• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Türk donanmasının yeni nesil çıkarma gemisi TCG Bayraktar bugün denizle buluşuyor

Türk donanmasının yeni nesil çıkarma gemisi TCG Bayraktar bugün denizle buluşuyor
Anadolu Tersanesi (ADİK) tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa edilen AMFİBİ Gemi-LST projesinde ilk gemi olan TCG Bayraktar bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Tuzla’da suya indirilecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Tuzla’da ki Anadolu Tersanesi’nde yapılan dünyanın en büyük amfibi çıkarma gemilerinden TCG Bayraktar bugün  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla denize indirilecek. Aynı anda 20 tankı ve 350 amfibi komandosunu kıyıya indirebilecek gemi büyük oranda Türk mühendisleri tarafından tasarlandı. Denizaltı ve savaş uçaklarına karşı üstün savunma sistemine sahip, 566 kişiyi açık denizde 1 ay yetebilecek donanıma sahip gemi 140 metre boyuyla dikkat çekiyor. TCG Bayraktar’ın en önemli özelliklerinden biri de 2 metreden daha az derinlikteki kıyıya bile asker ya da zıhlı araç sevkiyatı yapabilmesi.

Gücünü her geçen gün arttıran Türk Deniz Kuvvetleri, dünyanın en büyük çıkarma gemilerinden bine sahip oluyor. Tuzla’da ki Anadolu Tersanesi’nde yapımı tamamlanan 140 metre boyunda ki çıkarma gemisi denize indirilmeden önce Milliyet’e tanıtıldı. Değişen savaş koşulları ve stratejik dengeler nedeniyle ihtiyaç duyulan çıkarma gemisi hem Amfibi (denizden karaya) harekat hem de ateş desteği amacıyla kullanılabilecek.

LST(Landing Ship tank) model olan Bayraktar adlı geminin en büyük özelliği aynı anda 20 tankı çok uzaklardaki kıyıya ulaştırabilmesi. Toplam bin 200 ton ağırlığında ki zırhlı aracı taşıma kapasitesine sahip TCG Bayraktar’ın inşası tamamlanırken, iç donanımının ve testlerinin ardından Türk donanmasındaki görevine başlayacağı öğrenildi. Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süalp Ürkmez, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yaptırılan geminin  yüzde 70 oranında Türk mühendisliğinin ürünü olduğunu söyledi. Bayraktar’da Milgem Projesi’nde ki savunma sistemlerinin kullanıldığını belirten Ürkmez; “ Gemi, savunma sistemleri kadar üstün taşıma kapasitesi ile de dünyada ki pek çok örneğinden çok farklı. Denizaltılardan atılacak torpidolara karşı kendini savunabilen, savaş uçaklarına karşı sistemleri olan çıkarma gemisi 566 kişinin aynı anda barınabileceği kadar da büyük bir alana sahip” dedi.

Türk mühendisliğinin gücü

Geminin savaş yönetim sistemi ve yazılımının ise Aselsan ve Havelsan tarafından yapıldığını belirten Ürkmez; “ Gemi sadece Akdeniz’de değil uzak denizlerin uluslar arası sularında da emniyetle seyir yapabilir. Doğal afetlerde yardım amacıyla da görevini yerine getirebilir. Balistik füzelere karşı savunma sistemi ile donatıldı. Yerli ve özgün tasarımı ile tamamen çelikten üretilen gemi 15 tonluk helikopterin manevra yapmasını sağlayan piste sahip. Türk sanayinin ne kadar güçlü olduğunu gösterecek kadar hepimize gurur veren bir gemi” diye konuştu.

Ardından TCG Sancaktar geliyor

10 ayda tamamlanan amfibi tank çıkarma gemisi TCG Bayraktar, 3 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katılacağı törenle denizle buluşacak. Tank Çıkarma Gemisi olarak denizcilik diline giren TCG Bayraktar, ana görevi denizden karaya yapılacak harekatlar. Aynı zamanda yüksek ateş gücü olan gemi 140 metre uzunluğunda. 20 metre genişliğinde ki TCG Bayraktar 2 metrede daha az derinlikte ki kıyıya bile harekat yapılmasını sağlıyor. 60 ton ağırlığında 20 tankı, 350 amfibi komandosunu karaya çıkartabilen gemi,18 deniz mil sürat yapabiliyor. 30 gün boyunca denizde kalabilen gemi, 6 bin deniz milini yakıt ikmali yapmadan gidebiliyor. 12 subay, 51 Astsubay, 66 er personeli olan gemide 566 kişi aynı anda kalabiliyor. Bin 100 metrekare güvertesi alanı, 690 metrekare açık güverte alanı bulunan gemi 15 tonluk bir helikopteri de taşıyabiliyor. Şubat 2017’ye kadar donanımı ve deniz testleri yapılması planlanan TCG Bayraktar Şubat 2017’de Donanmamıza katılacak. Aynı özelliklere sahip ikinci gemi olan TCG Sancaktar’ın inşasına da hemen başlanırken 8 ay sonra denize indirilmesi ve Ekim 2017’de donanmaya katılması planlanıyor.

bayraktar-001.jpg

bayraktar1-001.jpg

sualp-urkmez.jpg

sualp-urkmez1.jpg

tank-gemisi-1.jpg

tank-gemisi.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim