• BIST 10247.75
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 25 °C

Türkiye, deniz harp tarihine yeni konsept kazandıracak

Türkiye, deniz harp tarihine yeni konsept kazandıracak
“F-35 mi, başka bir çözüm mü?” derken, TCG Anadolu’ya ilk etapta yerli/milli SİHA konuşlanacağı netleşti. SİHA’ları dünyada ilk kez ‘sürü’ olarak kullanan Türkiye, yüzer bir unsura SİHA koyarak, deniz harp tarihine yeni bir konsept kazandıracak.

Türkiye’nin savunma sanayii alanında yerli ve milli imkanlarla ürettiği çalışmaları bir kenara koyarsak son dönemlerde kamuoyunda en çok tartışılan konuların başında F-35/S400 meselesi geliyordu.

Her ne kadar bu iki sistem beraber anılsa da aslında arka planda özellikle F-35’lerin etki alanına giren projelerde kimi aksamalar konuşulmaya başladı. İlk dönemlerde daha düşük düzeyde tartışılan F-35 ve TCG-Anadolu, son günlerde yeniden ana gündem oldu.

Önce BAYKAR Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, TCG-Anadolu üzerinde konuşlanacak bir SİHA projesi üzerinde çalıştıklarını duyurdu; ardından Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “TCG-Anadolu’yu bir S/İHA gemisine çevirmek istiyoruz” dedi.

SİHA YÜKLÜ TCG-ANADOLU ETKİLİ OLABİLİR Mİ?

Bu açıklamaların ardından hemen herkesin aklına gelen ilk soru, F35’ler yerine S/İHA yüklü bir TCG-Anadolu’nun ne ölçüde etkili olabileceği idi.

Bu sorunun yanıtını vermeden önce belki de çok kısa bir hatırlatma yaparak hem Türk SİHA’larına, hem de F-35 projesinin mevcut durumuna değinmekte fayda olabilir.

Türkiye, kendi imkanlarıyla S/İHA üreten ilk ülke değil, dünya genelinde bu sistemi kullanan tek ülke de değil… Ancak S/İHA’ları tek bir hedefe yönelik kullanmak yerine konvansiyonel orduya karşı doğrudan kullanan ilk ülke. Diğer yandan tekil olarak kullanılan S/İHA’ları bir sürü mantığında kullanan ve bu haliyle ‘S/İHA’ların yeni çağını başlatan ülke’ olarak kabul edilen de Türkiye…

BAZI TEKNİK DEĞİŞİMLER YAPILACAK

Türkiye’nin S/İHA yetkinliği ve F-35’in mevcut durumuna dair bu bilgilerin ardından en baştaki soruyu yeniden hatırlatalım; S/İHA yüklü bir TCG-Anadolu etkili olabilir mi?

Her ne kadar uzunca bir süre ‘Uçak Gemisi’ olarak lanse edilse de TCG Anadolu bir uçak gemisi değil. Bu platform ‘Çok Maksatlı Amfibi Hücüm Gemisi’ olarak adlandırılıyor. Sektöre hakim isimler “Türkiye bu gemi ile 'Orta Ölçekte Bölgesel Güç Aktarımı Yapabilen Deniz Kuvvetleri' sınıfına terfi edecek” görüşünü paylaşıyor.

Ankara, TCG-Anadolu projesine başlarken bu gemi üzerine F-35B konuşlanması planlamasından hareket etti ve hem pistin uzunluğu, hem de rampanın açısı bu uçağa göre yapıldı. F-35B’ler bilindiği üzere dikey iniş yapabiliyor ve çok kısa bir mesafede kalkış gerçekleştiriyor.

Türkiye’nin yerli ve milli S/İHA’larının mevcut haliyle bu pistten kalkması ya da iniş gerçekleştirebilmesi pek mümkün görünmüyor. Uzmanlara göre kalkış için daha güçlü bir motor ve iniş sırasında S/İHA’ya kitlenecek bir yakalama tertibatı gibi düzenlemeler oldukça muhtemel.

Burada hemen şunu da belirtmekte fayda var. TCG-Anadolu için hem mevcut S/İHA’larda bir düzenleme yapılacak hem de bu platforma özel yeni bir ürün geliştirilecek.

DENİZ HARP TARİHİNDE YENİ SAYFA

Nihayetinde Türkiye geldiği nokta itibarıyla bu yıl içerisinde TCG Anadolu’yu hizmete alacak ve mümkün olan en kısa sürede yerli ve milli S/İHA’ları bu geminin üzerine konuşlandıracak.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim