• BIST 9710.99
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

Ruslar, Sivastopol'dan ayrılmayacak

Ruslar, Sivastopol'dan ayrılmayacak
Rusya Federasyonu Karadeniz Filosu Amiral Yardımcısı Aleksander Fedotenkov, Rusya Filosu’nun 2042 yılından sonra da Akyar’da (Sivastopol) kalmayı planladığını açıkladı.

Rusya Federasyonu Karadeniz Filosu Amiral Yardımcısı Aleksander Fedotenkov, Rusya Filosu’nun 2042 yılından sonra da Akyar’da (Sivastopol) kalmayı planladığını açıkladı.

Rus Amiral Yardımcısı Fedotenko, ‘‘Sivastopol – Rus denizcilerin şehri ve 2042 yılına kadar buradan ayrılmayı da düşünmüyoruz. Hatta bu tarihin daha da uzayacağına inanıyoruz’’ dedi.

Rusya yönetiminin Rusya Federasyonu sınırları içerisinde Karadeniz Filosu Üssünü geliştirme görevi üstlendiğini haber veren Fedotenkov, ‘‘Bunun için ‘2004 – 2020 Rusya Federasyonu Nezdinde Karadeniz Filosu Üssünü Oluşturma Programı’ çalışıyor. Söz konusu program çerçevesinde dev Novorosiysk Askeri Deniz Üssü’nün altyapı inşaatı devam ediyor’’ diye ekledi.

Akyar’daki Rusya ve Ukrayna filoları arasındaki ilişkilerin durumu hakkında Fedotenkov şunları söyledi; ‘‘Ukrayna Askeri Deniz güçleri ile işbirliğin Karadeniz Filosu faaliyetlerinde önemli bir yeri mevcut. Ortaklığımız, sadece sınır yakınlığı ve üs bulundurma şartları değil aynı zamanda filolarımızın ortak iki taraflı veya çok taraflı eğitimler çerçevesinde hem denizde hem de karada gerçekleştirdiği ortak misyonlardan da kaynaklanmakta’’

Rus ve Ukrayna denizcilerinin yılda iki kez ‘Blackseefor’ askeri eğitim etkinliklerine katıldığını hatırlatan Fedotenko, ‘‘Her yıl ‘Farvater Mira’ (barış geçidi) iki taraflı deniz askeri eğitim etkinlikleri düzenliyoruz. Eğitim esnasında barış ve kurtarma görevlerini tatbik ediyoruz. Rusya Federasyonu Karadeniz Filosu ve Ukrayna Deniz Askeri Güçleri (DAG) askerleri, Sivastopol’de tek şerit şeklinde Zafer Günü bayramını kutluyor. Buna benzer muhteşem ve duygusal geçit ve gazileri anma töreni hiçbir yerde görülmedi’’ dedi.

‘‘Bizler gerçek bir dünyada yaşıyoruz ve Sivastopol ve filonun ortak kökenleri, ortak tarihin olduğunu çok iyi anlıyoruz. Dolayısıyla Ukrayna yönetimi, gazi ve sivil toplum teşkilatları ile ilişkilerimiz kuvvetli. Aksi takdirde filo, şehrin siyasi ve toplumsal hayatından kopuk olacaktı’’ diyen Fedotenkov, yerel yönetimin, Karadeniz Filosu’nun Sivastopol’ün her zaman vizit kartı ve kalbi olduğunu ve olmaya devam edeceğini bildiklerinin altını çizdi. Fedotenkov, ‘‘İşte bu yüzden Rusya filosu ve Ukrayna DAG’ı, yardım kampanyaları, olağanüstü haller durumu olmak üzere şehrin her türlü etkinliklerine katılmakta. KF Sivastopol’de bulunması, Rusya Federasyonu bütçesinden ayrılan kaynakların şehir hazinelerine katkıda bulunuyor, şehir bütçesini arttırıyor’’ şeklinde konuştu.

21 Nisan 2010 günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve Rusya Federasyonu Başkanı Dmitriy Medvedev tarafından imzalanan Harkov Anlaşması gereğince Rusya Karadeniz Filosu Kırım’da 2042 yılına kadar kalmaya devam edecek.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim