• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Üç kimyasal tanker "vira" dedi

Üç kimyasal tanker "vira" dedi
Kimyasal tanker yapımında dünya liderliğini yakalayan Türkiye, Tuzla tersaneler bölgesinde dün üç tankeri birden denizle buluşturdu.
ÜÇ KİMYASAL TANKER "VİRA" DEDİKimyasal tanker yapımında dünya liderliğini yakalayan Türkiye, dün üç tankeri birden denizle buluşturdu. Tersaneler Genel Müdürü Sami Kabaş, bir günde üç tankerin denize indirilmesini, "Türkiye, dünya denizcilik sektöründe hak ettiği payı alabilmek için yürümek değil adeta koşuyor" dedi.Tuzla Tersanesi'nde dün, inşası tamamlanan 3 kimyasal tanker düzenlenen törenle denize indirildi. Tekne Yapım A.Ş tarafından Selah Tersanesi'nde M/T LADY BEGONIA'nın denize indirilmesi ve M/T LADY MAGNOLIA'nın omurgasının atılma töreninde konuşan Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Sami Kabaş, denizcilik sektöründe atılımların devam edeceğini belirtti. Gemi İnşası Master Planı'nı da tamamlamak üzere olduklarını da belirten Kabaş, "Dünya ülkeleri arasındaki hak ettiğimiz payı henüz alamadık. Bu alanda dünyanın en önemli ülkelerinden Japonya ve Güney Kore'nin önümüzdeki yıl için kapasitesini yüzde 25 daha artırmayı hedeflediğini düşünürsek, bizim daha çok çalışmamız lazım" dedi. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin bütün sahillerinde gemi yapımı için tersaneler
kurmak istediklerini ancak bu sektörü pek bilmeyen bazı kişiler tarafından engellenmek istendiğine de dikkati çeken Kabaş, "Önümüzdeki günlerde insanlarımıza gemi inşaatının ne demek olduğunu anlatmak zorundayız" dedi. Kabaş, Tuzla Tersanesi'nde bir günde 3 geminin denize indirilmesini de, "Dünya piyasalarında hak ettiğimiz payı alabilmek için gemi
sanayicilerimizin yürümek değil koştuğunu göstermektedir" şeklinde değerlendirdi.
Türkiye'nin tanker inşasında dünya lideri konumuna geldiğini belirten Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise, "İyi bir dalga yakaladık. Ancak, bizim bir sonraki dalgaya karşı, armatörümüzle, tersanemizle ve taşeronumuzla daha iyi hazırlanmamız lazım" dedi. Türkiye'nin yıldızı otomotiv sektörüne göre gemi sanayinin daha hızlı büyüdüğünü de belirten Kalkavan, "Bu sene 1 milyar dolar ihracatı hedeflemekteyiz" dedi. Törende konuşan Tekne Yapım ve Turizm AŞ Genel Müdürü Ali Çubuk, Selah Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Selah ve Gemi İnşat Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Bayrak ise, denizcilik sektörünün sorunlarını çözerek atılım yapmasına önayak olan hükümet yetkililerine teşekkür etti. Konuşmalardan sonra, Erkan Selah tarafından Sami Kabaş, AKP İstanbul Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu ve Tekne Yapım ve Turizm AŞ Sahibi Murat Aydın'a teşekkür plaketi verdi.

3 gemi denize indi

Tören, 4.150 DWT'luk M/T BEGONIA'nın denize indirilmesi ile son buldu. 11 milyon dolara mal olan M/T BEGONIA'yı denize Murat Aydın'ın eşi Begüm Aydın indirdi. Tuzla Tersanesi'nde aynı saatlerde Dörtler Tersanesi ilk kimyasal tankerini denize indirdi. "Aziz Topsakal" isimli kimyasal tanker ise Torgem Tersanesi'nden denize indirildi. Türkiye'de 2005 yıl içerisinde aralarında Türkiye'nen en büyük tankerinin de bulunduğu 186 geminin denize indirileceği öğrenildi. Çelik Tersanesi'nde yapımı devam eden 25 DWT'luk kimyasal tanker önümüzdeki cumartesi günü düzenlenecek törenle denize inecek.

Kaynak:Akşam Gazetesi
Recep Canpolat-Özner BERBER / İSTANBUL DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim