• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 18 °C

Şile Feneri Türkiye'nin en büyük feneri

Şile Feneri Türkiye'nin en büyük feneri
Şile Feneri, Karadeniz sahillerinde seyir yapan gemiler için rota feneri olarak Fenerler İdaresi tarafından 1859 yılında inşa edildi. Ayrıca günümüzde deniz feneri müzesi olarak işlev görüyor.

Şile Feneri, Karadeniz sahillerinde seyir yapan gemiler için rota feneri olarak Fenerler İdaresi tarafından 1859 yılında inşa edildi. Ayrıca günümüzde deniz feneri müzesi olarak işlev görüyor.

Şile Feneri Türkiye'nin en büyük feneri olup deniz seviyesinden 60 metre yükseklikteki kayalıklar üzerine 110 cm. kalınlığında örme bir taş kuledir. Fenerin sekizgen şeklindeki kulesinin yüksekliği 19 metre olup, gündüz iyi görünebilmesi için kule siyah - beyaz yatay bantlar şeklinde boyanmıştır.

Karadeniz'de 41° 10' 45'' N - 29° 37' 00'' E mevkiinde çakma karakteri Fl.W.15 Sn.(1.5+13.5) olan fenerin görünüş mesafesi 20 deniz milidir. Fenerde ışık kaynağı olarak fitilli gaz yağı lambası kullanılmış daha sonra LPG ile çalışan parlak ışıklı manşonlu ( gömlekli ) lambalar kullanılmış ve şu anda 1000 W'lık elektrik lambası ile aydınlatması sağlanmaktadır. Işık kaynağını kuvvetlendirerek uzaktan görünmesini teminen odak uzaklığı 925 mm olan 8 adet kotodiyoptrik panel kullanılmaktadır. Söz konusu optik paneller bilyalı yatak üzerinde dönebilen dairesel platform üzerine sekizgen teşkil edecek şekilde yerleştirilmiş bulunmaktadır. Işık kaynağı odakta sabit olarak yakılmakta ve platform üzerindeki optik panellerin döndürülmesi suretiyle fenerin çakar ışık vermesi sağlanmaktadır.

Panellerin döndürülmesi için kurmalı devir makinesi kullanılmakta saat makinesi muadili olan makine düşey ağırlıkta tahrik edilen tambur ile kurularak çalıştırılmaktadır. Fener kurmalı devir makinesi sistemi ile 2 saatte bir kurulmakta, 1 dönüşünü 120 sn.'de tamamlamaktadır.

Geçmiş dönemlerde malzemelerin hazırlanması, müzenin düzenlenmesi ve bahçe düzenlemesi yapılarak elden geçirilen fener eskiden kullanılan fener cihazlarının sergilendiği müze haline dönüştürüldü. Türkiye'nin en büyük feneri olan tarihi Şile feneri, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından 2004 yılında müze olarak hizmete açıldı.

Denizde yeni teknolojik iletişimlerin ortaya çıkması ile klasik anlamdaki kıyıdan seyreden gemilere yardımcı olan klasik deniz fenerleri özellikle lojmanlı olanlar Avrupa'da butik otel olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ise işletmeciliği Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünde olan birçok deniz fenerinin işletmesi özelleştirilerek turizme açılmıştır.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim