• BIST 9571.39
  • Altın 2472.182
  • Dolar 32.463
  • Euro 34.5194
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 26 °C

Oltayla balık tutmanın şifreleri

Oltayla balık tutmanın şifreleri
Oltayla balık avı döneminin yoğun yaşandığı şu günlerde, kimileri zevk, kimileri ekmek parası için buldukları her suyun kenarında, gün boyu olta atıyor.
Oltayla balık avı döneminin yoğun yaşandığı şu günlerde, kimileri zevk, kimileri ekmek parası için buldukları her akarsuyun kenarında gün boyu olta atıyor. Eğlenceli, dinlendirici, doğayı ve doğal yaşamı yakından tanımak açısından son derece faydalı bir spor olarak bilinen olta balıkçılığı, özellikle tatil günlerinde kıyıların dolmasına neden oluyor. Yanlarına oltalarını, kovalarını ve yemlerini alıp deniz, göl ya da başka akarsuların kenarlarına koşan balıkçılar, avlanma sırasında dostluklar da kuruyorlar.Deniz, göl, ırmak gibi su kaynaklarına yakın yerleşim birimlerinde yaşayanların daha fazla ilgi gösterdiği olta balıkçılığı, kullanılan av malzemelerinin kolayca bulunabilmesi, pahalı olmaması ve meraklılarınca kolayca yapılabilmesi nedeniyle de ekonomik külfet getirmeyen herkesin uğraş verebileceği bir faaliyet olarak görülüyor. Adana’nın sahil kenti Yumurtalık İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yörede olta balıkçılığı il merkezinin içinden geçen Seyhan Baraj Gölü ve uzantısı Seyhan Nehri ile sahil ilçeleri Yumurtalık ve Karataş’ta büyük ilgi görüyor. İlçede, geçen yıl bin 495 olan amatör balıkçı belgesi alan kişi sayısı bu yılın Ekim ayı itibariyle yüzde 100’den de fazla artarak 3 bin 500’e ulaştı. Günde ortalama 15-30 kişiye amatör balıkçı belgesi veriliyor. Yoğunlaşan ilgi nedeniyle jandarma, sahil güvenlik ve ilçe tarım müdürlüğü ekiplerince yapılan ortaklaşa çalışmalarla, belgesiz avlanmanın önüne geçilmeye çalışılıyor.Amatör balıkçı belgesi alınmasının AB’ye uyum sürecinin bir gereği olduğunu belirten yetkililer, şimdilik herhangi bir ceza uygulanmadığını, denetimlerin uyarı mahiyetinde olduğunu, ancak vatandaşların duyarlı davranarak belge almaya özen gösterdiklerini kaydettiler.OLTA BALIKÇILARINA ÖĞÜTLER
Çeşitli kaynaklara göre, bir tür meditasyon, deniz ve yeşilin birleştirilmesi sonucu doğayla bütünleşmeyi arzulayanların ilgi gösterdiği olta balıkçılığında başarılı olabilmek için bir takım kurallara dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar, sevgi, sabır, soğuk kanlılık ve hızlı refleks isteyen olta balıkçılığı için şu önerilerde bulunuyor:
*İnce misina 0,25, 0,30 ve 0,40 idealdir, balığı ürkütmez.
*Büyük balıklar yakalandığında misina durdura durdura ürkütmeden yukarı çekilmelidir.
*İstavrit tutarken çapa atılmaz, çapa ipinin hareketi balığı ürkütür ve yarı yarıya keser.
*Tekneyle büyük balık avında mutlaka bir kepçeye ihtiyaç vardır. Su yüzüne çıkar çıkmaz kepçeyle veya kakıçla balık yakalanmalıdır yoksa çırpınan hayvan misinayı koparabilir.
*Bir balık teknesinde mutlaka livar bulunmalıdır. Livar yoksa büyük kovalar tercih edilmeli ve su sık sık değiştirilmelidir. Aksi durumda plastik kovalarda bekleyen balık su içinde bile olsa bayatlar.
*Balıkçılığa yeni başlayanların en sık düştüğü hatalardan biri iğneyi dipte bir yerlere taktırmalarıdır. Bu konuda dikkat gerekiyor ve yedek takım bulundurulmalı.
*Avlanma sahasını bozmamak için kirletmemek gerekir.
*Av günü sonunda yakın bir zamana kadar tekrar ava çıkılmayacaksa artan yemlerle de yemleme yapılmasında fayda vardır.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim