• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

Muğla'nın koylarıyla ilgili karar merci, İMEAK DTO iştiraki Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi A.Ş.'nin oldu

Muğla'nın koylarıyla ilgili karar merci, İMEAK DTO iştiraki Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi A.Ş.'nin oldu
Muğla Valiliği ortaklığında kurulan ve Muğla kıyıları ve koyları üzerinde karar merci ve atık alım işini üslenen MUÇEV Turizm Ticaret Şirketinin yetkileri, İMEAK Deniz Ticaret Odası iştirak şirketi DENİZ KIYI VE ÇEVRE YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ'ne devredildi.

Muğla kıyıları ve koylarında, doğal ve kültürel değerlerinin korunması, kıyı tesislerinin tamiri, bakımı ve restarasyonu ile birlikte, çevre kirliliğini önleyici çalışmalar yapmak amacıyla, 2005 yılında Muğla Valiliği'nin Koordinasyonunda Muğla Hizmet Vakfı ve Muğla İli Çevre Koruma Vakfı tarafından kurulan MUÇEV Turizm Ticaret Şirketi'nin tüm yetkileri, 2017 tarihinde kurulan Metin Kalkavan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üslendiği İMEAK Deniz Ticaret Odası iştirak şirketi Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi A.Ş.'ye devredildi.

MUÇEV'in yetkilerinin Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi A.Ş'ye devredilmesiyle birlikte, Muğla Valiliği ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın iştirakı (MUÇEV) bünyesinde bulunan, sahiller, plajlar, yat bağlama tesisleri, iskeleler, 84 adet koylarda yönetim, atık alım işlemleri, atık tesisilerinin kurulması ve yönetimiyle birlikte, her türlü çevresel kararlar, İMEAK DTO iştiraki DENİZ KIYI VE ÇEVRE YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ tarafından gerçekleştirilecek.

DAHA ÖNCE NE OLMUŞTU? ÇEVRECİLER NEDEN TEPKİLİ?

2018 yılında gündeme gelen devir işlemleriyle ilgili, Muğla Çevre Platformunun karşı çıkması üzerine, dönemin İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı, 2018'de yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz yıl bu aylarda başladığımız bir çalışma vardı. İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın yüzde yüz sahipliğinde olan bir firma kurduk ve Çevre Bakanlığı ile anlaştık. 17 Mayıs’ta Muğla Çevre Vakfı üzerinden devir protokolü yaparak 84 koyun yönetimini biz alacaktık. Bu yönetimi almakla o atık alım yerlerinin tespiti ve yapılması, teknelerin yapılmasını 32 milyonla 3 yıllık anlaştığımız büyük bir projeydi. Cebimizden de para verecektik. Amacımız prosedürü hızlandırıp atık alım yerlerinin yapımını bir an önce hızlandırıp teknelerin yapılmasını sağlamaktı. Birisi sicilden öğrenmiş, bunlar götürüyor, iktidar yanlılarına aktarıyorlar diye bilinmeden bir propaganda yapıldı. Halbuki yüzde yüz Deniz Ticaret Odası’na ait bir şirketti. Biz Deniz Ticaret Odası’ndan para almayız, üzerine emek ve para veririz. Maalesef almaya gittiğimizde ‘ihaleye çıksın öyle verelim, başbakanımız böyle dedi, şu bu’ deyince biz ihaleden çekildik” ifadelerini kullanmıştı.

"MUĞLA KOY-KIYI VE DENİZ ALANLARINA KİMSE GÖZ KOYAMAZ!"

O dönem Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın kurduğu şirkete, Muğla koylarının devredilmesinin yanlış bir gelişme olacağını belirterek tepki göstermişti.  MUÇEP'in kamuoyuna yaptığı açıklamada, dönemin İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın Muğla koy ve kıyıları hakkında yaptığı açıklamların samimi olmadığını kaydederek şunları söylemişti; "Bilindiği gibi Sayın Metin Kalkavan, Türkiye’nin kıyı ve deniz alanlarını yönetmek için 2017’nin Mayıs ayında bir şirket kurmuştu. Dediğine göre, Bodrum’da birileri tarafından internet ortamına bu şirketi karalayan bir yazı atılmış; bu yazı Datça’ya kadar yayılıp yalan habere dönüşmüş; tüm bu karalamalar yüzünden de kurdukları şirketin tüm iş ve planları bozuluvermiş. Evet. Sayın Metin Kalkavan’ın bahsettiği o birileri biziz. Yani, MUÇEP. Anlattığı olayın esası ise şudur: Muğlalılar olarak ciddi bir tehditle karşı karşıyayız. Belli sayıdaki kıyılarımız zaten MUÇEV adında bir şirket tarafından pazarlanırken, varlık sebebi olan kıyı tahsislerinin hukuksuzluğu yargı tarafından tescillenmiş olan bu şirketi ikame etmek üzere kurulan, Sayın Metin Kalkavan ’ın patronu olduğu DENİZ KIYI VE ÇEVRE YÖNETİM A.Ş, artık belli sayıda değil, tüm kıyılarımızı pazarlayacak. Ana sözleşmesine bakılırsa, bu şirket sadece Muğla’nın değil; tüm Türkiye’nin kıyı ve deniz alanlarına göz dikmiş gözüküyor. Üstelik bunu küresel finans ve sermaye kuruluşlarıyla beraber yapmak istiyorlar. Büyük oynayacakları belli. Tekerlerine çomak soktuysak, ne âlâ.“Bizi götürücü yerine koydular, çok büyük bir sosyal proje heba edildi.” demek, boşuna günah keçisi aramaktır. Devlet ile kurdukları ilişki bozulmuşsa eğer; bunun müsebbibi muhakkak kendileridir. Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayınlanan şirket sözleşmesini okusun herkes. Kuruluş sermayeleri 5 milyon TL.’dir!" demişti.

YÖNETİMDE KİMLER BULUNUYOR?

İMEAK Deniz Ticaret Odası iştiraki olarak kurulan DENİZ KIYI VE ÇEVRE YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ'nin Yönetim Kurulunda Metin Kalkavan, Halim Mete, Şadan Kaptanoğlu Dikici, Tezcan Yaramancı, Asım İlker Meşe, Ömer Faruk Miras, Yusuf Fatih Çekirge, Ömer Faruk Okuyucu ve Remzi Kazmaz bulunuyor.

Haber: İbrahim CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Kaptan
05 Temmuz 2020 Pazar 23:36
23:36
Tapusunu da verseydiniz bari.yakında o da olursa hiç şaşırmam.
78.190.228.100
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim