• BIST 9822.92
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Sahillerimize denizanası akını

Sahillerimize denizanası akını
Ege kıyıları denizanası istilasına uğradı. Bodrum Belediyesi ve Türk Deniz Vakfı, broşürlerle halkı uyardı ve temas halinde yapılması gerekenleri sıraladı.
Ege kıyıları son haftalarda, denizanası istilâsına uğradı. Bodrum Belediyesi ve Türk Deniz Vakfı, broşürlerle halkı uyarırken, zehirli ve tehlikeli olan deniz canlılarından uzak durulmasını istedi, temas halinde yapılması gerekenleri sıraladı.

Gökova Körfezi'nin özellikle Sedir, Boncuk, İngiliz Limanı, Marmaris, Hisarönü, Orhaniye, Turgut sahilleri ve Datça kıyılarına açık denizlerden gelen yüzbinlerce denizanası bu yörelerdeki tatilciler arasında sıkıntıya yol açtı. Denizalarının plajlara kadar girmesi, tâtile gelenleri tedirgin etti.

Muğla Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Şubesi yetkilileri son bir haftadır Muğla sahillerini istila eden tehlikeli deniz canlılarıyla ilgili açıklama yapmazken, bir yetkili Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden gelecek uzmanların yörede araştırma yapacaklarını belirtti.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli Doç.Dr. Mustafa Erdem, Muğla sahillerinde denizanalarıyla ilgili geniş kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiğini belirtti. Doç.Dr. Erdem ayrıca denizanası bulunan yörelerde denize girenlerin dikkatli olmalarını istedi, temas halinde alerjisi olanların etkilenebileceğini söyledi. Denizanasının ölüsüyle bile temas edenlerin zehirlenmesinin mümkün olacağını belirtti.

Türk Deniz Vakfı ve Bodrum Belediyesi tarafından hazırlanan, üzerinde denizanası fotoğrafıyla Türkçe ve İngilizce uyarı yazısının bulunduğu broşürlerden 5 bin bastırılarak dağıtılmaya başlandı. Denizanasının türü, zararları ve denizanası çarpması durumunda yapılacak ilk müdahale anlatıldı, vatandaşlar uyarıldı.

Broşürde, mantar şeklinde, vücudundan sarkan 8 küçük ve ağız çevresinde bulunan 4 büyük tentaküller (duyarga) ile hoş bir görüntü oluşturan 10-15 santimetre boyundaki denizanasının, zehirli ve tehlikeli olduğu vurgulandı. Broşürde, "Fosforesans özelliğinden dolayı suyun altında hafif bir ışık yayar. 50 metre derinliğe kadar görülebilir.

Rengi kırmızımsı sarıdan mora doğru değişebilir. Bu hayvana Ege ve Akdeniz kıyılarında özellikle yaz aylarında sıkça rastlanabilir. Duyargalar (tentakül) etrafında bulunan yakıcı kapsüller ile insana dokunduğunda vücutta acılara yol açabiliyor. Bu tentaküller 50 santimetre uzunluğa kadar olabildiğinden hayvandan uzak durmak gerekmektedir. Hayvana dokunduğunuzda vücutta şişme, yanma, kızarıklıklar ve ateş görülebilir. Bu gibi durumlarda acıyan veya şişen organı zaman kaybetmeden sirke veya limonla yıkayınız, yarayı kaşımayınız, tatlı su ile yıkamayınız veya silmek için bastırmayınız. Acı ve şişlik devam ederse en yakın sağlık merkezine gidiniz" denildi. Acil durumlarda 112'den yardım istenmesi de önerildi.

Uzmanlar, mevsime, deriye nüfuz eden nematosist miktarına, zehirleyen türün büyüklüğüne, bireyin bağışıklık sistemine ve yaşına göre değişiklik gösteren zehirlenmeler konusunda uyarılarda bulundu. Genel olarak hidroid kaynaklı zehirlenmelerin lokal deri tahrişleriyle kendilerini gösterdiğini, ilk anda ortaya çıkan kaşıntı hissinin birkaç saat içinde sona erdiğini kaydeden uzmanlar, "Ciddi zehirlenmeler kas krampları, karında sertlik, dokunma hissinde ve sıcaklığın algılanmasında azalma, mide bulantısı, kusma, ciddi sırt ağrısı, konuşma zorluğu, istemsiz kas kasılmaları ve nefes alma zorluğuna sebeb olabilir. Ölüm olaylarına ender olarak rastlanır, fakat Akdeniz'de yaşayan türler çok kuvvetli toksinler içermediklerinden böyle bir tehlikenin olmadığı varsayılır" dedi.
Öte yandan Batı Karadeniz’in önemli turizm merkezlerinden Düzce’nin Akçakoca sahillerinde son günlerde denizanası sayısında artış olduğu bildirildi. Akçakoca İlçe Tarım Müdürü Ayhan Ünal, Akdeniz ve Ege sahillerinde bir süredir görülen denizanalarının son günlerde Karadeniz sahillerinde de görülmeye başlandığını bildirdi. Denizanası artışının hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kaynaklandığını söyleyen Ünal, “Deniz suyu çok ısındığı için denizanaları da beslenmek için kıyıya geliyorlar. Denizanası artışının en önemli faktörü budur” dedi. Ünal, denizanalarının zehirsiz olduğunu bildirdi. DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim