Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti öncesi Gisan Tersanesi'nde meydana gelen kaza sonrası Tuzla Tersaneler Bölgesi'nin kapatılması ve başka bir yere taşınması konusunda ilgili bakanlara talimat verdiği ortaya çıktı.
Önceki gün Gisan Tersanesi'nde inşa halinde olan Panama bayraklı bir tankerde filika kızak denemesi yapılırken, Serbest Düşme Can Filikası'nın parçalanması ve içinde bulunan 3 tersane işçisinin boğularak ölmesi sonucunda, gözler bir defa daha Tuzla Tersaneler bölgesine çevrildi.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nin, kamuoyunda "ölüm tarlaları" diye anılması ve kamuoyunun yoğun bir şekilde Hükümete baskı yapması üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gemi inşa sanayine neşter vurmak için ilgili bakanlara talimat verdi.
Hükümetin; Tuzla Tersane Bölgesi ile ilgili yeniden yapılandırma çalışması yapmak ve bölgede bulunan 41 tersane ve 5 havuzun başka bir yere taşınması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması noktasında, ön çalışmaları başlatacağı öğrenildi.
Bu konuda; Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ortak koordinasyonu ile gerçekleşecek proje kapsamında, ilk planda 41 tersanenin bulunduğu 1085 dönümlük Tuzla Tersaneler Bölgesi ve yine Dalsan Projesi kapsamında, Tuzla mendireğinin bulunduğu yere yapılan 5 havuzun 2013 yılına kadar kaldırılması ve 2015 yılına kadar da bölgeye turizm ve yat limanı ile birlikte, yat inşa sanayinin oluşturulması konusunda çalışmalara başlanacağı kaydedildi.
Ekonomiye 2 milyar dolarlık katkı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde yoğun bir şekilde tersanelerde meydana gelen kazalar nedeniyle, hükümetin ağır bir şekilde eleştirilmesi üzerine, yıllık ekonomiye 2 milyar dolarlık bir katkı sağlayan gemi inşa sanayinin yok olmaması için, yasal düzenlemelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ile birlikte yapılması talimatı verdi.
Bu konuda ekonomiye 2 milyar dolarlık katkısı olan Tuzla'daki tersanelerin, başka bölgelere taşınması için yer tespiti çalışmalarının önümüzdeki haftalarda başlanacağı öğrenilirken, kamouyu tepkisinin azaltılması için işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda ağır iş kolları statüsünde bulunan gemi inşa sanayi için özel yasalar çıkarılmasının planlandığı belirtildi.
Tersane üst yatırımları ne olacak?
1085 dönüm arazi üzerine kurulu Tuzla Tersaneler Bölgesinde, irili ufaklı 41 tersane bulunuyor. Ayrıca Tuzla Mendireğinin bulunduğu alanda ise deniz dolgu çalışmaları ile 5 yeni havuz yapılıyor.
Yan sanayi ile birlikte 30 bin kişinin istihdam edildiği Tuzla Tersaneler Bölgesinde, son iki yıl içerisinde, 2 milyar dolara yakın yatırım yapıldı.
Tuzla İlçesi sınırları içinde bulunan ve üst kullanım hakkı, Milli Emlak tarafından 41 tersaneye kiralanan 1085 dönümlük arazi üzerinde bulunan yatırımlar, Bakanlar Kurulu'nun alacağı bir kararla, devletin karşılayacağı hesaplanıyor. Devletin gemi inşa sanayinin mağdur etmemek için bir taraftan yeni tersane alanlarının alt yapısını tamamlayıp hak sahiplerine teslim etmeyi planlarken, 5 sene içerisinde Tuzla İlçesi sınırları içerisinde tersanelerin kaldırılması hedefleniyor.
Haber: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı
www.DenizHaber.Com.tr (ÖZEL)