• BIST 10225.48
  • Altın 4346.361
  • Dolar 40.224
  • Euro 47.0269
  • İstanbul 30 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 35 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 35 °C
  • Çanakkale 30 °C

TAPCO 3 yılda tamamlanacak

TAPCO 3 yılda tamamlanacak
Samsun-Ceyhan Hampetrol Boru Hattı'nın temeli bugün Ceyhan'da atılıyor. Çalık ve İtalyan Eni tarafından inşa edilecek 550 km'lik hattın yapımı, üç yılda tamamlanacak.

TRANS ANADOLU, ÜÇ YILDA TAMAMLANACAK 

Samsun-Ceyhan Hampetrol Boru Hattı'nın (Trans Anadolu) temeli bugün Ceyhan'da atılıyor. Çalık ve İtalyan Eni tarafından inşa edilecek 550 km'lik hattın yapımı üç yılda tamamlanacak. Hat, günlük 1 ila 1.5 milyon ton petrol taşıyacak.

Rusya'nın Trans Trakya ısrarına rağmen temel atma aşamasına gelen Trans Anadolu, boğazlardaki petrol akışını azaltacak alternatif projelerde ilk ciddi adımı oluşturacak.

Trans Anadolu Projesi (TAP), Karadeniz sahilinde Samsun ve Ünye şehirleri arasından başlayan ve Akdeniz kıyısında Ceyhan Petrol Terminalinde son bulan 555 km uzunluğunda Türkiye'yi kuzey-güney doğrultusunda kesen hampetrol boru hattı sisteminin geliştirilmesini ve inşaatını kapsayacak. Proje, Türkiye'nin, Orta Doğu ve Hazar Denizi ile dünya pazarları arasında doğal stratejik bağlantı olmasını sağlayarak, Ceyhan'ın önemli bir petrol ihracat limanı olmasına katkıda bulunacak.

Çalık Enerji'nin hazırladığı çalışmaya göre, TAP, alternatif boğazı by-pass projeleri ile karşılaştırıldığında, potansiyel yatırımcılara ve taşıyıcılara şu olanakları sunacak:

SEVKİYAT VE TAŞIMA KOLAYLIĞI SAĞLAYACAK

-Transit sevkiyat uzaklığI: Boru hattı Samsun şehrinin doğusundan başlayacağı için Karadeniz ana yükleme limanlarından olan transit sevkiyat uzaklığını oldukça kısaltacak.

-Tek ülke: Güzergah sadece Türkiye üzerinden geçecek. Böylece herhangi bir hükümetler arası anlaşma olmasına gerek duyulmayacak.

-Tanker tipleri: Hem boşaltma (Samsun civarı) hem de yükleme (Ceyhan) terminalleri, en geniş tanker tipi olar "VLCC"ler de dahil olmak üzere her tip tanker için uygun olacak.

-Mevcut altyapı: Güzergah, mevcut Ceyhan Yükleme Terminali gibi, mevcut Türk tesislerinin sunduğu imkanlardan fayda sağlayarak sinerji oluşturacak.
-Çevresel etkiler: Boru hattı güzergahı, seyrek nüfuslu bölgelerden geçmekle beraber, kısmen, mevcut boru hattı geçitleri üzerinden de geçecek.

TAŞIMA TARİFESİ REKABETCİ OLACAK

-Tarife yapısı: Taşıma tarifesi, TAP projesinin diğer alternatif güzergahlara karşı rekabetini korumakla beraber, boru hattı yatırımcılarına adil karlılık oranı garantisi sağlayacak.

Proje, Türkiye'nin kuzey bölgesinde Karadeniz kıyısındaki Samsun şehrinin yakınından başlayıp, Akdeniz kıyısındaki Ceyhan Terminali'nde son bulacak. Esas nominal tasarım kapasitesi günlük 1.5 milyon varil olacak. Minimum kapasitesi günlük 1 milyon varil olarak yapılacak.

ÜÇ ANA PARÇADAN OLUŞACAK

TAP petrol taşıma sistemi şu ana parçalardan oluşacak:

-Samsun şehrinin doğusunda Ünye şehri civarında yeni bir boşaltma terminali ve tank sahası.
-Ünye boşaltma terminalinden Ceyhan'a kadar boru hattı ve gerekli pompa ve basınç düşürme istasyonları.
-Mevcut Ceyhan yükleme terminali ile bağlantı ve ek depolama kapasitesi.
Yatırım giderleri, Eni şirketinin geçmişte tamamladığı Transmed, Mavi Akım, Yeşil Akım, Karachaganak, CPC ve BTC gibi boru hatları projelerindeki tecrübeleri temel alınarak yapıldı. TAP'ın, son yatırım kararından sonra üç yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

SAYILARLA BORU HATTI

Nominal taşıma kapasitesi 1.5 milyon varil/gün
Boru hattı uzunluğu 555 km
Çap 48-42 inç
Pompa istasyonları 4 adet
Basınç düşürme istasyonları 1 adet
Samsun Terminali depolama kapasitesi 6 milyon varil
Samsun Deniz Terminali 2 adet SPM
Ceyhan Terminali depolama kapasitesi 8 milyon varil
Ceyhan Deniz Terminali 1 adet

www.DenizHaber.Com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim