• BIST 9644.77
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Nabucco Siyasi Komitesi Viyana'da toplandı

Nabucco Siyasi Komitesi Viyana'da toplandı
Nabucco Projesi'ndeki transit ülkelerin projeden sorumlu bakanlarının bir araya geldiği Nabucco Siyasi Komitesi Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplandı.

Nabucco Projesi'ndeki transit ülkelerin projeden sorumlu bakanlarının bir araya geldiği Nabucco Siyasi Komitesi Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplandı.

Yapılan açıklamada, komitenin Nabucco Gaz Boru Hattı, yatırımcıları ve üreticileri rahatlatan mevcut Hükümetlerarası Anlaşma için tam politik desteği onayladığı belirtildi.

Avusturya Enerji Bakanı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Enerji Komiseri Günther Oettinger ve Nabucco paydaşlarının yanı sıra Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Macaristan, Romanya ve Türkiye'nin Enerji Bakanları da katıldı.

Komite, Nabucco Projesi için tam desteğini yineledi ve mevcut yasal ve düzenleyici çerçevenin, Hükümetlerarası Anlaşma ve Proje Destek Anlaşması dahilinde, Bulgaristan sınırından başlayacak olan proje için geçerli olacağını bir kez daha teyit etti.

Toplantıya katılan Azerbaycan Endüstri ve Enerji Bakanı Natig Aliyev de üreticiler tarafındaki gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.

Açıklamada, son gelişmeler ışığında projenin Türkiye-Bulgaristan sınırından başlayacak olması Nabucco Projesi'nin tanımı ve proje kapsamında geçerli olan Hükumetlerarası Anlaşma ve Proje Destek Anlaşması ile tam bir uyum içerisinde olduğu vurgulandı.

- Nabucco, Hazar Bölgesi ve Orta Doğu'dan gelecek gazı Avrupa'daki 500 milyondan fazla müşteriye taşıyacak -

Açıklamada görüşlerine yer verilen Nabucco Gas Pipeline International GmbH Genel Müdürü Reinhard Mitschek, siyasi komitenin Nabucco'nun sahip olduğu siyasi, mevzuat ve yasal düzenlemelere dair desteğinin bir kez daha altını çizdi.

Bu taahhüdün Nabucco'nun tüm Avrupa ve Türkiye'deki sektör katılımcıları, gaz tedarikçileri, yatırımcılar ve destekçiler için Güney Koridoru'ndaki en gelişmiş boru hattı projesi haline gelmesinde önemli bir faktör olduğunu belirten Mitschek, "Biz projede riskleri azaltıyor ve yasal güvenceyi en üst seviyeye çıkarıyoruz. Bu desteği memnuniyetle karşılıyor, katılımcı ülkelerle birlikte Avrupa'daki tüketiciler için seçme özgürlüğü ve enerji güvenliği sağlayacak olan projede çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.

Hazar Bölgesi ve Orta Doğu'dan gelecek gazı Avrupa'daki 500 milyondan fazla potansiyel müşteriye taşıyan Nabucco, Güney Koridoru için amiral gemi niteliğinde bir proje.

Nabucco Konsorsiyumu, Şah Deniz II Konsorsiyumu ve Trans-Anadolu Gaz Boru Hattı (TANAP) ile birlikte çalışmaya ve yeni tedarik kaynakları elde ederek bunları geniş Avrupa tüketici pazarlarına getirmek için çözümler sunmaya devam ediyor.

- NIC, 24 Haziran 2004'te kuruldu -

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC), Nabucco boru hattını geliştirmek, kurmak ve inşa etmek üzere 24 Haziran 2004'te kuruldu.

Merkezi Viyana'da bulunan şirket, AB yasalarına uygun olarak hizmetlerin ayrıştırılması ilkesine göre faaliyet gösteren bir aracı şirket niteliği taşıyor.

NIC'in mülkiyeti Nabucco hissedarlarına ait ve şirket Nabucco boru hattının geliştirilmesi, yapımı, iletilmesi, kapasite ticareti faaliyeti ticaretleri ve boru hattının tahsis edilmesinden sorumlu.

NIC, pazarda bağımsız bir ekonomik kurum olarak faaliyet göstererek ve ana şirketlerinden bağımsız çalışarak taşıyıcılarla doğrudan irtibat kuran tek şirket olacak ve "tek-durak-hizmet" anlayışıyla faaliyet gösterecek.

Boru hattı sistemi NIC'in her bir transit ülkedeki yan kurumları olan Ulusal Nabucco Şirketleri (NNCs) tarafından inşa edilecek.

Öte yandan Nabucco'nun hissedarları Botaş (Türkiye), Bulgarian Energy Holding (Bulgaristan), FGSZ (Macaristan), OMV (Avusturya), RWE (Almanya) ve Transgaz (Romanya).

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim