• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 17 °C

Tarihe tanıklık eden gemiler yok oluyor

Tarihe tanıklık eden gemiler yok oluyor
Doç. Dr. Gökoğlu, "Tarihe tanıklık eden Kemer'deki Paris batığı ile Kaleiçi Yat Limanı açıklarındaki Sentido batık gemileri tonozlama sisteminin olmaması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı “ dedi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Tarihe tanıklık eden Kemer'deki Paris batığı ile Kaleiçi Yat Limanı açıklarındaki Sentido batık gemileri tonozlama sisteminin olmaması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı “ dedi. Gökoğlu, Antalya'nın Kemer ilçesi açıklarında 1. Dünya Savaşı'ndan kalma Paris batığı ile Kaleiçi Yat Limanı açıklarında 2. Dünya Savaşı'ndan kalma Fransız Sentido batığının bulunduğunu söyledi.

Her iki batığın metalinin paslanma ve oksitlenme nedeniyle zayıfladığına dikkati çeken Gökoğlu, Kemer'deki Paris batığının burnuna dalış teknelerinin bağlandığını, teknelerin neden olduğu dalgaların geminin pruvasını yıprattığını kaydetti.

Gökoğlu, Sentido gemisinin ön güvertesinde bulunan orijinal zincirin deniz yüzeyindeki şamandıraya bağlandığını belirtti. Şamandıranın 4 ton ağırlığında olduğuna işaret eden Gökoğlu, "Bağlanan zincirin de kalınlığı nedeniyle özellikle fırtınalı havalarda şamandıra, sürekli gemi güvertesinde basınç oluşturuyor. Basınç nedeniyle şamandıradan aşağıya doğru sarkan zincir geminin güvertesini dövüyor. Zincirin bir kısmı da geminin içine aktı. Şamandıra inip kalktıkça zincir, geminin kenarındaki metal aksam için adeta zımpara görevi görüyor. Geminin ön tarafı, yanlarında ve güvertesinde büyük tahribat var" diye konuştu.

"Tarihe tanıklık eden Kemer'deki Paris batığı ile Kaleiçi Yat Limanı açıklarındaki Sentido batık gemileri tonozlama sisteminin olmaması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" diyen Gökoğlu, şöyle devam etti:

"Batıklar bize Birinci ve İkinci Dünya savaşlarından miras kaldı. Orada bir tarih var. Türkiye Cumhuriyeti, İkinci Dünya Savaşı'na girmedi ama savaşın mermileri bizim falezlerimizde patladı. Bu objeleri korumamız ve dalış turizmine kazandırmamız gerekiyor. Sentido gemisini şamandıradan ayırmak ve tonoza bağlamak lazım. Bu durum Paris batığı için de geçerli. Akdeniz Üniversitesi olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız. Bunu bir misyon olarak görüyoruz."

-Batık gemi nedeniyle plaj kapatıldı-

Gökoğlu, Konyaaltı Plajı'na yakın bir bölgede yıllar önce batan bir geminin kalıntılarının bulunduğunu anlattı. Bu nedenle plajın bu bölümünde insanların denize girmesinin yasaklandığını vurgulayan Gökoğlu, "Denizle plajın buluştuğu yerde geminin saçları kalmış. İnsanların orada bulunması tehlikeli olduğu için denize girilmesi yasaklanmış. Burayı temizlemeye gönüllüyüz ancak büyük bir vinç gerekiyor. Valilik ya da belediyenin destek vermesi halinde bu bölümü insanların kullanımına açabiliriz" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim