• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Yatçılardan İzmir'deki Eşek Adası tepkisi

Yatçılardan İzmir'deki Eşek Adası tepkisi
Eşek Adası olarak bilinen Kara Ada'nın 2. Derece Askeri Güvenlik Bölgesi ilan edilmesi, bu nedenle yabancı bayraklı teknelerin bölgeye sokulmaması, yat turizmi yapanların tepkisine neden oldu

İzmir'in Çeşme ilçesinde halk tarafından Eşek Adası olarak bilinen Kara Ada ve çevresinin 2. Derece Askeri Güvenlik Bölgesi ilan edilmesi, bu nedenle yabancı bayraklı teknelerin bölgeye sokulmaması, yat turizmi yapanların tepkisine neden oldu.

Setur Marina Müdürü Hakan Tellioğlu, 2006 yılında Kara Ada ve çevresinin 2. derece askeri bölge ilan edildiğini, adaya ve bölgeye yabancı bayraklı teknelerin girişine izin verilmediğini söyledi.

Bölgede birçok yabancı bayraklı tekne sahibinin Türk olduğunu, bu teknelerin dahi bölgeye giremediğini belirten Tellioğlu, ''Bu alan yabancı bayraklı teknelere ve yabancı uyruklulara kapatıldığı zaman Çeşme'den turizm geliri beklemek mümkün değil'' dedi.

MARİNADAN 50 TEKNE AYRILDI

Çeşme ve bölgesinin en önemli dinlenme ve demir atma yerinin Eşek Adası çevresi olduğuna dikkati çeken Tellioğlu, ''Yatçılar buraya dinlenmek için geliyorlar, ancak sahil güvenlik tekneleri bölgeden uzaklaştırıyor. Sırf bu karardan dolayı 50 civarında tekne, marinamızdan ayrılarak bölgeyi terk etti. Bu karar yatçıların artık Çeşme'yi tercih etmemesine neden olacaktır. Kararın kalkması için İzmir Valiliğine yazı yazdık'' diye konuştu.

TÜRKLERİN SAHİP OLDUĞU YABANCI BAYRAKLI TEKNELER DE GİREMİYOR

Yatçıların bir marinayı tercih ederken bölgedeki koyları ve çevreyi dikkate aldığını vurgulayan Çeşme Marina Genel Müdürü Can Polat ise Çeşme'nin, Türkiye'nin kuzeyiyle güneyi arasındaki geçiş noktası olduğunu, uzun süre bağlama olmasa bile seyir yolunda birçok teknenin bu bölgeye muhakkak uğradığını belirtti. Bölgede çok fazla doğal koy bulunmadığı için adaların tercih edildiğini ve Çeşme'nin en önemli turizm merkezlerinden birinin, Eşek Adası olduğunun altını çizen Polat, şöyle konuştu:

''Eşek adası çevredeki yatçıların günübirlik veya gecelemek için tercih ettiği yer. Son 2 yılda yabancı bayraklı teknelerin girişine bölgeye demirlemesine izin verilmiyor. Türk vatandaşlarına ait olup da yabancı bayrak taşıyan teknelere de aynı uygulama yapılıyor. Nitelikli turizm denilen yatçılığı baltalayacak bu uygulamayı kaldırmak lazım. Resmi makamlara başvurduk. Umarız bu uygulama sonlandırılır.''

''ADADAKİ EŞEKLERE YARDIM EDEN ALMAN DA GİREMEYECEK''

Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Cenger de, ilçenin Antalya'dan sonra Türkiye'nin çok önemli bir turizm destinasyonu olma yolunda hızla ilerlediğini, ilçenin sahip olduğu turizm değerlerinden en önemlisinin yat turizmi olduğuna işaret etti.

Çeşme'de yapılacak yeni marinayla birlikte bin civarında teknelik bir kapasiteye ulaşıldığını anlatan Cenger, 2006 yılının 10. ayında alınan bu kararın bölge turizmini olumsuz etkilediğini ifade etti. Birçok turizm bölgesinde Eşek Adası bulunduğunu, ancak içerisinde eşeklerin yaşadığı tek adanın burası olduğunu kaydeden Cenger şöyle konuştu:

''Bu adamızda 50-60 tane eşek var. Bu da bölgeyi cazibe haline getiriyor. Yatçıların ve yatların uğrak bir yeri. Günübirlik tur yapan turistlerin ilgi gösterdiği bir yer burası. Gelen turist artık nereye gidecek. 2. Derece askeri alan ilan edilince bölgeye yabancı teknelerin demir atması girişi yasaklandı. Kararla birlikte yabancı turistlerin adaya basması da yasaklanacak. 2005'den beri o adada yaşayan eşeklerle ilgilenen ve 50 ülkeden yardım toplayarak adaya eşekler için barınak yapan Marget isimli Alman vatandaşı da artık oraya giremeyecek. Kararın hangi gerekçeyle alındığını bilmiyoruz, ama en azından adanın güney kısmının yat turizmine açılması gerek diye düşünüyoruz.''

www.Denizhaber.net

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim