• BIST 9452.29
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Sahillerimiz "MOBESE" ile takip edilecek

Sahillerimiz "MOBESE" ile takip edilecek
'Deniz MOBESE'si' olarak bilenen Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) start aldı. SGRS, üç faz halinde hayata geçilecek. İlk fazda, Ege, Marmara ve Batı Karadeniz kıyıları kamera ve radarlarla donatılacak.

Türk karasuları içinde tüm gemilerin radar sistemleriyle takip edilmesi, kaçakçılık, yasa dışı göç, kaçak avcılığın, deniz kirliğinin önlenmesi ve arama-kurtarma faaliyetlerinin daha etkin yürütülmesini hedefleyen "Sahil Gözetleme Radar Sistemi" projesi için imza töreni düzenlendi.

'Deniz MOBESE'si' olarak bilenen Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS), nihayet start aldı.

Havelsan ve Aselsan'ın birlikte yapacağı SGRS için için imzalar atıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Mavi vatan da artık karalar kadar güvenli olacak" dedi. İçişleri Bakanı Muammer Güler ise 45 aylık yapım süresini pazarlıkla 36 aya indirdi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndaki imza törenine, Milli Savunma Bakanı Yılmaz ve İçişleri Bakanı Güler'in yanısıra Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilge, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu da katıldı.

VATAN SADECE KARADAN İBARET DEĞİL

Törende konuşan İsmet Yılmaz, "Bu, deniz MOBESE'si. Vatan sadece karadan ibaret değil. Denizciler, denize 'mavi vatan' der. Bu, mavi vatanın daha güvenli bir halde olabilmesi için tanımlanmış resmin elde edilmesidir. Bundan sonra denizlerimiz de karalar kadar güvenli olacak. İnşallah yasadışı hiçbir şeye izin verilmeyecek" dedi.

BİR GÜN GECİKMEYE BİLE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Bu çapta bir projeyi ilk kez yerli bir firmanın yapacağını kaydeden Yılmaz, "Bekir Kalyoncu Paşa, 'Başbakan pazarlık yapıyor, siz de yapın, bu süre çok uzun' diyor. Bu proje yedi yıl önce planlandı. İlk fazın yapım aşaması ise 45 ay. Yeteri kadar bekledik, gözümüz üzerinde olacak. Bir gün bile gecikmeye tahammülümüz yok" diye konuştu.

ÜÇ SENE İÇİNDE YAPIN

İsmet Yılmaz'ın yapmadığı pazarlığı ise Muammer Güler yaptı. Güler, "Sayın Başbakanımın her yerde yaptığı  pazarlığı müsade edin ben yapayım. Sayın komutanlarım siz de araya girin de bunu bir hallederim. 36 ay diyelim olsun bitsin" dedi. Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç'ın Güler'e yanıtı ise "Elimizden gelenim yaparız" oldu. Güler de Yama'ç'a "Elinizden geleni yapın ama üç sene içinde yapın" karşılığını verdi.

KONTROL ANKARA'DA OLACAK

SGRS, üç faz halinde hayata geçilecek. İlk fazda, Ege, Marmara ve Batı Karadeniz kıyıları kamera ve radarlarla donatılacak. Kamera ve radarlardan gelen bilgi ve görüntüler, Ege Marmara ve Batı Karadeniz'e yapılacak 10 adet gözetleme merkezinden izlenecek. İstanbul, Çanakkale, İzmir ve Marmaris'e de kontrol merkezleri kurulacak. Sistemin ana komuta merkezi ise Ankara'da olacak.

7 GÜN 24 SAAT GÖZLENECEK

45 ayda bitirilmesi plananan ilk faz tamamlandığında, Ege, Marmara ve Karadeniz sahilinde kara nokta kalmayacak. Yani bu denizler 7 gün 24 saat gözetlenecek. Başta insan kaçakçılığı olmak deniz üzerindeki üzere her türlü kaçakçılık, terör ve düşman faaliyetleri anında izlenebilecek ve müdahale edilebilecek.

YAZILIM HAVELSAN'DAN
 
 Sistemin yazılımını Havelsan yapacak. Kamera ve radarları ise Aselsan üretecek. Kameda ve radarlardan gelen bilgi ve görüntüler, Sahil Güvenlik Bilgi Sistemi ve Deniz Bilgi Sistemi adı altında iki ayrı sistemde depolanacak. Bilgi ve görüntüler, sadece güvenlik amaçlı kullanılmayacak. İlgili tüm kamu kurumlarının paylaşımına sunulacak. Yüzde 75-80'inin yerli sermayeyle yapılması planlanan projenin 2. ve 3. fazında ise aynı sistem Doğu Karadeniz ve Akdeniz'de de kurulacak.

sahil_toren.jpg

sahil_toren1.jpg

sahil_toren2.jpg

sahil_toren3.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim