• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 27 °C
  • Çanakkale 21 °C

Üsküdar Vapuru Faciası şehitleri anıldı

Üsküdar Vapuru Faciası şehitleri anıldı
1 Mart 1958 tarihinde İzmit Körfezi'nde fırtınaya kapılarak batan Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybeden aralarında öğrencilerin de bulunduğu 392 kişi, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde mezarları başında anıldı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül sivil deniz kazası olan Üsküdar Vapuru faciasının acısı, aradan geçen yıllara rağmen Kocaeli’de tazeliğini korumaya devam ediyor. 1 Mart 1958 tarihinde İzmit-Gölcük seferini yaptığı sırada şiddetli rüzgar sebebiyle Derince açıklarında batan Üsküdar Vapuru'nda hayatlarını kaybeden 392 kişi, Gölcük Belediyesi’nin düzenlenen programda yad edildi.

Büyük felaketin 64. yıldönümünde 1 Mart Üsküdar Şehitliği’nde düzenlenen program, çelenk sunumuyla başladı. Törene; Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, İlçe Emniyet Müdürü Veli Şengül, İl Müftüsü Emin Yılmaz, siyasi parti temsilcileri, STK’lar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en fazla can kaybının yaşandığı, çoğunluğunu Gölcüklü gençlerimizin oluşturduğu, tahsil gören bir nesli yitirdiğimiz meşum deniz kazasında şehit olan 392 vatandaşımızı, Kuran-ı Kerim tilaveti ve dualarla yad ettik. 64 yıl önce yaşanan bu büyük faciada hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Mekanları cennet olsun inşallah. Allah ilçemizi ve memleketimizi her türlü afet ve musibetten muhafaza eylesin" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam eden programda hayatını kaybedenler için dualar edildi. Anma etkinliğinin sonunda Başkan Sezer, Kaymakam Karabulut ile beraberindeki protokol, şehit mezarlarına çiçekler bıraktı. Daha sonra ise Tevfik Hoca Camisi’nde Mevlid-i Şerif okunarak bir kez daha dualar edildi.

İZMİT’TE DE TÖREN DÜZENLENDİ

1 Mart 1958’de İzmit Körfezi’nde meydana gelen feci olay sonucu Üsküdar Vapuru’nun batmasıyla tarihte adını ‘Üsküdar Vapur Faciası’ olarak alan facianın yıl dönümünde İzmit Körfezi’ne karanfil bırakıldı.

İzmit Belediyesi organizasyonuyla 1 Mart 1958’de İzmit Körfezi’nde çoğu öğrenci olan 600 yolcusuyla İzmit iskelesinden hareket ettikten sonra aniden çıkan fırtınaya yakalanarak batan Üsküdar Vapuru Faciası nedeniyle program gerçekleştirildi.

Programa, İzmit Belediyesi Başkanvekili Çetin Sarıca, belediye birim müdürleri, İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği (İZSANDER) Başkanı Levent Bahadır, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz, siyasi parti ve STK temsilcileri ile faciada hayatını kaybedenlerin yakınları katılım sağladı. Program sonrası hep birlikte İzmit Körfezi’ne karanfil bırakıldı.

"MUAZZAM BİR KIYAMET KOPTU"

Program öncesi faciada babasını kaybeden 75 yaşındaki Nuray Büyükharman Dinçer, “1958 yılında İzmit’te bulunmaktaydık. Babam, İzmit Tekel Başmüdürü idi. Ablam, Zeynep Dinçer İzmit Ortaokulu ikinci sınıf talebesiydi. Evlatlığımız vardı. Annem ile beraber yazlık yaptırmış olduğumuz Ulaşlı’daki eve gitmek için Üsküdar Vapuru’na bindiler. Lodostan battı filan denilse de vapurun son derece bakımsız ve ihmalkarlık nedeniyle seferden kaldırılması gerekirken işletilen bir vapura karayolunun meşakkatli olması nedeniyle tercih ederek pek çok kişi gibi ailem de binmiş oldu. Çıkan fırtınayı ben hatırlıyorum. Ben ve İzmit Lisesi talebesi abim, gitmedik. 15-20 dakika sonra İzmit’te muazzam bir kıyamet koptu. Kalabalığı gördük. Akın akın sahile koştular. Tepeden vapurun ikiye bölünüp sulara gömüldüğünü gören olmuş. Bu acı facia. Pek çok kişi gibi bizim ailemizi de yıkmıştır. Acılar zamanla küllense de bu ihmalkarlıklardan ders alınması ve tedbirsizlikten uzak olunması için her zaman için beklentideyiz” şeklinde konuştu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşması yapan İZSANDER Başkanı Levent Bahadır, “Tabi ki bizim için çok acı bir olaydı. 1 Mart 1958. Üzüntüyle andığımız bir an. Ateş düştüğü yeri yaktı biz hala o resimlerimizi, anılarımızı koruyoruz. Öğrenciler neden öyle gittiler, ulaşımı yok mu diye soruyorlar. O zaman ucuzdu başka şart da yoktu. Çok zor şartlarda eğitim-öğretim yapılıyordu. O insanlar maalesef hayatlarını kaybettiler. 64 yıl geçti. 1958’den sonra herkes ‘evet bu çok üzücü bir olay, çok büyük bir acı. Şehrimizin en güzel yerine anıt yapalım’ denildi. Ben 61 yaşındayım görmüyorum. Okullarımızda kendi imkanlarımızla, belediyelerin yardımlarıyla anıtlar yapıldı evet ama şehrimizde de bu olayın unutulmaması, ruhlarının şad olması için bir anıt yapılmasını rica ediyorum” dedi.

"İZMİT'İN ÇOCUKLARIYLA BATTI"

İzmit Lisesi Mezunları Derneği Başkan Yardımcısı Zeynep Nazlı Danacı, “1 Mart 1958 yılında yaşanan bu olayda bizlere bıraktıkları anıları ne kadar yaşatabildiğimizi, ne kadar ders aldığımızı, o dönem İzmit’ten Karamürsel’e kadar birlikte iç içe nasıl yaşadığımızı düşünmenizi rica ediyorum. O olayı yaşayanların ve o güne ait belgelerden anlayabileceğiniz üzere 1927 yapımı bu gemi Körfez’in tüm yolcu yükünü taşımakta ve birçok seferinde yolcu yükünün çok üzerinde insan taşımaktaydı. Gemi faciası yaşanmadan 8 ay önce Bizim Şehir Gazetesi ‘muhtemel bir facianın eşiğindeyiz’ manşetiyle yetkilileri uyarmıştı. 31 yaşındaki yorgun Üsküdar, bir de o günkü ani fırtınaya dayanamadı ve İzmit’in çocuklarıyla battı. Bu yaşanan olayları hatırlamak ve hatırlatmak gerekliliği kanısındayız. Okulumuzun bahçesinde de uzun seneler onları anmak en büyük isteğimiz. İzmit Kent Konseyi, bizim de arasında bulunduğumuz birçok İzmitli, Büyükşehir Belediyemizden İzmit Vapur İskelesi mevkiisine bir Üsküdar Vapur Anıtı’nı yapılmasını istiyoruz. 65’inci yıldönümünü o anıtın önünde tamamlamak istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

ANIT SÖZÜ VERDİ

Son olarak konuşan İzmit Belediyesi Başkanvekili Çetin Sarıca, “400’e yakın İzmitli kardeşimizin acısını yitirmenin acısını halen yaşıyoruz. Belki bugün o kardeşlerimiz yaşasaydı İzmit’in çok kıymetli kademelerinde şehri yöneten ve birçok noktasında hizmet eden kardeşlerimiz olacaktı. Her yıl 1 Mart’ta bu acıyı yüreğimizde hissediyoruz. Anıt taleplerini de çok olumlu karşılıyoruz. Bir katkımız, üzerimize düşen bir şey varsa Fatma Başkanımız adına ben buradan söz veriyorum. Bu acıyı hep birlikte yaşamak da çok kıymetli. Bu elim kazada kaybettiğimiz vatandaşlarımızı minnetle, şükranla anıyorum” dedi.

anma-1-001.jpganma-2-001.jpganma-3-001.jpganma-4-001.jpganma-5-001.jpganma-6-001.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim