• BIST 9703.81
  • Altın 2495.5
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.8524
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Üsküdar Vapuru faciası belgesel oldu

Üsküdar Vapuru faciası belgesel oldu
Kocaeli'de 55 yıl önce yaklaşık 400 kişinin ölümüyle sonuçlanan ''Üsküdar Vapuru Faciası''nın belgesel filmi çekildi.

Kocaeli'de 55 yıl önce yaklaşık 400 kişinin ölümüyle sonuçlanan ''Üsküdar Vapuru Faciası''nın belgesel filmi çekildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, 1 Mart 1958'de yaşanan deniz faciasını konu alan olayın belgesel filmini yönetmen Berk Erözer çekti. ''72 Numaralı Üsküdar'' ismiyle hazırlanan filmin çekimi 9 ay sürdü.

Çalışmalar çerçevesinde 100'e yakın kişiyle görüşüldü ve 13 kişiyle röportaj yapıldı. Röportaj yapılanların arasında vapurdan sağ kurtulan kamarot, eşini ve çocuklarını kaybedip kendi sağ çıkan anne, vapurdan sağ çıkan öğrenci, deniz kurtarma çalışmalarına katılan denizaltı astsubayı ve ölen öğrencilerin cesetlerini teşhis eden öğretmenleri bulunuyor. Belgeselde, facia sırasında yaşananları ve facia sonrasında yaşanan aile dramlarını da yer alıyor. Olayın 55. yılı anısına çekilen belgeselin galası 1 Mart'ta Kocaeli Wellborn Luxury Hotel'de yapılacak.

1 Mart 1958 İzmit deniz kazası

Üsküdar vapuru faciası ya da Körfez Faciası olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül sivil deniz kazasıdır. 1 Mart 1958'de İzmit - Gölcük arasında sefer yapan Üsküdar isimli vapur, İzmit iskelesinden hareket ettikten sonra Derince yakınlarında şiddetli rüzgar sebebiyle batmıştır. Kayıplar hakkında net bir bilgi yoktur kimi kaynaklara göre 200-300 kimilerine göre 400-500 yolcu hayatını kaybetmiştir.

Yolcuların çoğunu İzmit Lisesi ve Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi talebeleri oluşturuyordu. Yolcularından yalnızca 40 kişi kadarı kurtulabilmiş, diğerleri dalgaların arasında kaybolup gitmişti.

1950'li yıllarda Karamürsel ve Gölcük'te lise yoktu. Kara ulaşım vasıtaları da kısıtlıydı. Bu sahil ilçelerinin gençleri aynı zamanda ekonomik olan vapur yolculuğunu tercih ediyorlardı. Cumartesi günleri yarım gün eğitim verildiğinden, öğle tatiliyle birlikte öğrencilerin tamamına yakını vapura bindi.
Derince açıklarına gelindiğinde şiddetli fırtınaya yakalanan ve çoğu kısmı ahşap olan Üsküdar vapurunun kaptan köşkü uçtu. Kumandasız kalan vapur, yan yatarak battı. Bazı kayıtlarda vapurun ikiye bölündüğünden de söz edilir.

Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'na ait Deniz Üssü'nden yardıma gelen denizaltı ve savaş gemileri, denize dökülen yolcuların ancak küçük bir bölümünü kurtarabildi.

Üsküdar vapurunun özellikleri

Sipariş veren: Şirket-i Hayriye
İmal yeri: Almanya / Elbing, F. Schichau GmbH
Genişlik: 6,6 metre
Uzunluk: 33,1 metre
Su kesimi: 2,1 metre, saç
Motor cinsi: 3 silindirli buhar makinesi
Motor gücü: 350 HP (Beygir gücü)
Hızı: 8 Deniz mili / Saat
Yolcu kapasitesi: 344 kişi
İmal tarihi: 1927
Hizmete giriş yılı: 1927 Eylül
Baca numarası: 72
www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
24 Şubat 2013 Pazar 12:22
Üsküdar vapuru faciası
Allah'tan Üsküdar gemisi faciasında yaşamlarını yitirenlere rahmetler diliyorum. Bilindiği üzere İzmit Körfezi Lodos, batı lodos ve batı rüzgarlarına açıktır. Bu yönlerden fırtına rüzgarları estiğinde körfezde görülmemiş, kırk yılda bir olsa da çok büyük dalgaların oluşmasına neden olur. Eğer bu durum düşünülseydi ilgililer Üsküdar gibi küçük ve fribordu az olan bir gemiyi buraya göndermemeleri gerekirdi. Şimdi yapılan şehir hatları gemilerinde yolcuların girip çıktığı bargarisa ağzı su geçmez perdelerle kapandığına göre, İstanbul şehir hatlarında büyük fırtınaların kaldıracağı büyük denizlerin varlığı kabul edildiği halde, özel sektöre ait şehir hatları yolcu motorlarının sanki Misisipi nehrinde çalışacakmış gibi inşa edilmeleri çok düşündürücüdür. Özellikle yolcuların girip çıktığı baş bodoslamada pruva saçının kaldırılması faciayı davet eder gibi görülmektedir. Ayrıca yapı itibariyle bir facia halinde yolcuların nasıl kurtarılacağını da düşünmek gerekiyor. Çok yolcu alacağım diye, adeta bir açık deniz olan bazı şehir hatlarında(Adalar, Tuzla-Avcılar gibi)
bu konuları çok iyi düşünmek gerekiyor. Bazen bu yolcu motorlarının, yazın en üst güverttede biriken yolcuların tekne dengesini nasıl etkileyeceğini hesaplamak gerekiyor.Bazıları kırk yılda bir olacak bu olaylara önem vermezken vicdanların ne söylediğini dinlemek gerekiyor. Allah selamet versin diyelim korku içinde. www.refikakdogan.com
46.197.150.72
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim