• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Tersaneden Vatikan Bankası'na başkan

Tersaneden Vatikan Bankası'na başkan
Hamburg'daki en büyük tersaneye sahip olan ve Almanların yanı sıra ithalat için de savaş gemileri üreten Blohm Voss Group'un başkanı Ernst Freiherr von Freyberg Vatikan Bankası’nın başkanı oldu.

1877'de kurulan ve Hamburg'daki en büyük tersaneye sahip olan ve Alman Deniz Kuvvetleri'nin yanı sıra ithalat için de savaş gemileri üreten Blohm Voss Group'un başkanı Alman Ernst Freiherr von Freyberg Vatikan Bankası’nın başkanı oldu.

Papa 16. Benediktus'un görevi bırakmasının nedenlerinden biri olduğu öne sürülen, kara para aklama iddialarıyla gündeme gelen Vatikan Bankası'na yeni başkan atandı. Alman avukat ve finans danışmanı Freyberg'ın bu önemli göreve getirilmesi, 16. Benediktus'un, 'Papa' olarak son ataması olarak da tarihe geçecek.

Dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden biri olarak kabul edilen Vatikan Bankası'nın başkanı olduğu dönemde, burada kara para aklandığı iddialarının gölgesinde istifa etmek zorunda bırakılan Ettore Gotti Tedeschi'den kalan boş koltuk doldu. Diyanet İşleri Enstitüsü (IOR) olarak da bilinen bankanın yeni başkanı, Kardinaller Komisyonu'nun seçimini Papa'nın da onaylamasının ardından Alman Ernst Freiherr von Freyberg oldu. Şimdiye kadar başkan vekilliğini yürüten Ronaldo Hermann Schmitz'e ise başkan yardımcılığı görevi verildi. Yeni atamayı açıklayan Vatikan Devleti Sözcüsü Peder Federico Lombardi, "Papa, yeni başkanı kişisel olarak tanımıyor ama Kardinaller Komisyonu'nun titiz çalışmalar sonucu aldığı bu kararına tam destek vermiştir" dedi.

SAVAŞ GEMİSİ ÜRETEN GRUBUN BAŞKANI

Finans danışmanlığı hizmeti veren DC Advisory'nin kurucularından ve CEO'su olan Freyberg, aynı zamanda Almanya'nın Hamburg kentinde bulunan köklü gemi inşaat ve mühendislik grubu olan Blohm Voss Group'un da başkanı. 1877'de kurulan ve Hamburg'daki en büyük tersaneye sahip olan grup, Alman Deniz Kuvvetleri'nin yanı sıra ithalat için de savaş gemileri üretmiş olmasıyla da biliniyor. Peder Lombardi, bazı gazetecilerin, savaş gemisi üretmiş olan bir firmanın başında bulunan ismin, Vatikan Bankası'na atanmasının ne kadar doğru olduğu yönündeki ısrarlı soruları üzerine, "Savaş gemileri üretmek ve savaş çığırtkanlığı yapmak bana çok dürüst gelmiyor. Ancak Freyberg, tüm dünyaya gemi üreten bir tersanenin başkanı. Bu seçimin ardından ortaya atılan bu iddiaları doğru bulmuyorum. Söz konusu grup, artık gemi üretmiyor sadece mühendislik hizmeti veriyor" dedi.

MALTA TARİKATI ÜYESİ

Öte yandan basınla paylaşılan, büyük ekonomik gücün 55 yaşındaki yeni başkanı Freyberg'in biyografisinde, Malta Şövalyeleri tarikatının (Hospitalier Şövalyeleri ya da St. Jean Şövalyeleri tarikatı olarak da bilinir) bir üyesi ve tarikatın Alman şubesi saymanı olduğu da göze batıyor. 1000'li yılların ikinci yarısında doğan Katolik tarikat, 17'nci yüzyılda etkisini kaybetse de tarihin bazı dönemlerinde bağımsız bir devlet statüsü elde ederek, güçlü bir ordu ve donanmaya sahip olmayı bildi. Malta Tarikatı, günümüzde kendine ait topraklardan yoksun olmasına karşın, Birleşmiş Milletler'de (BM) gözlemci devlet statüsündedir.

BANKA ÜZERİNDEN İKTİDAR KAVGASI

Papa'yı, iktidar kavgası için istifaya sürükleyenlerin, IOR Başkanlığı'na adamlarını yerleştirmek için de ayrıca bir savaş verdikleri öne sürülüyordu. Papa'nın yakın arkadaşı, IOR'un eski başkanı Tedeschi'nin yaklaşık 3 yıl süren görevine, Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Tarcisio Bertone'nin isteği üzerine son verildiği de elde edilen bilgiler arasındaydı. 16. Benediktus'la her daim ters düşen ve Vatikan içinde kendi güçlerini kuran Bertone'nin, yeni Papa seçilmeden evvel, Vatikan'daki önemli görevlere kendi adamlarını yerleştirme çabası içinde olduğu da konuşuluyor.

KARA PARA AKLAMA İDDİALARI

Karanlık işlerin kol gezdiği ve güç odaklı iktidar kavgalarının ortasında yer alan Vatikan Bankası'nda kara para aklanmasına yönelik iddiaların ardı arkası kesilmiyordu. Papa 16. Benediktus, 5 milyar Euro'nun üzerinde bir malvarlığına sahip olduğu öne sürülen ve 1942 yılında kurulan bankanın şeffaflaşması yönünde büyük bir adım atarak, 3 yıl önce bir yasa çıkarttı. Ne var ki geçen yılın başında yeniden yapılan bir yasa değişikliğiyle, banka yönetim yetkisinin büyük bölümü, Kardinal Tarcisio Bertone'ye bırakıldı. İtalya Mali İstihbarat Kurumu (UIF), IOR'un Unicredit üzerinden 180 milyon Euro kara para akladığı iddiasıyla 2009 yılında inceleme başlatmıştı. Bu miktar 'buz dağının görünen kısmı' olarak anılsa da, bunun üzerine Roma Savcılığı ise IOR Başkanı Tedeschi ile diğer 4 yönetici hakkında soruşturma açmıştı. Vatikan Devleti vatandaşları ile kilise görevlilerinin hesap açabildiği bankada, bazı din adamları üzerinden de, kara para aklama amacıyla sahte hesaplar açıldığı belirlenmişti. IOR Denetleme Kurulu da, Tedeschi'yle birlikte 4 yöneticiye mektup göndererek, "Yönetime güvenimiz kalmamıştır" demişti. Bunun üzerine Tedeschi istifasını sunmuştu. Gazeteci Gianluigi Nuzzi'nin, Vaticano S.P.A. (Vatikan A.Ş.) adlı kitabında, Vatikan'da kara para aklandığını öne sürmesi de gündeme bomba gibi düşmüştü.

blohmvossstandfoto.jpg

pelorusblomvoss.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim