• BIST 9645.02
  • Altın 2405.728
  • Dolar 32.594
  • Euro 34.7796
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 17 °C

Turyol Çeşme-Sakız seferlerine başlıyor

Turyol Çeşme-Sakız seferlerine başlıyor
Türkiye'nin en büyük deniz yolu firmalarından biri olan Turyol, Egebirlik firmasının Çeşme-Sakız hattını satın alarak Sakız ile Çeşme arasında yolcu taşımacılığına 1 Haziran Çarşamba günü başlıyor.

Türkiye’nin en eski tur firması Turyol, İzmirli Ege Birik firmasının Çeşme-Sakız hattınıu satın aldı. Firma yeni iki gemisiyle 1 Haziran’da seferlere başlayacak. İzmir’de uzun yıllardır hizmet veren İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebi Akdurak’ın sahibi olduğu Ege Birlik tur firmasının hattını satın alan Turyol, yeni sezonda Çeşme-Sakız Adası  arasında iki gemi ile faaliyete başlayacak. Çeşme-Sakız hattı hamlesi hakkında bilgi veren Turyol Yönetim Kurulu Üyesi Kadir İnandı yeni rota ile ilgili şöyle konuştu.

FOÇA-MİDİLLİ İLE BAŞLADI

İnandı, “Biz Turyol olarak, 2000 yılından beri İzmir körfezinde kiralık olarak 19 gemisini; toplamda 68 gemisi ile faaliyet gösteriyoruz. Yılda Türkiye genelinde toplam 40 milyon yolcu taşımacılığını gerçekleştiriyoruz.  Yunan adaları seferlerine Ayvalık - Midilli arasında 2010’dan beri hizmet veriyoruz.  Daha önce de Foça – Midilli arasında seferlere başlamıştık.  Şimdi de İzmir’de Ege Birlik firmasının hattını alarak faaliyetlerimize devam edeceğiz” diye konuştu.

KALİTEYİ ARTTIRACAĞIZ

İnandı, “1 Haziran itibariyle seferlere İstanbul’dan getireceğimiz iki gemi ile seferlere başlayacağız.  Gemilerin önümüzdeki hafta İzmir’e gelmesi bekleniyor. Gemilerimizin uluslararası donanım belgeleri var. İzmirlilere konforlu, kaliteli ulaşım sağlamayı hedefliyoruz. Feribot fiyatları 25 Euro olarak hizmet vermeyi planlıyoruz. Biz bu hatta hizmet kalitesini arttırmayı bekliyoruz. İzmir halkı bizim gemilerimizi seviyor” ifadelerini kullandı.

TEK ENGEL VİZE SORUNU

Türkiye ve Yunanistan tarafında 2015’ten beri düşmeye devam eden turizm rakamlarını arrtırmayı hedeflediklerini söyleyen İnandı, “Yunan adalarında ekonomik tur alternatifi yayılıyor.  Tatil planları daha düşük maliyetler gerçekleşiyor. İki ülkede yaşanan sıkıntılar dolayısıyla 2015 kayıp sezon olarak geride bırakıldı. 2016 en büyük umudumuz. Ama bu sezonda en büyük engel Yunan adalarıyla yaşanan kapı vizesi sorunu.  Her sene 1 Nisan’da açılan kapı vizesi bu sene yeni açılacağı açıklandı. Bu vize sorunun bir an önce aşılması gerekiyor” diye konuştu. 

'Çeşme'den daha çok Sakız Adası'na katkısı olur'

Öte yandan Turyol tarafından önümüzdeki hafta Çeşme-Sakız Adası arasında başlatılacak olan feribot seferlerinin Çeşme'den daha çok Sakız Adası'na katkısı olmayacağını savunan ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, 'Ulaşım turizmin ayrılmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla bu durumun Çeşme'ye katkısından daha çok Sakız Adası'na katkısı olacaktır. Temalı kruvaziyer turları gelirse Çeşme'nin bir yere ulaşabileceğine inanıyorum. Sakız Adası seferlerinin yoğunluğu ancak vize muafiyetiyle Çeşme'ye katkı sağlar. Eğer bunlar vize muafiyetine entegre yatırımlarsa, bu yatırımlar her şekilde Çeşme'ye katkı sağlar. Bir de gemi sayısı fazlaysa ve Çeşme'ye çok sayıda gemi girecekse Çeşme turizmi için faydalı bir yatırım olur” dedi.

'Yerli turist Sakız Adası'nı tercih eder'  

Çeşme-Sakız adası turlarının avantajı olduğu gibi dezavantajının da olacağını belirten ETİK Başkanı Mehmet İşler, 'Yunanistan'da içkiden dolayı ÖTV'nin düşük olması, gastronominin gelişmiş ve damak tadımıza uygun olması dolayısıyla yerli turistin ilgi göstereceğini düşünüyorum. Ekonomik gerekçelerden dolayı yurtdışına gidemeyen yerli turist, Çeşme'den Sakız Adası'na gidecek. Bu durum da zaten sıkıntıda olan turizm sektörünü daha da olumsuz etkileyecek. Bunun yanında Sakız'dan dönen turistlerin ucuz içkiyi iç pazara sokması da Çeşmeli esnafın kaybına neden olacak. Ancak Çeşme'de çok yüksek olan ve yerli turistin de şikayet ettiği restoran ve yemek bedellerinin bu sayede düşebileceğine inanıyorum. Yerli turistin neden Sakız Adası'nı tercih ettiği görüldüğünde yiyecek içecek sektöründeki fiyatlar azalır. Bu da piyasaların oturmasını ve rekabetçi olmasını sağlayabilir. Bunun yanı sıra seferler ne kadar çok artarsa iki ülke arasındaki dostluk da o kadar gelişir' diye konuştu. 

Vize muafiyeti gelmezse mülteciler AB'ye gönderilir

Vize serbestliğinin AB ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Protokolü'yle bağlantılı olduğuna dikkat çeken İşler, sözlerini şöyle tamamladı: AB vize konusunda ayak sürürse, Türkiye olarak mültecilerin AB'ye geçmesi kozunu kullanacağız. Uluslararası politika ve siyasette atılan bu adım daha sonra atılacak adımların ön habercisidir. Vize serbestliğiyle, turistlerin rahat bir şekilde ülkemize gelmesini ve bizlerin de oraya gitmesini sağlayacak. Maliyetli ve süzgeç görevi gören vizenin kalkmasıyla, turizmciler olarak istediğimiz zaman gidip Türkiye'nin tanıtımını yapabileceğiz. Turizmciler olarak vize serbestliğini destekliyoruz.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim