• BIST 8754.02
  • Altın 3027.519
  • Dolar 34.1864
  • Euro 36.9902
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

'TOBB'dan oda seçimleri ertelensin' talebi

'TOBB'dan oda seçimleri ertelensin' talebi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), oda ve borsalarda yapılan seçimlerin ertelenmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na başvurdu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), oda ve borsalarda yapılan seçimlerin ertelenmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na başvurdu.1 milyon 200 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük işadamı örgütü olan TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, yeni meslek gruplandırmalarına ilişkin birliğe yapılan itirazların sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için oda ve borsa seçimlerinin makul bir süre ertelenmesi istendi.

TOBB'da sancılı seçim

30 Kasım'da tamamlanması gereken oda ve borsa başkanları seçim süreci, yeni meslek sınıflandırması sistemi nedeniyle ikinci kez ertelenecek görünüyor. Şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin Avrupa Topluluğu İstitistik sınıflandırmasına göre yapılmasını esas alan NACE sistemine onlarca ilin oda ve borsalarından itiraz sesleri yükseldi. TOBB yönetimi, itirazları 'sağlıklı bir şekilde' değerlendirmek için Şubat ve Mart aylarında yapılacak seçim takviminin 'makul bir süre' daha ertelenmesini istedi. Yönetimin, Mayıs'ta yapılacak birlik başkanlığı seçimini etkilemeyecek şekilde 1 aylık bir erteleme talebinde bulunduğu öğrenildi. Anayasa Mahkemesi'nin 3 dönem başkanlık yapanların oda ve borsa başkanlığı seçimlerinde aday olamazlar hükmünü iptalinin ardından gözler mevcut başkanların aday olup olmayacaklarına kilitlenmişken, gelen erteleme başvurusu şaşırttı.
 
TOBB, NACE (Avrupa Topluluğu Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırılması) üzerine uzun süredir çalışıyor. NACE şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırıldığı bir sistem. Buradaki kodlamalara göre oda ve borsalara üye olan şirketler komitelere ayrılıyor. Meclise girmek için öncelikle kendi meslek grubunun komitesinden seçilmeleri gerekiyor. Meclise girebilenler oda ve borsa başkanı ile yönetimi belirliyor
 
ERTELEME 1 AY MI 8 AY MI OLACAK?
 
İstanbul Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası gibi büyük odaların da aralarında olduğu birçok odada NACE sınıflandırmasına çok sayıda itiraz geldiği öğrenilirken, özellikle mevcut yönetimlere muhalif olanlar, 'Nace sistemiyle önümüz kesilmeye çalışılıyor, adaylığımız engelleniyor' açıklamaları yapmışlardı. 30 Kasım'da bitmesi gereken oda ve borsalardaki seçim süreci yeni sistem nedeniyle Bakanlar Kurulu kararıyla 4 ay süreyle yani Mart sonuna ertelenmişti. TOBB yönetiminin bu süreci 1 ay erteleme talabinde bulunduğu belirtilmesine karşın, hükümetin seçimleri 1 yıl erteleme yetkisi bulunuyor. Bu yetkinin 4 ayının kullanıldığı düşünüldüğünde hala 8 aylık daha erleme yetkisi bulunuyor.
 
Dolayısıyla 30 Kasım 2012 tarihinde bitmesi gereken seçim sürecinin 30 Kasım 2013 tarihine kadar ertelenebileceği böylece TOBB Yönetim seçiminin de Mayıs 2013 yerine Mayıs 2014'te yapılabileceği ifade ediliyor. 2013 seçimlerinde aday olmayacağını açıklayan ancak Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla yeniden seçilmesinin önü açılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yeni dönemde aday olup olmayacağı henüz belli olmazken, 'imza toplanarak' yeniden yönetime aday gösterilmesi bekleniyordu.
 
HEM YEREL SEÇİM HEM DE KÖŞK SEÇİMİ VAR!
 
Ancak Bakanlar Kurulu, NACE gerekçesiyle TOBB seçimlerini Kasım ayına uzatırsa Hisarcıklıoğlu da Mayıs 2014'e kadar koltuğunda kalmış olacak. 2014 yılı hem yerel seçimin hem de cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı bir yıl olurken, siyasi belirsizliklerin de netleşeceği bir yıl olacak. Hisarcıklıoğlu'na ilişkin onca yıldır söylene gelen siyasete gireceği iddiaları göz önüne alındığında ise 1 yıllık ertelemenin bu anlamda Hisarcıklıoğlu'nun 'en çok isteyeceği' formül olduğu konuşuluyor. 
 
BAKANLAR KURULU 'BUGÜN KARAR VERECEK'
 
TOBB'un seçimlere ilişkin erteleme kararının bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınarak karara bağlanması bekleniyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim