Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanan Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği ile, gemiadamları ve kılavuz kaptanların yeterlikleri, eğitimleri, sınavları, belgelendirilmelerine ilişkin kurallar ve disiplin işlemleri ile gemiadamlarına ilişkin denizcilik eğitimi veren kurum ve kuruluşlara yönelik idari yaptırımlar belirlendi.
Konu ile ilgili basın açıklamasında bulunan Özel Denizcilik Kursları Derneği (ÖZDENKURDER) gemiadamlarının kalite ve standartlarının arttırılmasına yönelik bu değişikliğin sektöre çok faydalı olacağını vurguladı.
Basın açıklamasında, mevzuatta yapılan en önemli değişikliğin zabitlere ve kılavuz kaptanlara getirilen yabancı dil puan zorunluluğu olduğuna değinildi. Özel Denizcilik Kursları Derneği, zabitlerinin yabancı dil sorunu olduğuna, bu sorunun çözülmesine, bunun için düzenlemeler yapılmasının gerekliliğine katıldığını, bu kararı desteklediklerini açıkladı.
Ayrıca basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;
‘Bir üst yeterliliğe geçecek zabitlerden hazırlık ve sınava girmek için zaman verilmeden yabancı dil sınavı veya muadili sınavlardan puan alması uygulamasına katılmıyoruz. Hangi sınav olursa olsun sınavlar hazırlık ve belirlenmiş sınav takvimine uyulmasını gerektirir. Diğer taraftan aynı mevzuat ile kılavuz kaptanlar için YDS 70 puanı zorunlu olmuş, idaremiz yerinde bir uygulama ile hazırlık ve sınava girmek için kılavuz kaptanlara 2 yıl geçiş süresi vermiştir. Çelişkili durumun ortadan kaldırılması için yabancı dil sınav puan zorunluluğu uygulamasına, kılavuz kaptanlara verildiği gibi gemi zabitlerine de 2 yıllık hazırlık ve sınava girme süresi verilmelidir. Aksi taktirde bir çok zabitimiz istihdam sıkıntısı ve mağduriyet yaşarken, armatörlerimiz personel bulmakta zorlanacak, yabancı gemiadamı istihdamı artacak ve denizcilik faaliyetlerimiz olumsuz yönde etkilenecektir.
Verilecek bu süre içinde, sektörün bütün paydaşları ve alan uzmanlarının katılımıyla bir çalıştay düzenlenmeli, çalıştayda zabitlerimizin yaptıkları görevler ve çalıştıkları bölgeler dikkate alınarak lisan ihtiyacı tespit edilmeli, mesleğimizin kendine has özellikleri, mesleki gelişim paternleri, dünyada ve ülkemizdeki uygulamalar ortaya koyulmalı, Gemiadamları Sınav Merkezi imkanları da kullanılarak en uygun hal tarzı tespit edilmeli ve uygulanmalıdır. Denizcilik İdaresinin ve sektörünün soruna yaklaşma ve çözme yöntemi böyle olmalıdır.
Özel Denizcilik Kursları Derneği olarak, her iki mevzuatımızın uygulanmasında bu güne kadar olduğu gibi bu günden sonra da önemli rolümüz olmasına rağmen, mevzuat değişiklik çalışmalarında Derneğimize yer verilmemiş, çalışmalara aktif olarak katılımımız sağlanamamış, bilgi birikimi ve tecrübelerimiz değerlendirilmemiştir.
Yönetmelik ile Yönergesinde görülen iki mevzuat arasındaki İngilizce dil sınav puanı gibi uyumsuzluklar giderilmeli, Yönetmelikten çıkartılan Köprüüstü Kaynakları Yönetimi (BRM) ve Makine Dairesi Kaynak Yönetimi (ERM) gibi sertifikaların özellikle 1 Temmuz 2013 den önce yeterlik belgesi almış olan gemi adamları yönünden liman kontrollerinde yaratabileceği sorunlar yeniden değerlendirilmeli, tayfa yeterliliklerinde sınav olmaksızın hizmetle yapılan yükselmeler ile kamuda ve özel sektörde çalışan gemiadamları arasında oluşturulan ayrımın giderilerek tüm bu hususlar STCW Sözleşmesine uyumlu hale getirilmelidir.
Denizcilik eğitiminde önemli bir boşluğu dolduran ve STCW-2010 uyum süreçlerinde filomuzun aksamadan çalışmasına en büyük katkıyı koyan Derneğimiz üyesi tüm kurslara, yayınlanan mevzuattaki güvensizlik içeren bakış açısının İdaremiz tarafından uygulamada giderileceği temennisiyle mevzuatımızın sektörümüze hayırlı olmasını temenni ederiz.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.'
DENİZ HABER AJANSI