Bilim adamları alternatif enerji kaynakları ile çalışan araçlar üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Güneş enerjisi üzerinde duruluyor. 2012 yılında dünyada ilk kez tamamen güneş enerjisi ile çalışan yelkensiz katamaran bir tekne dünya turunu tamamlamayı başardı. Tekne güneşsiz günlerde zor anlar yaşadı.
Enerjisinin tamamını güneşten sağlayan MS Tûranor isimli tekne, dünya turunu tamamlayarak dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Tamamen güneş enerjisi ile çalışan 31 metre uzunluğundaki tekne 19 ayda 6 kıtaya uğradı ve 60 bin km yol katetti.
Güneş teknesi bataryaların azalması sonucu güneşi beklemek dışında yolculuğunu herhangi bir büyük aksaklık yaşamadı.
Teknenin üzeri güneş panelleri ile donatılmış Sahip olduğu özel bataryalar sayesinde güneşin yüzünü göstermediği zamanlarda bile üç gün boyunca yol alabiliyor. Güneş teknesinin finansmanını Alman bir şirket üslendi.
Almanlar denizde ilerlerken İsviçreliler güneş enerjisini kullanarak İsviçre'den Fas'a uçmayı başardı. Üzerinde 12 bin güneş hücresi olan 4 motorlu uçak, hiç yakıt kullanmadan 2.500 km yol kat etti. Ancak güneş uçağının bir sorunu var o da hız. Güneş uçağı saatte 90 km hız yapabiliyor.
Bu arada İngiltere de dünyanın deniz üzerinde kurulan en büyük rüzgar santralini devreye soktu.
Kıyıdan 12 kilometre açıkta inşa edilen santralin türbin sayısı dört yıl içerisinde 341'e çıkarılacak. Şu anda 175 türbin çalışıyor. 115 metre yüksekliğindeki türbinler 35 kilometrekarelik bir alana yayılıyor.
İngiltere'de halen 12'si denizde olmak üzere, 262 rüzgar enerjisi santrali var. Toplam 1909 türbine sahip olan santraller İskoçya'daki tüm hanelerin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kadar enerji üretiyor.