• BIST 9079.97
  • Altın 2322.902
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9788
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 14 °C

Türkiye'nin enerji tüketiminin yüzde 10'unu karşılayacak

Türkiye'nin enerji tüketiminin yüzde 10'unu karşılayacak
Rusatom Energy International Genel Müdür Yardımcısı Dedusenko, "Akkuyu devreye girdiğinde petrol fiyatları daha yüksek olabilir. Fosil yakıtla üretilen elektrik daha pahalı hale gelebilir." dedi.

Rusya devlet nükleer enerji kurumu Rosatom'un alt kuruluşu olan Rusatom Energy International'ın (REIN) Genel Müdür Yardımcısı Anton Dedusenko, Akkuyu Nükleer AŞ'nin yüzde 49'luk hissesinin satışına ilişkin, "Akkuyu Nükleer AŞ'ye ortak olmak isteyen şirketlerle görüşmelerimiz devam ediyor. Sadece yatırımcı aramıyoruz, bankalardan kredi alma imkanımız da var. İnşaat çalışmalarına finansal katkının yanı sıra bizimle santrali 60 yıl boyunca işletecek şirketler arıyoruz." dedi.

Dedusenko, Rusya'nın Soçi kentinde bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Uluslararası Atomexpo 2018 Nükleer Enerji Fuarı"nda basın mensuplarının Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) ilişkin sorularını yanıtladı.

Akkuyu NGS'nin Türkiye'nin enerji arz güveliğine önemli bir katkı sağlayacağını vurgulayan Dedusenko, santralin devreye alındığında Türkiye'nin enerji tüketiminin yüzde 10'unu karşılayacağını ifade etti.

Dedusenko, Akkuyu NGS'nin hava koşulları ve yakıt tedariğine bakılmaksızın sürekli enerji üretebileceğini söyledi.

"Petrol fiyatları yükselişte"

Dudesenko, Akkuyu NGS ile Türkiye'nin fosil yakıt fiyatlarından bağımsız çalışan bir elektrik santraline sahip olacağını belirterek, "Diğer enerji santrallerinde üretilen elektriğin fiyatı, yakıt fiyatlarına göre hesaplanacaktır. Petrol fiyatları da yükselişte. Bazı analitik hesaplamalara göre, Akkuyu devreye girdiğinde petrol fiyatları daha yüksek olabilir. Bu durumda fosil yakıtla üretilen elektrik, bizim üreteceğimiz elektrikten daha pahalı hale gelebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Akkuyu Nükleer AŞ'nin yüzde 49 hissesinin satışa sunulabileceğini aktartan Dudesenko, şöyle konuştu:

"Akkuyu Nükleer AŞ'ye ortak olmak isteyen şirketlerle görüşmelerimiz devam ediyor. Sadece yatırımcı aramıyoruz, bankalardan kredi alma imkanımız da var. İnşaat çalışmalarına finansal katkının yanı sıra bizimle santrali 60 yıl boyunca işletecek şirketler arıyoruz. Bu süreci tamamlamak için çok fazla görüşme yapmamız gerekiyor. Süreç, bu yıl değil ama 2019'da tamamlanabilir. Projenin takvime uygun olarak yapılması için yeterli miktarda finans ayrıldı."

Akkuyu NGS'nin yaklaşık yüzde 40'lık kısmında yer alacak Türk şirketlerin, milli ekonomiye ortalama 8 milyar dolar katma değer sağlayacağı öngörülüyor.

Yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak Akkuyu NGS, bin 200 megavatlık 4 üniteden oluşacak ve devreye girdiğinde yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim