• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Murad Bayar: MİLGEM projesi başarılı oldu

Murad Bayar: MİLGEM projesi başarılı oldu
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, bugün yürütülen 4 askeri gemi inşa projesinde yerli katkı oranı yüzde 60'ın üzerine ulaştı'' dedi.

Murad Bayar: MİLGEM projesi başarılı oldu

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, bugün yürütülen 4 askeri gemi inşa projesinde yerli katkı oranı yüzde 60'ın üzerine ulaştı'' dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, 2011 yılına kadar savunma sanayi sektöründe projelerde yüzde 50 yerli katkı ve 1 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini ifade ederek, ''Deniz alanında yüzde 50 yerli katkı hedefi bugün itibariyle aşılmış durumda. Bugün yürütülen 4 askeri gemi inşa projesinde yerli katkı oranı yüzde 60'ın üzerine ulaştı'' dedi.

Bayar, ASELSAN'ın sponsorluğunda ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen 2. Deniz Sistemleri Semineri'ne katıldı. Murad Bayar, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 5 yıl önce MİLGEM projesini sanayicilere tanıtmak için bir toplantı düzenlediklerini, o günlerde savunma sanayi ve gemi inşa sanayinin bu projenin hayata geçirilebilmesi konusunda biraz tereddütlü yaklaştığını kaydetti.

O dönemde sanayicilerin bu projeye çok fazla inanmadığını anlatan Bayar, ancak gelinen noktada MİLGEM projesinin başarılı sonuçlarının herkes tarafından görüldüğünü belirtti. Türkiye'de gemilerin daha önce de inşa edildiğini ifade eden Bayar, ''Ama sistemlere nüfuz edebilmemize imkan veren bu gemilerin Türkiye'de tasarlanmasıdır. Yani geminin tasarımı size ait olduğu zaman bu geminin üzerindeki teçhizatı, sistemleri de yönlendirme, seçme imkanımız doğuyor'' dedi.

MİLGEM'de teknenin tasarımının tamamen Türkiye'ye ait olduğunu anımsatan Bayar, bunun sonucu olarak Türkiye'den bugüne kadar 50'den fazla yerli yükleniciden bu gemi için teknik teçhizat seçebildiklerini söyledi. Bayar, tekne tasarımının yabancı olduğu zaman, yabancıların seçtiği alt sistemleri kullanmak zorunluluğunun doğduğunu söyledi.

Şu anda İstanbul'da 4 tersanede askeri gemi inşa projelerinin sürdürüldüğünü belirten Bayar, şöyle
konuştu:

''Bu dört platformun toplam değeri yaklaşık 1,5 milyar dolar. Bunlar içinde MİLGEM var, sahil güvenliğin arama kurtarma gemisi var, çıkarma gemimiz var karakol gemilerimiz var. Bunların üzerindeki sistemlere ve teçhizatlara ihtiyaç var. Bu da sektör için ciddi bir potansiyel oluşturmuş vaziyettedir. Çok kısa süre önce sektörümüzde savunma sanayinde deniz sistemleri üzerinde herhangi bir çalışma yokken bugün çok büyük bir taleple karşılaşıyoruz. Bunların hepsinin lokomotifi MİLGEM'dir. Bütün yan sanayi gelişimi bu proje sayesinde gelişiyor.''

Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak 2007 yılının başında stratejik plan yayınladıklarını, bu kapsamda sektörün tamamında yüzde 50 yerli katkı ve 2011 yılına kadar 1 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini ifade eden Bayar, ''Deniz alanında yüzde 50 hedefi bugün itibariyle aşılmış durumda. Bugün yürütülen 4 askeri gemi inşa projesinde yerli katkı oranı yüzde 60'ın üzerindedir'' dedi. Hedeflerinin, tüm su üstü platformlarının Türkiye'de tasarımı ve inşası olduğunu anlatan Bayar, bu kapsamda özgün tasarım modellerine ağırlık verdiklerini bildirdi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da Türkiye'de deniz sistemleriyle ilgili araştırma ve çalışmaların yetersiz olduğunu, bu konuda daha fazla proje üretilmesi gerektiğini söyledi. ODTÜ'de deniz sistemleriyle ilgili yapılan çalışmalara değinen Acar, bu kapsamda insansız su altı aracı, sonar, haberleşme, navigasyon sistemleri gibi projelerin üniversite bünyesinde yürütüldüğünü belirtti.

Seminerde, Savunma Sanayii Müsteşarlığının deniz projelerini anlatan Deniz Araçları Daire Başkanı Serdar Demirel de askeri gemilerin inşa yönetim maliyetlerinin, benzer ticari gemilerin inşa yönetim maliyetlerinden 3 kat fazla olduğunu söyledi. Yerli ve yabancı çok sayıda uzmanın katıldığı seminerde, deniz sistemlerine ilişkin çeşitli sunumlar yapılacak.

www.DenizHaber.Net

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim