• BIST 10045.74
  • Altın 2427.372
  • Dolar 32.4375
  • Euro 34.7804
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 14 °C

Nusret Mayın Gemisi ziyarete açıldı

Nusret Mayın Gemisi ziyarete açıldı
Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda aslına sadık kalınarak inşa edilen Nusret Mayın Gemisi, Lapseki ilçesinde ziyarete açıldı.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanılmasında büyük emeği olan, Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda aslına sadık kalınarak inşa edilen Nusret Mayın Gemisi, Lapseki ilçesinde ziyarete açıldı.

Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda aslına sadık kalınarak 9 Ekim 2009'da inşa edilmeye başlanan, 27 Eylül 2010'da denize indirilip 8 Mart'ta Çanakkale'ye getirilen ve 18 Mart 2011 tarihinde ziyarete açılan 38,8 metre uzunluğundaki TCG Nusret Gemisi, Lapseki İskelesi'nde demirledi.

Geminin ilçeye geldiğini duyan öğrenci ve vatandaşlar, Nusret'i ziyaret edip, anı fotoğrafı çektirdi. Öğrencilerle gemiye ilk gelen İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Kocabaş, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Cihat Gündüz ve Atatürk Lisesi Müdürü Durmuş Yaylacı'ya gemi komutanı Deniz Kıdemli Yüzbaşı Burak Şimşek tarafından bilgi verildi.

Yüzbaşı Şimşek, amaçlarının Nusret Mayın Gemisi'nin kahramanlık hikayesi ile Türk denizcilik tarihinin eşsiz bir sayfasını oluşturan Çanakkale Deniz Zaferi'ni başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm kesimlere tanıtmak ve anlatmak olduğunu söyledi.

Geminin aralık ayında Gelibolu'da ziyarete açıldığını belirten Şimşek, akşam saatlerine kadar Lapseki'de kalacaklarını kaydetti.

-Nusret Mayın Gemisi-

Nusret Mayın Gemisi'nin orijinalı 1912 yılında Almanya Kiel'de inşa edilerek, 1913'te Osmanlı Donanması'na katıldı.

Gemi, Çanakkale Deniz Savaşları sırasında, 7-8 Mart 1915'te Karanlık Liman'a döktüğü sahile paralel 26 mayınla, 18 Mart 1915 Deniz Zaferi'nin kazanılmasında büyük rol oynadı. 1955'e kadar kesintili olarak Türk donanmasına hizmet verdikten sonra görevden ayrılan gemi, 1962'de sivil bahriyeye satıldı, 1990'da ise Mersin Limanı'nda battı.

İstanbul'da, 1982'de Taşkızak Tersanesi Komutanlığında inşa edilen Nusret Mayın Gemisi'nin 1/1 ölçülerindeki maketi, Çimenlik Parkı'nda özel olarak inşa edilen platformda sergileniyordu. Geminin girişinde plan ve fotoğraflarla, Nusret'in öyküsü anlatılırken, alt güvertede ise Çanakkale Deniz Savaşı'nın tarihi seyri, panolar ve dijital sunuyla ziyaretçilere aktarılıyordu.

Gemide ayrıca, döneme ait orijinal objeler, Çanakkale Boğazı Mayın Grup Komutanı Nazmi Bey'e ait beratlar, Çanakkale Savaşları ile ilgili Osmanlıca ve Latin harfleriyle yayımlanmış gazeteler sergileniyordu.

Bu eski maket gemi kaldırılarak, 18 Mart 2011'de hizmete giren TCG Nusret ile tarihe saygı projesi gerçekleştirildi ve kahraman gemi ait olduğu sularda hizmet vermeye başladı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim