travmatik silahların, işadamı İrfan Akdal’ın sahip olduğu Üçyıldız Silah Sanayi’nin İstanbul Dudullu’daki fabrikasında üretildiği ve Faik Gürbüz isimli bir aracıyla gönderilmek istendiği ortaya çıktı. Deniz yoluyla Mısır üzerinden Yemen’e gönderilmek istenen silahların piyasa değerinin 4,5 milyon dolar olduğu belirlenirken, Mısır-Yemen ve Dubai polisi Lamba adı verilen operasyonla Faik Gürbüz’ün de bulunduğu 6 kişiyi gözaltına aldı. İstanbul’da Üçyıldız Silah Sanayi fabrikasına yapılan baskında da 12 bin travmatik silah ele geçirildi. Fabrika sahibi İrfan Akdal ve ortağı Hasan Polat tutuklandı.

Müslüman Kardeşler’e geldi iddiası

Yemen’de 5 Kasım 2012’de yaşanan olayda Türkiye’den gönderilen konteyner indirilirken gümrük görevlileri içinde bisküvi bulunduğu beyan edilmişti. Ancak konteynerin ağırlığının gereğinden fazla olduğunu fark eden yetkililer arama yapmak istedi. Kargonun alıcısını temsilen bulunan bir kişi buna itiraz etti. Tuğgeneral El-Hassani, itirazlara rağmen kargoyu X-Ray taramasından geçirdi ve silahları tespit etti. Bunun üzerine limanda bulunan her bir görevliye, kargo karşılığında 10 milyon Yemen riyali (Yaklaşık 50 bin dolar) rüşvet teklif edildi. Ancak El-Hassani rüşveti kabul etmeyerek silahlara el koydu. Arap basını, silahların ülkenin en zengin isimlerinden olan, Müslüman Kardeşler lideri Hamid El Ahmar’a gittiğini öne sürmüştü. Devlet Başkanı Mansur El Hadi, olayın açıklığa kavuşturulması için talimat verirken, silahların kim tarafından gönderildiği ve alıcısının kim olduğu belirlenemedi. Yemen hükümet yetkililere göre kargo “ülkenin en önde gelen işadamlarından biri olan ve Müslüman Kardeşler’in Yemen kolu olan Islah Partisi’nin lider kadrosunda yer alan bir isme” gönderilmişti.

Türk hükümeti ise Mersin Limanı’nda gümrük işlemleri yapılan konteynerin beyannamesinde gıda olduğunun belirtildiğini açıklamıştı. Türkiye, Yemen’e silah sevkiyatı için asla izin vermediğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, “Bahse konu silah sevkiyatı hiçbir şekilde tarafımızdan verilmiş bir izne dayanmamaktadır. Esasen çatışma riskinin yüksek olduğu bir bölgede daha çok insanın ölümüne yol açabilecek böyle bir silah ihracatına izin verilmesi söz konusu dahi değildir” demişti.

Safir: Biz göndermedik

Yemen’de bir gemide ele geçirilen silahların Ümraniye Yukarı Dudullu İmes Sanayi Sitesi 503. sokak E-Blok D-7’de bulunan Safir Silah Fabrikası’nda üretildiği iddia edildi. Bir firma yetkilisi, bütün işlemlerinin yasal olduğunu söyleyerek “Oraya bir mal göndermedik. Ayrıca biz bahsedilen silahtan değil av tüfeği T-14 üretiyoruz” açıklamasında bulundu.

Dışişleri'nden açıklama

Türkiye'den Yemen'e giden bir gemide Kasım ayında 10 bin adet küçük boy tabanca ve 115 adet plastik mermi atabilen tüfek ele geçirilmesinin yankıları sürüyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sana Büyükelçimiz derhal Aden kentine intikal ederek Yemenli yetkililerle görüşmüş ve habere konu konteyner ile ele geçen malzemeleri incelemiştir. Bahsekonu silah sevkıyatı hiçbir şekilde tarafımızdan verilmiş bir izne dayanmamaktadır. Ülkemizden silah ihracatı, bu konudaki uluslararası mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmekte, buna ilişkin veriler, uygun uluslararası platformlarda şeffaf bir şekilde paylaşılmaktadır." denildi.

Türkiye'den Yemen'e yönelik, bundan önce rastlanan diğer yasadışı silah kaçakçılığı vakalarında olduğu gibi, bu defa da konunun derhal yetkili makamlara aktarıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu olaya ilişkin olarak Yemen makamlarınca gösterilen işbirliğini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu tür yasadışı faaliyetlerin sorumlularının açığa çıkarılması ve izleyen dönemde tekrarının önlenmesi için Yemen makamları ile bugüne kadar olduğu gibi, yakın diyalog ve işbirliğimiz devam edecektir. İçinden geçmekte olduğu bu geçiş ve dönüşüm sürecinde Yemen'in istikrar ve güvenliğine, Yemenli kardeşlerimizin esenlik ve refahına yönelik desteğimiz güçlü biçimde sürdürülecektir."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim