• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Oruç Reis’in mezarı için ilk resmi adım atıldı

Oruç Reis’in mezarı için ilk resmi adım atıldı
Fas’ın en doğusundaki Uçta şehrinde çalışmalarını sürdüren Türk-Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü, Oruç Reis’in mezarının bulunması için ilk uluslararası protokole imza attı.

Fas’ın en doğusundaki Uçta şehrinde çalışmalarını sürdüren Türk-Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü, Oruç Reis’in mezarının bulunması için ilk uluslararası protokole imza attı.

Osmanlı’nın en güçlü olduğu dönemde Akdeniz’de Türk denizciliğinin gelişmesinde rol oynayan Barbaros kardeşlerden Oruç Reis, Cezayir’i İspanyollara karşı savunurken ölmüştü. 1518 yılında ölen Oruç Reis’in mezarının bulunması için 10 yıldır çalışan Hollanda’daki Türk ve Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü’nün girişimleri sonuç vermeye başladı.  Araştırmalarını Cezayir-Fas sınırında yoğunlaştıran Tütüncü, onlarca mezar taşını incelemişti. Fas’ın en doğusundaki Uçta şehrinde çalışmaların sürdüren Türk-Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü, Oruç Reis’in mezarının bulunması için ilk uluslararası protokole de imza attı.

Fas Kültür Bakanlığı Uçta Vilayeti Kültür ve Turizm Müdürü Oumar Abbou, Muhammed Bir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mohamed Benkadour ve Türk-Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü’nün imza attığı protokol ile Oruç Reis’in mezarı bilimsel yöntemlerle aranacak.  İlk tespit edilen mezar yerleri askeri alanlarda bulunduğu için Fas Genelkurmay’ından izin alınarak başlanacak çalışmaların Oruç Reis’in 500. ölüm yılı olan 2018’de sonuçlanması amaçlanıyor.

Akdeniz’in Türk gölü haline gelmesinde büyük rolü olan Barbaros Hayrettin Paşa’nın ağabeyi Oruç Reis’in mezarının bulunması için Fas Krallığı ile Türkiye arasında ilk resmi anlaşma imzalandı. 

Fas’ın Uçta (Oujda) şehrinde olduğu düşünülen mezar yerinin bulunarak Oruç Reis anıtı yapılması için Muhammed Bir Üniversitesi, Fas Kültür Bakanlığı ve Türk-Arap Dünyası Araştırma Vakfı bir protokol düzenledi. Dr. Mehmet Tütüncü, büyük denizcinin mezar yerinin askeri alanlarda da olabileceğini ve 2 Türk bilim insanının daha araştırmaya katılacağını belirtti.

Oruç Reis’in Fas-Türkiye ilişkilerini yeniden geliştirilmesinde iyi bir rol oynayabileceğine dikkat çeken Dr. Mehmet Tütüncü, “Oruç Reis, Osmanlı-Fas ilişkilerinin başlangıcıdır. Öldüğü tarihi 2 Ağustos 1518 olarak belirledik. Ölümünün 500. yılı olan 2018’de ‘Oruç Reis ve 16. Yüzyıl korsanlık’ temalı uluslararası etkinlikler düzenleyeceğiz. Fas büyükelçimiz Ethem Barkam Öz’ün de büyük desteği var. Mezarın bulunmasının ardından anıt yapılmasını istiyoruz. Türkleri Berberi topraklarına getiren ve Berberilere batının zenginliklerinden faydalanmayı öğreten kişiydi. Tarihçi Ebubekir Öztüre’nin yanı sıra ekibimize 2 Türk araştırmacının daha katılması için Türkiye’den yardım isteyeceğiz” diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Mehmet Deniz
17 Ekim 2017 Salı 20:14
20:14
Oruç Reisi bilen denizci ancak denizcidir.Büyük Türk denizcisi Batının korkulu rüyası Oruç Reisin İnşallah mezarı bulunur ancak kafası Ispanya ya götürülmüş kaynaklarda var. Barbar olan yine Türkler ama ..
185.60.177.168
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim