• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 10 °C

Piri Reis Üniversitesi ikinci dönem mezunlarını verdi

Piri Reis Üniversitesi ikinci dönem mezunlarını verdi
Piri Reis Üniversitesi, Tuzla’daki yerleşkesinde düzenlenen törenle 2014-2015 yılı mezunlarını verdi.

Geçtiğimiz yıl ilk mezunlarını veren Piri Reis Üniversitesi, üniversitenin Tuzla’daki yerleşkesinde düzenlenen törenle ikinci dönem mezunlarını sektöre kattı.

Piri Reis Üniversitesi kampüsünde düzenlenen törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı eski Müsteşarı Suat Hayri Aka, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, TOBB Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı Sualp Ürkmez, Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda sektör mensubu katıldı.

Törende konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Piri Reis Üniversitesi olarak ikinci dönem mezunlarını veriyor olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Piri Reis Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası alanda kaliteli ve modern bir eğitim verdiğini belirten Erdoğan, üniversitensin uluslararası kurumlar tarafından denetimlere tabi olduğunu ve bu denetimleri başarıyla geçtiğini söyledi. Piri Reis Üniversitesi’nden mezun olan öğrencilerin ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına ücretsiz olarak üye olduklarını dile getiren Prof. Dr. Erdoğan, üniversite hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Üniversitenin kurulmasında emeği geçen TÜDEV’e ve İMEAK Deniz Ticaret Odası’na teşekkür eden Erdoğan konuşmasını mezun olan öğrencilere çalışma hayatlarında başarılar dileyerek sonlandırdı.

img_0749.jpg

Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sualp Ürkmez de yaptığı konuşmada, TÜDEV olarak üniversitenin kurulması için çok çalıştıklarını belirterek, “Verdiğimiz emeklerin en güzel karşılığı, mezun öğrenciler veriyor olmak” dedi.

TÜDEV’in 20 yıl önce 52 denizci aile tarafından Türkiye’de denizcilik eğitimine katkı sağlamak amacıyla kurulduğunu hatırlatan Ürkmez, TÜDEV’in bu amaç doğrultusunda Türkiye’de denizcilik eğitimi veren hemen her kuruma destek verdiğini belirtti. TÜDEV’in kendi denizcilik eğitim merkezini kurarak 2 bin 42 uzakyol vardiya zabitini mezun ettiğini ifade eden Sualp Ürkmez, “2008 yılında da kendi üniversitemizi kurduk. Vakfımızın tüm varlıklarını, binalarını, arsalarını üniversitemize bağışladık. Tüm altyapımızı ve öğretmenlerimizi de üniversitemize transfer ettik. Üniversitemiz kurulduğu andan itibaren dünyada ses getirdi. Kolay değil, daha 7 yaşında bir üniversiteden bahsediyoruz, bebek sayılır. Dünyada 50 yıllık üniversiteler bile genç sayılıyor. Ama denizcilik eğitimine yaptığımız katkı dünya çapında” şeklinde konuştu.

TÜDEV’in 52 kişilik kurucu üyeleriyle çıktığı yolda bugün 232 mütevelli sayısına ulaştığını ve bu 232 kişinin konu eğitim olduğunda her zaman desteğini hissettiklerini dile getiren Ürkmez, üniversitenin kurulmasında büyük katkısı olan herkese teşekkür ederken, TÜDEV Mütevelli Heyeti Başkanı ve IMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’a ayrıca teşekkür etti.

img_0759.jpg

Sualp Ürkmez’in konuşmasının ardından kürsüye gelen TÜDEV Mütevelli Heyeti Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise çeşitli zorluklar ile kurdukları üniversiteden mezunlar veriyor olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Eğitim konusunun her şeyden üstün olduğunu belirten Kalkavan, çeşitli nedenlerle eğitim imkanından uzak kalan nesiller olduğunu dile getirdi.

Mülteci kabulünde dünyada lideriz

Etrafımızda birçok olayın olduğu, birçoğunun hala devam ettiğini belirten Kalkavan, mülteci sorununun başlı başına büyük bir olay olduğuna dikkat çekti. Sadece yaşamak isteyen insanlara Türkiye’nin kucak açmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Metin Kalkavan şöyle konuştu:

“O insanlar sadece yaşamak istiyorlar. Ben ülkemle gurur duyuyorum, sadece yaşamak isteyen o insanlara sınırları açtığı için. O insanlara yaşama şansını, matematiksel veya ekonomik hiçbir hesaba girmeden bu konuda gösterdiği duyarlılık için ülkemle gurur duyuyorum. Dünyada şu anda herhâlde tek alanda lideriz. Mülteci kabul etme konusunda o dev ülkelerden hiçbiri yanımıza yaklaşamıyor. Hayat çok hızlandı. O hıza ayak uydurmaya çalışıyoruz. Hepimiz zamanı tüketiyoruz. Hem hızlı olmak hem de iki şeyi unutmamak lazım: bir sevgiyle tüketip üreterek tüketmek zorundayız. Bir de sevgiyle büyütüp üretimde katma değer yaratmak zorundayız.”

Emin adımlarla bir dev haline geleceğiz

Piri Reis Üniversitesi’nin henüz 7 yıllık bir üniversite olduğunu belirten Kalkavan, üniversitenin kısa sürede kendi alanında dünyada ilk 5 içerisinde yer aldığını belirtti.

Mezun edilen öğrenciler ile dünyada tanınan bir dev haline geleceklerini ifade eden Kalkavan, “Bugün baktığımızda bin 600 kişiyi geçtik, 7 yıl hiç bir şey değil. Ama nice 7 yıl göreceğiz. Ben öğretim kadromuzla gurur duyuyorum. Her biriyle çok yakından konuşamasak da onlara net olarak bir şey söylüyoruz. Diyoruz ki “bakın biz bir şey yaratıyoruz” diyoruz. Türkiye’den kendi alanında dünyada ilk 5’e giren çok üniversite yok. Ama biz varız! Bilinmez ama biz varız! Emin adımlarla küçük bir halden dev bir hale geleceğiz. Bu da çok sürmeyecek. Binlerce öğrencimizi dünya havuzuna ihraç edeceğiz” dedi.

Mezun olan öğrencilere hitaben konuşmasını sürdüren Kalkavan, “Daha yolun başındasınız, yol uzun. Çok çalışacaksınız. Ama iki şeyi hiç unutmayacaksınız; ülkenizi çok seveceksiniz ve asla pes etmeyeceksiniz. Şartlar ne olursa burası bizim, bu ülke bizim. Bu ülkeye hizmet etmeye devam edeceğiz. Hiçbir şekilde vazgeçmek yok. Pruvanız neta, yolunuz açık olsun. Allah selamet versin” ifadelerini kullandı.

img_0765.jpg

Gemi Brokerliği bölümü geliyor

Piri Reis Üniversitesi mezuniyet töreninde söz alan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz da Piri Reis Üniversitesi’nin dünya çapında denizciler yetiştirdiğinin altını çizdi. Piri Reis Üniversitesi’nin hem bakanlık tarafından hem de uluslararası kuruluşlarca denetimlere tabi tutulduğunu belirten Poyraz, Piri Reis Üniversitesi’nin bu denetimlerden başarıyla geçerek üniversite mezunlarının sertifikalarının uluslararası geçerliliğe sahip olduğunu dile getirdi.

Poyraz ayrıca, Piri Reis Üniversitesi bünyesinde yer alan meslek yüksek okulunda açılması planlanan Gemi Brokerliği bölümü için izinlerin çıktığı bilgisini katılımcılar ile paylaştı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım’ın bakanlığı döneminde ilk girişimleri başlatılan staj gemisi projesine de değinen Poyraz, “İMEAK Deniz Ticaret Odası ve DATİ Holding katkıları ile Ankara Gemisi üniversiteye kazandırıldı. Çok daha sevindirici olan bu staj gemisini sadece Piri Reis Üniversitesi öğrencilerine değil, Türkiye’de denizcilik eğitimi veren kurumların da kullanımına açık olduğunun ifade edilmiş olmasıdır” dedi.

img_0777.jpg

Piri Reis Üniversitesi’nin kuruluşu bir zihniyet değişimidir

Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım ise  Piri Reis Üniversitesi’nin kolay kurulmadığını, bir zihniyet değişimi ile kurulduğunu ifade etti. 

Piri Reis Üniversitesi’nin kurulması sürecinde bir zihniyet değişimi yaşandığını belirten Yıldırım, “Türk mevzuatına göre temalı üniversite kurulamıyor. Üniversite genel olarak kurulup içerisinde bölümler açılabiliyor.Bu konudaki zihniyet dönüşümü ilk olarak Piri Reis Üniversitesi ile yaşandı. Bunun için çok mücadele verildi. İMEAK Deniz Ticaret Odası başkanımız, meclis başkanımız ve bütün arkadaşlarımız bu konuda gayret gösterdi. Ama en büyük iradeyi de o dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gösterdi. Onun iradesi, onun direktifi olmasaydı bugün bu üniversite olmayacaktı” dedi.

Üniversitenin 7 yılda büyük bir ilerleme kaydettiğini, alanında dünyada dereceye girme başarısı gösterdiğini söyleyen Binali Yıldırım, bunun son derece gurur verici olduğunu söyledi. Öğrencilere en az 10 sene denizde çalışmalarını tavsiye eden Yıldırım şöyle konuştu: 

Mezun olduktan sonra kısa sürede tatlı su denizcisi olmaya kalkmayın. En az 10 yıl denizde çalışın. Denizciliğin hakkını verin. Denizciliğin meşakkati ile pişin, tecrübe kazanın. Ancak o zaman bu emeklerin karşılığını vermiş olursunuz. O zaman kaynak israfına neden olmuş olmazsınız. Türkiye’nin kaynak israfına tahammülü yok. Kendi alanınızda yetişip öğreneceksiniz, sonra ilgisiz bir yerde ilgisiz bir işte çalışacaksınız. Bunu yapmakla denizci ülke denizci millet olunmaz.

2009 yılında meydana gelen krizin etkilerinin halen sürdüğünü belirten Binali Yıldırım, “Ama bu kriz bizi korkutmasın. Bizim geleceğe yönelik hedeflerimizi yok etmesin. Bu krizler gelip geçicidir” dedi.

Ölen mülteciler değil, insanlık

Dünyada yaşanan mülteci sorununa da değinen Binali Yıldırım, 54 milyon insanın can korkusuyla yurdundan kaçtığını söyledi. Binlerce insanın küçük bir tekneyle Akdeniz’in sularına açıldığını ifade eden Yıldırım, “Binlerce kişi basit teknelerle Akdeniz’in sularında yaşam savaşı verirken Avrupa birliği toplanıp, bunları nereden çevirsek de nereye doğru sürsek diye müzakere yapıyor. Onlar müzakere yaptığı sırada da binlerce kişi Akdeniz’in azgın sularında can veriyor. Ölen onlar değil, insanlık ölüyor. Ama Türkiye geleneğinden, tarihinden ve inancından gelen sorumluluğunu yüklenerek hayatta kalma mücadelesi veren o insanlara sonuna kadar bağrını açıyor. 2 milyon insanı biz ülkemizde barındırıyoruz, onları misafir ediyoruz. Bu bütün dünyanın takdirini topluyor. Biz takdir beklemiyoruz, bu sorumluluğun eşit şekilde paylaşılmasını istiyoruz. Bu coğrafyayı kan gölüne çevirenlerin artık liderlik mücadelesini bırakıp insan hayatından daha önemli bir şey olmadığının farkına varmalarını bekliyoruz” dedi.

img_0797.jpg

Mezun olan öğrencileri tebrik eden Binali Yıldırım, öğrencilerin yetişmesinde emeği geçen öğretim görevlilerine ve öğrenci ailelerine teşekkür etti.

Binali Yıldırım’a konuşmasının ardından TÜDEV Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan ve Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan tarafından anı plaketi takdim edildi.

Konuşmaların ardından bölümlerini dereceyle bitire öğrencilere diplomaları ve plaketleri takdim edildi. Mezun olmaya hak kazanan öğrencilere diplomaları sektör temsilcilerinin ellerinden aldılar.

foto-galeri.jpg

Haber: Hakkı TAŞDEMİR/ Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim