• BIST 9797.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Rusya, Doğu Akdeniz’de seri tatbikatlara başladı

Rusya, Doğu Akdeniz’de seri tatbikatlara başladı
Suriye’deki operasyonlarında donanmayı aktif kullanan Ruslar, Doğu Akdeniz’deki varlığını her geçen gün artırıyor. Rus Donanması, Ocak ayı içinde üst üste dört tatbikat yapacağını duyurdu.

Rusya, yayınladığı NOTAM’la Doğu Akdeniz’de Ocak ayı içinde dört kez fiili atış eğitimleri düzenleyeceğini duyurdu. İlki 9-10 ocakta düzenlenen eğitim, 16-17 Ocak, 23-24 Ocak ve 30-31 Ocak günlerinde devam edecek.

Rusya, Doğu Akdeniz’deki etkinliğini her geçen gün artırıyor. Eylül 2015’te Suriye’deki savaşa fiilen katılarak Akdeniz’deki varlığını takviye eden Ruslar, Tartus ve Lazkiye limanlarında çoğu 2 bin 500 kilometre menzilli Kalibr füzeleri atabilen 20 gemilik bir donanma gücü barındırıyor.

Daha önce Hmeymim’e S-400 ve Lazkiye’ye S-300’ler göndererek ABD’ye karşı bir kalkan oluşturan Rus Ordusu, bir süredir terör örgütlerine yönelik operasyonlarını da donanma aracılığıyla yürütüyor. Sessizliği nedeniyle NATO’nun ‘kara delik’ olarak adlandırdığı Kilo sınıfı denizaltılarını bölgeye gönderen Rus Donanması, orta menzilli füzeleriyle IŞİD’in mühimmat depolarını yok ederken ABD ve İngiliz Donanması’nın Suriye’yi vurmasına karşı da jandarma görevi yapıyor.

İDLİB’E HAREKATIN AYAK SESLERİ

Rus Donanması, bölgedeki karakol faaliyetlerinin yanında büyük tatbikatlarla da dünyaya gözdağı veriyor. Geçen yıl Donanma ve Hava-Uzay Kuvvetleri’nin Rusya tarihinde ilk kez 1-8 eylülde Akdeniz’de düzenlediği kapsamlı ortak tatbikata aralarında iki denizaltının da bulunduğu 26 savaş gemisi ve 34 hava aracı katılmıştı. Suriye Ordusu’nun İdlib’e yönelik harekat hazırlığı öncesine denk gelen tatbikat, müdahale hazırlığı olarak değerlendirilmişti.

Şimdi de İdlib’de gerginliğin artması ve Suriye’nin ‘Önceliğimiz İdlib’ demesi üzerine Ruslar’ın seri tatbikatlar başlatması, HTŞ’ye yönelik operasyonun ayak sesleri olabilir. Son günlerde Nureddin Zengi Hareketi, Ulusal Kurtuluş Cephesi ve Ahrar-uş Şam’a yönelik kapsamlı saldırılar düzenleyen Heyet Tahrir Şam (HTŞ) militanları, İdlib’in yüzde 70’inde kontrolü ele geçirmiş durumda.

ABD, YAKIN TAKİPTE

Suriye’den çekilme kararı alan ABD, Doğu Akdeniz’deki varlığını korumaya devam ediyor. Bölgedeki zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına göz diken ABD’liler, gaz ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 44’ünü Rusya ve İran’dan karşılayan NATO ülkeleri için alternatif bir hat oluşturmaya çalışıyor. Bu süreçte Rus tatbikatlarını da yakından izleyen ABD’liler, sık sık P-8A Poseidon casus uçağı ile Rusların kapattığı hava sahasına girerek keşif-gözetleme yapıyor. Amerikan Ordusu, İsrail, Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’la birlikte kışkırtıcı tatbikatlar da yaparak bölgedeki aktif pozisyonunu koruyor. Fakat Sovyetler Birliği döneminde Mısır ve Suriye ile tesis edilen yakın ilişkinin mirasını devralan Ruslar, Sisi yönetimini ABD cephesinden koparmak için hamleler yapıyor. Geçen yıl Mısır ile Rus Ordusunun ortak düzenlediği ‘Dostluğun Koruyucuları Tatbikatı’, bölgedeki ittifakların da değişebileceğinin sinyalini vermişti.

TÜRK DONANMASI DA TATBİKAT BAŞLATTI

Türk Deniz Kuvvetleri de bölgede bayrak göstererek Türkiye ve KKTC’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki haklarını korumaya devam ediyor. Bu kapsamda 8-10 ocak günlerinde Doğu Akdeniz’de Şehit Deniz Piyade Er Emre Günaltan Taktik Tatbikatı düzenlendi. Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu komutasında icra edilen tatbikata firkateyn, korvet, hücumbot ve karakol gemileri katıldı, ‘Fiili Silah Atış Eğitimleri’ yapıldı.

Türkiye’nin 27 Şubat-08 Mart tarihleri arasında da Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’de ‘Mavi Vatan’ tatbikatı yapacağı bildirildi. İlk kez kıyı birliklerinin de yer alacağı tatbikatta Deniz Kuvvetleri’nin tüm sınıflardan savaş gemileri ve yardımcı gemileri boy gösterecek. Tatbikatta radar mevzileri ve batarya komutanlıkları denizdeki güçlere destek verecek, ANKA ile Bayraktar kullanılacak, Seahawk helikopterleri ve Deniz Kuvvetleri uçakları havalanacak, F-16 savaş uçakları hava desteği sağlayacak.

UZUN MENZİLLİ NÜKLEER SEYİR FÜZELERİ YOLDA

Rusya, nükleer savaş başlığı taşıyabilen 4 bin 500 kilometre menzilli Kalibr-M seyir füzesi geliştirmeye başladı. Hizmetteki Kalibr füzelerinin yükseltilmiş versiyonu olan bu yeni füze, 2027 yılına kadar Rus firkateyn ve nükleer denizaltılarına monte edilecek.

Rusya Savunma Bakanlığı, bir tondan daha büyük bir savaş başlığına sahip olacak füzenin yapımı için bütçe ayrıldığını duyurdu.Rusya, nükleer savaş başlığı taşıyabilen 4 bin 500 kilometre menzilli Kalibr-M seyir füzesi geliştirmeye başladı. Hizmetteki Kalibr füzelerinin yükseltilmiş versiyonu olan bu yeni füze, 2027 yılına kadar Rus firkateyn ve nükleer denizaltılarına monte edilecek. Rusya Savunma Bakanlığı, bir tondan daha büyük bir savaş başlığına sahip olacak füzenin yapımı için bütçe ayrıldığını duyurdu.

RUSLAR, AKDENİZ’E YENİ İNMEDİ

Ruslar, bilinenin aksine Akdeniz’de uzun süredir varlık gösteriyor. 1971 yılında Tartus Limanı’nda askeri üs kuran Rusya, zaman içinde burayı takviye ederek geniş bir deniz üssüne çevirdi. 2009 yılında Şam ile Tartus Askeri Deniz Üssü’nü geliştirme anlaşması imzalayan Moskova, burayı yeniden yapılandırarak, yüksek tonajlı savaş gemilerini konuşlandırabileceği kapasiteye ulaştırdı.

Tartus Üssü, henüz uçak gemilerini alabilecek kadar büyük olmamakla birlikte, ‘kruz füzesi’ taşıyabilen 4 bin tonluk kruvazörlerin girişine uygun hale getirildi. 2017 yılında, limanın balistik nükleer füze taşıma gücüne sahip büyük çaplı savaş gemilerini alabilecek kapasiteye ulaşması için çalışma başlatıldı. Rusya, aynı zamanda Tartus Limanı’nın 90 kilometre kuzeyinde kalan Lazkiye Limanı’na da yönelerek Tartus Üssü’nün kısıtlı olanaklarının ve küçüklüğünün getirdiği dezavantajları, burada kurduğu üs aracılığıyla kapatmaya çalışıyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim