• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Türkiye'nin ilk helikopter ve uçak gemisi, 2021 yılında hizmete giriyor

Türkiye'nin ilk helikopter ve uçak gemisi, 2021 yılında hizmete giriyor
Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın LPD (Havuzlu Çıkarma Gemisi) olarak ihaleye çıkardığı ve daha sonra LHD'ye (Havuzlu Helikopter Gemisi) dönüştürdüğü Proje, F-35 Lightning II tipi dikey iniş kalkış yapabilecek savaş uçaklarına da hizmet verebilecek.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) olarak ihaleye çıkardığı ve ihale sonrası revize edilerek Havuzlu Helikopter Gemisi'ne (LHD) dönüştürülen Amfibi Projesi, F-35 Lightning II tipi, dikey iniş-kalkış yapabilecek savaş uçaklarının da kullanımına hizmet verilecek şekilde revize edildi.

26 Aralık 2013 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi'de alınan bir kararla, Havuzlu Çıkarma Gemisi'ne teklif veren 3 firma arasında  SEDEF Gemi İnşaatı A.Ş.'nin projesi kabul edilmesine rağmen, bu projenin yeniden revize edilerek, dikey iniş kalkış yapabilen özelliklere sahip savaş uçaklarının kullanılması istendi.

Sedef Gemi İnşaatı A.Ş'nin hazırladığı proje, Landing Platform Dock (LPD) formatından, Landing Helicopter Dock (LHD) dizaynı olarak revize edilirken, Lockheed Martin Corporation tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu 9 ülkenin ortak olduğu 11 milyar dolarlık yatırımla üretilmeye başlanan F-35 Lightning II tipi savaş uçaklarında kullanacağı koşu bandı eklendi.

1 Haziran 2015 tarihinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Sedef Gemi İnşaatı A.Ş arasında 'Çok Amaçlı Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi' imza altına alınırken, 18 Eylül 2015 tarihinde ilk avans ödemesi yapılarak düğmeye basıldı.

ÇOK AMAÇLI ÇIKARMA GEMİSİ DÜNYADA BİR İLK OLACAK!

Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) ve Havuzlu Helikopter Gemisi (LHD) özelliklerine sahip olacak olan Çok Amaçlı Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin, aynı emsalde olan diğer gemilerden ayıran en önemli farklılığı ise Uçak Gemisi (Aircraft Carrier) klasında inşa edilecek ve F-35 Lightning II tipi savaş uçaklarının da iniş-kalkış yapması sağlanacak.

Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine 2017 yılından girmesi planlanan F-35 Lightning II tipi savaş uçakları, dikey iniş-kalkış yapabilme özelliklerinin yanında, hızını saatte 135 kilometreye kadar düşürerek çok kısa mesafede iniş yapabilmesi sayesinde Sedef Gemi İnşaatı A.Ş. tarafından inşa edilecek Çok Amaçlı Havuzlu Çıkarma Gemisi'nde kullanılabilecek.

200 milyon dolar maliyeti olan F-35 Lightning II tipi savaş uçağının üretim projesinde Türkiye ile birlikte 9 ülke yer alıyor. 11 milyar dolarlık yatırım maliyeti ile projeye dahil olan Türkiye ile birlikte, ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Danimarka ve Norveç yer alırken, F-35 Lightning II'nin radardaki izi, F-22 kadar küçük olmasa bile, günümüzdeki pek çok savaş uçağından daha düşük olması ile dikkat çekiyor. 

Bu sayede silah sistemlerinin gövdenin içine saklanmasına yardımcı oluyor. Dikine inip kalkabilen model, bu sayede uçak gemilerine ve elverişsiz yerlere rahatlıkla inebiliyor. Tek kişilik uçağın deneme uçuşlarında Pratt&Whitney F-135 jet motoru kullanılsa da, seri üretimde bunun dışında GE Rolls Royce Fighter Engine Team F-136 motor da kullanılıyor. Türkiye'nin 100 adet sipariş ettiği F-35 Lightning II tipi savaş uçaklarından ikisinin, 2017 yılında Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesi planlanıyor.

havuzlu_buyuk_bbbbb.jpg

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
HAKİKAT
09 Ağustos 2017 Çarşamba 13:42
13:42
SEDEF A.Ş. NİN KENDİ SAYFASINDA Kİ ÇALIŞMALARINDA BÖYLE BİR PROJE GÖRÜLMÜYOR. ASPARAGAS
85.96.204.25
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim