• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

RATSHIP 3 bin metrede arama yapacak

RATSHIP 3 bin metrede arama yapacak
Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın ihale ettiği ve bin metre derinliğe kadar Arama-Kurtarma yapabilecek RATSHIP'e Başbakan Erdoğan'ın müdahalesi ile 3 bin metreye kadar ihalenin revize edilmesi istendi.

Derin denizde arama yapabilecek gemi geliyor

Türkiye’nin, Suriye tarafından düşürülen jetinin arama-kurtarma faaliyetlerini gerçekleştiremeyişi Başbakan Erdoğan’ı harekete geçirdi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın gemi tedariki için yaptığı ihaleye müdahale eden Başbakan, alınacak gemilerin 3 bin metre derinlikte arama yapabilecek özellikte olmasını istedi. Bundan sonra Türkiye, hiçbir ülkeden yardım almadan bu tür faaliyetleri yürütebilecek.

Geçtiğimiz haziran ayında uluslararası sularda Suriye tarafından düşürülen Türk jetinin arama kurtarma faaliyetlerine ABD’den yardım istemek zorunda kalan Ankara, yeni bir proje başlattı. Daha önce bin metre derinliğe kadar arama yapabilecek gemi tedariki için ihaleye çıkan Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan uyarı geldi. Türk jetinin 1.260 metrede bulunduğunu, benzer bir olay yaşanırsa başka bir ülkeden yardım almak istemediğini vurgulayan Erdoğan, projenin değiştirilmesini  istedi. SSM de ihaleyi kazanan şirketle temasa geçerek en az 3 bin metre derinlikte arama kurtarma faaliyetleri yapabilecek bir gemi ve sistemin tedariki için düğmeye bastı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, kaza yapan gemilerin kurtarılması, sualtı onarım ve enkaz çıkarma çalışmaları ve denizaltıdan personel kurtarma faaliyetlerine destek görevlerini yerine getirebilecek 2 adet kurtarma ve yedekleme gemilerinin tedariki için 2011’de İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayii AŞ (İstanbul Tersanesi) ile sözleşme imzalandı. Söz konusu şirket gemiyi inşa edecek, bin metre derinlikte enkaz çalışmalarını yapacak sistemler ise dışarıdan alınacaktı. Fakat geçtiğimiz ay toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın projenin değiştirilmesi için talimat verdiği ortaya çıktı. Erdoğan’ın bu tavrında, Suriye tarafından düşürülen Türk jetinin enkazının bulunması için Amerikan Nautilus gemisinden yardım alınmasının etkili olduğu ifade edildi.

ABD’nin ünlü okyanus keşif gemisi Nautilus’un ‘Hercules’ ve ‘Argus’ adlı uzaktan kumandalı mini denizaltıları, uçağın enkazını ve kokpit kısmında bulunan pilotların cenazelerini 1.260 metre derinlikte görüntülemişti. ABD’li denizci ve okyanus bilimci Robert Ballard’ın yönetimindeki araştırma ekibi, enkazın koordinatları tespit edilince mini denizaltılar, Türk jetine ait parçaları yüksek çözünürlüklü HD kameralarla görüntülemişti. Denizaltıların çektiği video ve fotoğraflar eşzamanlı olarak Genelkurmay Başkanlığı ile paylaşılmıştı.

snr_ratship.jpg

Haber: Tarkan BİRİCİK - Deniz Haber Ajansı

www.DenizHaber.Com.tr (ÖZELHABER)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim