• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Pasifik'teki gerilim, başka boyuta taşındı

Pasifik'teki gerilim, başka boyuta taşındı
Çin ile Japonya arasında yaşanan ada krizine Tayvan’ın da müdahil olması ile Doğu Çin Denizi’ndeki tansiyon tekrar yükselmeye başladı

Çin ile Japonya arasında yaşanan ada krizine Tayvan’ın da müdahil olması ile Doğu Çin Denizi’ndeki tansiyon tekrar yükselmeye başladı. Japonya, kendi egemenlik alanı saydığı sulara giren Tayvanlı balıkçı gemilerini püskürtmek için tazyikli su kullandı.

Çin medyasında geniş yer verilen haberde, aralarında sahil koruma gemilerininde bulunduğu yaklaşık 75 Tayvan gemisinin bu sabah yerel saatle 05.00 civarında Doğu Çin Denizi’ndeki ihtilaflı sulara girdiği bildirildi. Adaların kendi kontrolünde olduğunu savunan Japonya’nın da Tayvan gemilerine geri dönmesi için tazyikli suyla müdahale ettiği belirtildi.

Tayvan bayraklı gemilerin tartışmalı adalara ulaşmasına 3 deniz mili kala Japonya sahil güvenlik birimleri tarafından önce ikaz edildiği ve arkasından tazyikli su sıkılarak uzaklaştırıldığı kaydedildi.

Adalara çıkmaya hazırlanan Tayvanlı gemiler yaşanan su saldırısı sonucu yerel saatle sabah 09.15’de organizasyonun tamamlandığını ilan ederek tartışmalı sulardan çıktığını aktarıldı. Tayvanlı denizcilerin, “Burası Tayvan toprağı” şeklinde bağırdıklarına dikkat çekildi.

Dün de benzer bir olay Çin tekneleriyle yaşanmıştı. Pekin, dün 200 kadar Çin balıkçı gemisinin bölgeye girdiğini açıklamıştı. Bugün de Çin'e ait 4 takip gemisi ve 2 devriye gemisi söz konusu alanda yer alıyor. Gemilerin Japonya'nın egemenlik ilan ettiği suların dışında bulundukları belirtildi.

Söz konusu adalar şu anda Japonya'nın kontrolünde bulunurken, Çin ve Tayvan da adalar üzerinde hak iddia ediyor. Adaların Japonca'daki ismi “Senkaku”, Çince ismi ise “Diaoyü”. Japonya'nın, özel mülkiyet altındaki üç adayı sahiplerinden satın almak için sözleşme imzaladığını açıklaması ardından bölgede gerilim tırmanmıştı. Yaşanan gerilimin ardından, Çin hükümeti tartışmalı adalara iki devriye gemisi göndermişti. Stratejik deniz yollarının üzerinde bulunan insansız adaların etrafında büyük doğal gaz rezervleri olduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan, Çin ve Japonya, bir yandan da artan tansiyonu azaltmak için görüşmelere başladı. İki ülkenin dışişleri bakan yardımcıları ihtilaflı adalar meselesini tekrar masaya yatırdı. Çinli bakan yardımcısı, Japonya’nın tek taraflı sınır ihlalini kabul etmeyeceklerini açıkladı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim