• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

TÜRKLİM, genel Kargo ve dökme kuru yük çalışma grubu toplantısı yapıldı

TÜRKLİM, genel Kargo ve dökme kuru yük çalışma grubu toplantısı yapıldı
TÜRKLİM yeni yönetimi genel kargo ve dökme kuru yük çalışma grubu, 2018 yılının son toplantısını yaptı. HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer de toplantıya çalışma grubu başkan yardımcısı olarak toplantıya başkanlık yaptı.

TÜRKLİM Genel Kargo ve dökme kuru yük çalışma grubu toplantısı TÜRKLİM Genel Merkezi toplantı salonunda ikinci toplantısını gerçekleştirdi.

TÜRKLİM yeni yönetiminin aldığı karar doğrultusu alınan çalışma gruplarından biri olan Kargo ve Dökme kuru yük çalışma grubu TÜRKLİM grup koordinatörü Gülem Canpolat, EGE GÜBRE Liman Müdür yardımcısı Murat Irmak, HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, POLİPORT Antrepolar Genel Müdürü Barış Batmaz, RODAPORT Operasyon Müdürü E. Serkan Dağdelen, CEYPORT Limanlar Koordinatörü Tunca Özenci, TOROS Terminal Pazarlama Müdürü Hüseyin Bayraklı,  LİMAŞ Kıyı Terminal Müdürü Uğur Kılıç, Bandırma Liman Operasyon Şefi Hasan Tümer BORUSAN Genel Kargo Operasyon Müdürü Mehmet Ali Özkan, İGSAŞ Operasyon Sorumlusu Ahmet Çolak, MERSİNPORT Liman Müdürü Seçkin Karaca, EREN Limanı Liman Müdürü Özkan Ege, YILPORT Operasyon Şefi Kemal Değirmenci, GİRESUNPORT Liman Müdürü Mehmet Nuh Gül ve ERDEMİR Liman adına Edi Yapar ve TÜRKLİM Genel Sekreteri İrfan Bilgin katıldılar.

Toplantı başlangıcında Çalışma grubunun görev tanımları okunarak diğer çalışma gruplarının bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verildi ve bu çalışma grubundan beklentiler dile getirildi.

Çalışma grubunun adının “Genel Kargo ve Dökme Kuru Yük Çalışma Grubu” olarak düzeltilmesi benimsenirken Çalışma grubunun iletişimi yürütmek üzere bir e-posta ve whatsApp grubu kurulacağı da katılımcılara bilgi amaçlı aktarıldı.

untitled-5-018.jpg

Toplantı sonunda yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:

“İdarenin (Deniz ve İç Sular Düzenleme GM) kıyı tesislerin işletme izinlerini (KTİİ) yenileyen tüm kıyı tesislerine AYGM’nin de (Altyapı Yatırımları GM) talebi gereği olarak onaylanmış planlarını ve bu planda yer alan DWT veya başka sınırlamaları incelemeye başlamasına ilave olarak 2017 yılında yenilenen Limanlar Yönetmeliği’nde yer alan (iskele boyunun yanaşan gemi boyundan yüzde 10 daha uzun olması) iskele sınırlamasıyla birlikte sektör açısından ortaya çıkan sıkıntılar görüşülmüştür. TÜRKLİM yönetimi olarak konu hakkındaki görüşümüz iletilmiş, katılan liman işletmecisi temsilcileri yeni uygulamalar hakkında tesisleriyle ilgili bilgiler vermiştir. İdarenin bu konuda ortaya çıkan belirsizlikleri çözmek adına en son yayınladığı genelgenin mahiyeti değerlendirilmiştir. İdarenin TÜRKLİM’LE birlikte en üyelerin de katılacağı bir toplantı yapmak istediği iletilmiş, bu konuda üyelerin çalışma yapmaları, varsa yaşadıkları sorunlara ilişkin olarak kısa bilgilendirme notlarını TÜRKLİM yönetimine iletmek üzere gruba yollanmaları istenmiştir. Konu ile ilgili olarak çalışma grubu ile yapılan toplantıda genelgede belirtilen teknik özellikler hakkında denizcilik ve limancılık sektörü açısından bakılarak görüş ve önerilerin belirtilerek bu yönde yönetmeliğin ilgili maddelerinin değişikliği talebinin TÜRKLİM yönetimine iletilmesine karar verilmiştir.

untitled-7-018.jpg

2005 yılında yayınlanan 5312 sayılı “Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun” un uygulanmasında kıyı tesislerinin ortaklaşa yapacakları yükümlülükler yanında her bir tesis için bulundurulması gerekenler konusunda idare tarafından talep edilenler kıyı tesislerimize gereksiz mali yükler getirdiği, bu kanunun gereği olan yönetmeliklerden kaynaklanan boşluklar ve belirsizlikler nedeniyle uygulamanın yönetilemez sıkıntılar doğurduğuna ilişkin üyelerden bilgilendirmeler yapılmıştır. Yönetmeliklerin 5312 nolu yasanın gereği olan uygulamaları ve çalışmaları optimum bir şekilde ortaklaştırmaları ve yönetmeleri konusunda ilgili yönetmeliklerin revize edilmesi beklentileri dile getirilmiştir. Bu konuda uygulamaların nasıl olmasına dair katılan üyelerden bilgi notu talep edilmiştir.  Limanların çalıştığı firmalar ve firmalar hakkında görüşleri memnuniyet durumları çalışma grubu üyeleri tarafından toplu halde paylaşılarak maliyet olarak ve bölgesel anlamda limanlar tarafından tekrar değerlendirilerek gözden geçirilecektir.

Tüm katılımcılara bakanlık ile ilgili yaşadığı sorunlar hakkında görüşlerini TÜRKLİM’E yazılı olarak bildirmeleri önerilmiştir.

untitled-6-016.jpg

Hububat tahliyesinde numune alma işlemlerinin açıkta veya iskeleye yanaşma sırasında yapılmasıyla ilgili onay ve uygulama farklılıkları dile gerilmiştir. Konu ile ilgili yayımlanan en son genelge çalışma grubu üyeleri ile paylaşılarak konu hakkında bilgi sahibi olmayan bölgesel kamu kuruluşlarına uygulamanın yapılabilmesi için gönderilerek uygulama farklılıklarının ortadan kaldırılması planlanmaktadır.

Fimuge edilmiş yüklerin iskeleye yanaşmadan önce gaz free edilmesi ve gereken belgelerin talep edilmesi konusunda farklı yerlerde farklı uygulamaların olduğu, ayrıca da bu konuda farklı idareler arasındaki sorumluluklarda da bir yetki karmaşası olduğu dile getirilmiştir. Çalışma güvenliği ve SEÇ açısından da son derece önemli olan bu konuda Gülem Hanım mevzuatlara bakarak bir bilgilendirme yapacaktır. Konuya hâkim katılımcılardan da bu konuda değerlendirme yapmaları talep edilmiştir. Gereğinde ortadaki mevzuata boşluğuna ve kıyı tesislerimiz açısından yaşanabilecek sıkıntılara ilişkin olarak idareye yazı yazılabilecektir.

Konteynerde başlayan, bazı bölgelerde genel kargo ve dökme yükler için de talep edilen bilgi sistemi girişinin yazılım entegrasyonu sürecinde yaşanan sorunlar dile getirilmiştir. Yaşanılan aksaklıklar ile ilgili görüş sorulacak. Konteyner ile ilgili 2018 yılında TÜRKLİM tarafından gündeme getirilen aksaklıklar ile ilgili yazını bir benzeri 2019 yılında gündeme getirilecektir. Çalışma grubu olarak tüm limanların 2019 yılı içinde genel kargo ve dökme kuru yük limanlarının gümrük bilgi sistemine geçilmesi tavsiye edildi.

untitled-8-024.jpg

Kariyer-port ’un çalışmalarında genel olarak MHC, SSC ve RTG ağırlıklı yani konteyner limanlarına dönük ekipmanlar için yapılan eğitim ve belgelendirme dışında sektörün çok büyük bir bölümünü oluşturan genel kargo ve dökme kuru yük limanlarında kullanılan farklı tipte sınıflandırılan vinçler ve ekipmanlar için de eğitim ve belgelendirme yapılması dile getirilmiştir. Ayrıca bu konunun TÜRKLİM yönetimine de iletilmesi, Kariyer-port merkezinin bir çalışma yapması ve bu alanda neler yapılabileceği konusunda sektörü bilgilendirmesi talep edilmiştir. Genel bilgi İrfan Bey tarafından verildi, zorunlu meslekler paylaşılacak TÜRKLİM tarafından bildirilecek.

Yılda 6 toplantı yapılması hedefi belirtilmiş, bir toplantının TÜRKLİM merkezinde, bir toplantının ise üyeler arasındaki iletişimin kurulması ve bilgi paylaşımının yapılması yanında tesisi gezilerinin de yapılmasına imkân vermesi açısından farklı bölge ve limanlarda yapılmasının uygun olacağı dile getirilmiştir. Toplantı sayısının yılda 6 defa yapılması planlanmış olup 2019 yılının ilk toplantısının Nisan ayında Ceyhan’da yapılması teklif edilmiştir. Çalışma grubu üyeleri çoğunluğu tarafından kabul edilmiş olup Şubat ayında toplantı tarihine karar verilecektir.

Limanların İl Çevre Müdürlükleri tarafından çevre cezası uygulamalarına karşı ortak hareket ederek bilgi paylaşımında bulunması görüşüldü. Kömür gibi Dökme Yüklerin tahliyesi sırasında hava tozumasına karşın uygulanan iyi uygulama örnekleri varsa paylaşılması istendi. Ayrıca gemi ve rıhtım arası branda veya benzeri olumlu uygulamaların ve iyi örneklerin bir sonraki toplantıda paylaşılmasına karar verildi.

Kömür, hububat vb. gibi yüklerin depolanması ve elleçlenmesi sırasında 31.12.2013 tarihli 28867 sayılı Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi hakkındaki yönetmelik kapsamında genel kargo ve dökme yük kuru yük limanları için yapılan risk değerlendirmesi hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Bu yönetmelik kapsamına giren limanlar belirlenecek ve karşılıklı görüşmelere devam edilecektir” denildi.

untitled-9-020.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
enginsea@yahoo.com
11 Aralık 2018 Salı 15:45
15:45
TÜRKLİM Yönetimi ve Çalışma Grubuna değindiği önemli konular için tebrik ediyorum. Özellikle toplum sağlığını da ilgilendiren Fumige edilmiş dökme yükler/zehirli gaz açığa çıkaran dökme tehlikeli yükler ve kalıntı ölçümü konusunda tüm paydaşların sorumluluklarının bilincinde olarak önlem almaları gerekmektedir. Bu kapsamda TMKT Genel Müdürlüğünün 2013/4 sayılı Uygulama Talimatında atıf yapılan IMO.DSC./Circ.11 doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığı,Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Zirai Karantina Müdürlüklerince yayınlanan KIYI TESİSLERİNDE FÜMİGASYON UYGULAMA TALİMATI nın bütünüyle uygulanması elzemdir. Ancak toplantıda da değinildiği üzere, gerek sorumlulukların tam olarak farkında olunmaması ve gerekse uygulama için cezai müeyyidelerin öncelenmesi dolayısıyla gerekli önlemler tüm tesislerde alınmamaktadır. Tüm paydaşların hassas olması ile aşılabilecek bu sorunun çözümüne yapacağı katkılar için şimdiden herkese teşekkür ederim.
31.145.39.177
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim