• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Telef olan balıklar denize döküldü

Telef olan balıklar denize döküldü
Menderes Nehri’nde telef olan tonlarca balık Ege Denizi’ne döküldü.

Menderes Nehri’nde telef olan tonlarca balık Ege Denizi’ne döküldü. Aydın Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü nehirdeki ölümlerin nedenlerini araştırmak amacıyla numune aldı. Prof. Dr. Serap Birincioğlu ve Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, kirliliğin kaynağının acilen tespit edilerek, önlem alınmasını istedi.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’yle (EKODOSD) birlikte bölgede inceleme yapan bilim insanları ölen balıkların toplanmayıp denize dökülmesini eleştirdi. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veterinerlik Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Birincioğlu, “Nehir kirlendi, dibindeki balçık kirlendi. Şimdi ölen balıklar denize gidiyor. Üzerlerinde bakteriler ürüyor, hem kimyasal hem de biyolojik atık oluşuyor” dedi.

KUŞLAR DA KİRLİLİĞİ TAŞIYOR

Bölgede uzun yıllardır çalışma yürüten Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici de “Olay olduğu anda yetkililerin balıkların toplayıp yakmaları gerekiyordu” diye konuştu. Yard. Doç. Dr. Kesici sözlerine şöyle devam etti: “Hava sıcaklığıyla birlikte hızlı bir şekilde bakterileşme oluyor. Havaya ve suya yayılıyor. Suyla tarım alanlarına ve denize taşınıyor. Ege Denizi’nde bolca koy var. Koylar açık denizler gibi değil, su dingin. Buralarda bu tür bulaşma olduğu zaman mikrobiyolojik, kimyasal kirlilik hızlı bir şekilde artar. O balıkları kuşlar yiyor, dışkılarıyla başka yerlere taşıyacaklardır. Sonra toprak hasta, su hasta, insanlar hasta denilecek. Bu balıkları yiyenler de oluyor. Hiçbir şekilde hayvan yemi dahi olarak kullanılmamalı.”

Menderes Nehri’nin sularının tarımda da kullanıldığını belirten Yard. Doç. Dr. Kesici, şöyle konuştu: “Bu kirlilik, incirden domatese hepsini etkileyecek. Dünyanın en dayanıklı balığı sazanın bile öldüğü bir suyu tarımda kullanıyorsunuz. Kanser neden artıyor diye soruluyor. Nedeni açık değil mi?”

ÇÖZÜME KAVUŞMALI

Prof. Dr. Serap Birincioğlu, bölgedeki anaç balıkların ve yavrularının öldüğünü söyledi. Birincioğlu, “Nehrin bu bölümü kurumuş. Kirlilik kaynağından yok edilirse balıklar bir yılda eski durumunu yakalar. 20 yıldır hep bir Menderes sorunu var. Aydın Valiliği; üniversiteyi de alarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri yetkililerinden oluşan bir komisyon kurmalı. Bu sorun ciddiyetle ele alınıp çözülmeli” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim